Diplome false acreditate la Ploieşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Universitatea Petrol-Gaze Ploieşti se numără printre cele opt universităţi anchetate în scandalul diplomelor de licenţă obţinute prin fraudă.

Anchetatorii susţin că 15.000 de persoane au obţinut o diplomă în acest fel. Afacerea era condusă de două universităţi neacreditate din Bucureşti, iar falşii studenţi susţineau examenele de licenţă la mai multe instituţii din jurul Capitalei, printre care şi Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti. Cei care nu doreau nici măcar să se prezinte la examenul de licenţă puteau cere serviciile unei persoane, dintr-o listă de 20, care să susţină examenul în locul lor, în baza unui document de identitate fals. Pentru acest serviciu, trebuiau să achite o sumă de 600 de euro, înafară de banii plătiţi pentru diploma de licenţă.

Reţea bine organizată

Capul reţelei diplomelor false era Mina Silviu Dobronauţeanu, fondatorul şi rectorul Universităţilor Alexandru Ghica şi Europa ECOR din Alexandria, judeţul Teleorman. Acesta era ajutat de Liviu Ionuţ Dencu, din Alexandria, şi Marian Vătăman, din Bucureşti, care se ocupau de  falsificarea diplomelor de bacalaureat şi a foilor matricole. Ion Pârvuţoiu, fost colaborator al ASE Bucureşti, depunea dosarele pentru susţinerea examenelor de licenţă, iar Mihaela Cristina Vătăman, soţia lui Marian Vătăman, se ocupa cu completarea documentelor falsificate şi intermedia prezentarea altei persoane la examen în locul titularului de dosar.

Rectorul universităţii din Ploieşti nu ştie nimic

Scandalul a ajuns la urechile reprezentanţilor Universităţii de Petrol-Gaze din Ploieşti prin intermediul mass-media. „Am aflat acum, nu am fost contactat de autorităţi, nu a venit nimeni să facă o cercetare în universitatea pe care o reprezint, nici de la ministerul nostru, nici de la poliţie. Cred că a fost invocat eronat numele instituţiei de învăţământ superior a noastră”, ne-a declarat Vlad Ulmanu, rectorul Universităţii de Petrol-Gaze.
„Înclin să cred că a fost invocat numele nostru fără să fi existat un control riguros. Noi avem un control riguros al candidaţilor în tot ceea ce înseamnă foi matricole a celor veniţi din afară, acte originale la dosar, copii pentru cei care şi-au ridicat diploma”, a mai spus Ulmanu.

„Dacă se dovedeşte că au fost obţinute diplome prin fraudă, acestea sunt de drept nule, nu doar noi, dar şi ministerul le declară nule. Diplomele la care se face referire nu sunt false, ci doar modul de obţinere este prin fraudă”, explică Vlad Ulmanu.

Absolvenţi incompetenţi

Discuţiile aprinse pe marginea diplomelor de licenţă obţinute în mod fraudulos îi revoltă pe ploieşteni. „Nu mi se pare admisibil aşa ceva, cum să cumperi o diplomă pur şi simplu? Sunt atâţia ani de muncă, de studiu, iar când angajazi un imbecil pe un post important parcă te faci tu, ca angajator, de tot râsul”, explică Elena Croitoru, studentă.
Mircea Moldovan, student la Inginerie Petrol-Gaze din cadrul UPG Ploieşti, este originar din Târgu-Mureş şi spune că munceşte din greu ca să urmeze cursurile unei facultăţi. „Acum nu mai sunt în stare să mă descurc şi trebuie să muncesc, iar alţii îşi iau o diplomă fără să aibă habar. Ne întrebăm pe urmă de ce suntem conduşi de unii care nu au capacitate. Te gândeşti că o să ia diplomă un tip care habar nu are şi apoi explodează o sondă şi nu ştii de ce”, spune revoltat Mircea Moldovan.

Poliţia Prahova nu a colaborat la caz

Anchetatorii din Bucureşti nu au cerut, până acum, ajutorul colegilor din Prahova. „Este o chestiune de dată recentă şi nu ni s-a solicitat sprijinul într-un astfel de caz. Dar nu este exclus să se întâmple asta în viitor. Dacă va fi aşa, vom da tot concursul”, a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, procurorul Daniel Ghiţă. Nici procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti nu iau parte la acest caz. „Niciun poliţist din cadrul instituţiei nu derulează cercetări în acest sens”, a precizat şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova, comisar-şef Iulian Bach.

Adriana Olteanu, studentă
„Un angajator îşi poate da seama imediat dacă cel care se prezintă la interviu este sau nu cu adevărat capabil pentru slujba respectivă. Dar aşa ceva se practică, se face cu siguranţă peste tot în ţară.”

Radu Angelescu, angajat
„Ar trebui căutate toate diplomele astea şi anulate, ca să nu ne trezim mai târziu cu un val de angajaţi incompetenţi care nu ştiu nimic despre meseriile lor.”

Rodica Irimia, vânzătoare
„Eu nu ştiu la ce le trebuie diplomele astea, poate aşa ca să se mândrească cu ele, că cine este pe dinfară, dar are pile, oricum ajunge şef peste alţii şi are salariu mare.”

Mircea Moldovan, student
"O să ia diplomă un tip care habar nu are şi apoi explodează o sondă şi nu ştii de ce"

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite