Donări de sânge pentru un liber de la serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureştenii pot veni în această săptămână să doneze sânge la Facultatea de Medicină, în cadrul campaniei studenţeşti „Donează Sânge! Fii Erou!“. Cele 100 de persoane cărora li se vor recolta sânge în fiecare zi, până la 12 noiembrie, primesc bonuri de masă, reducere la transport şi o zi liberă de la serviciu.

Campania „Donează Sânge! Fii Erou!“, organizată de Societatea Studenţilor în Medicină, se va desfăşura în această săptămână, în intervalul orar 8,00 şi 12,30, în holul de onoare al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“.

Beneficii pentru donatori

Cei care doresc să doneze trebuie să facă o declaraţie pe proprie răspundere că nu au boli cronice, că nu au fost în anestezie locală sau generală în ultimele şase luni şi că nu au luat antibiotice în ultima lună. Pot dona doar persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani, care au peste 50 de kilograme greutate. Înainte de a ajunge în spitale, sângele va fi examinat la Centrul de Transfuzii.

Donatorii vor beneficia de şapte bonuri de masă în valoare a câte 8,7 lei, de o zi liberă de la serviciu şi de reducere de 50% timp de o lună la abonamentul de metrou şi la RATB. De asemenea, imediat după recoltare vor fi serviţi cu dulciuri, cafea şi sandvişuri din partea sponsorilor.

„M-a motivat cazul unui amic bolnav de leucemie“

 „Citesc din ce în ce mai multe anunţuri ale unor oameni bolnavi de leucemie, care se zbat între viaţă şi moarte. Nu pot rămâne indiferentă în faţa suferinţei lor şi de aceea am venit să donez”, ne-a spus Olga Pavel, o studentă la Facultatea de Limbi Străine, în vîrstă de 23 de ani. Printre donatori s-au numărat însă şi tineri care şi-au făcut un obicei din a dona sânge. „Nu este pentru prima dată când vin să mi se ia sânge, la diferenţă de câteva luni fac asta. M-a motivat cazul unui amic care s-a îmbolnăvit recent de leucemie şi avea nevoie de sînge”, mărturiseşte Ionuţ Voicu, un student în vârstă de 19 ani.

Prea puţini asistenţi

Singura temere a organizatorilor este că cei doi asistenţi de la Centrul de Transfuzii nu vor avea cum să recolteze sânge de la atât de multe persoane. Din cauza blocării posturilor din sistemul de sănătate, acţiunii de recoltare li se alocă puţini asistenţi. „Noi aşteptăm cât mai multe persoane care să se alăture acestui demers, pentru că în spitale este cu adevărat nevoie de sânge.

Un singur asistent are voie să recolteze sânge doar de la 50 de persoane pe zi, în condiţiile în care într-o oră şi jumătate au venit deja 45 de donatori “, a spus Oana Iana, coordonatorea proiectului. Donatorii care vor depăşi numărul 100 vor fi programaţi pentru următoarea zi sau vor fi redirecţionaţi către Centrul de Transfuzii.



București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite