"Din taximetrie se trăieşte ca un animal!". Vezi cine câştigă sume fabuloase pe spatele şoferilor de taxi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şi taximetriştii cu acte în regulă se plâng de „piraţi“, dar le este frică să ia atitudine. Le este frică de aceştia pentru că sunt agresivi şi pentru că, spun ei, autorităţile nu îi scot de pe „piaţă“.

„N-am de ce să vă dau informaţii. Eu rămân să mă omor cu ei apoi. Nu ii stârpeşte nimeni, şi să-i stârpesc eu?“, se revoltă şoferul unei Dacia Logan, care aştepta clienţi în zona Gării de Nord.

Dă vina pe poliţişti că aceştia nu fac mare lucru pentru a-i scoate de pe străzi. „Încasează Poliţia salarii, nu fac eu ordine pe stradă. Dar, binenţeles că mă afectează. Mă afectează când mă duc să plătesc taxe, impozite“. Are însă o explicaţie pentru acest fenomen: „Pirateria creşte în dimensiune din cauza sărăciei. Şi ei vor să facă bani, dar vor şi să fenteze statul prin neplata dărilor“, mai spune taximetristul.

Soluţia: număr nelimitat de autorizaţii

Chiar dacă şi-ar crea o concurenţă serioasă, unii taximetrişti ar prefera să fie cât mai multe taximetre la stradă. Spune ei, atunci clientul chiar ar avea de unde alege. „Există un număr limitat de licenţe. De ce? Există un număr limitat de buticuri? Sau de patiserii? O piaţă ar trebui să fie liberă. Eu dacă aş fi primar, într-o săptămână aş da licenţe la toate maşinile din Bucureşti. Atunci se vede cu adevărat concurenţa. Pentru ca iese un om din gară şi unul îi zice: «Uite, băi, vrei un taxi?»“, spune taximetristul.

„Clientul ar trebui să se uite cum arată, ce maşină are, cum vorbeşte taximetristul. Eu, dacă tac, mă elimin singur. Cu masina mea, cu vorba mea si îmbrăcămintea mea frumoasă mă elimin. Când văd că unul ţipă după clienţi «Vrei un taxi? Hai că te duc eu ieftin!», plec“, spune un alt taximetrist.

„Este o mare măgărie pentru client“

Taximetriştii care sunt conştienţi că ar putea să atragă clienţi prin eleganţă şi condiţii bune pe parcursul călătoriei spun că nu ar trebui să existe un număr limitat de taximetre pe strazile Bucureştiului.
„Mie mi-ar conveni ca taximtrist să fim cât mai puţini. Dar asta este o mare măgărie pentru client. Eu accept concurenţa. Nu înţeleg de ce nu ar avea voie, de exemplu, taximetriştii din Ilfov să presteze servicii în Bucureşti. Un roman poate munci legal în altă ţară, dar nu poate face asta într-un alt judeţ? Mulţi devin agresivi şi din acest motiv “, spune un alt taximetrist.

Intermediarii din gară şi „piraţii“

Cei care acostează clienţii în gări şi aeroporturi preieau victimele de pe peron sau din aerogară. Ochesc în principal persoane dezorientate, care nu sunt din zonă şi habar n-au încotro să o apuce când coboară din tren.
„Îi încântă faptul că îi bagă cineva în seamă şi se oferă să îi ajute cu bagajele. Abia când ajung la destinaţie îşi dau seama că au plătit mai mult decât face“, povesteşte un taximetrist autorizat despre cum sunt păcăliţi clienţii. De exemplu, în Gara de Nord există o specie de intermediari între taximtrişti şi clienţi, care câştigă sume fabuloase şantajând clientul. "Îl ia de la buza peronului pe unul care vrea la aeroport, îi cere 100 de lei, mie îmi dă 40 de lei, iar el îşi ia 60 de lei", ne povesteşte un taximtrist.

Victime fac şi intermediarii. Aceştia agaţă clienţii în acelaşi mod, numai că nu au maşini. Negociază un preţ cu victima, apoi îl urcă „într-o maşină de-a lui“. „Clientul habar n-are că a negociat un preţ mai mare pentru traseul respective, iar diferenţa şi-o iau intermediarii. Stau mai mult prin gări“, povesteşte un şofer de taxi.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite