Deszăpezirea Capitalei, în impas

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Capitalei caută abia acum un consultant care să facă o strategie coerentă de salubrizare şi deszăpezire, în condiţiile în care vom avea o iarnă foarte grea. Primarul general Sorin Oprescu promitea, în februarie, că în iarna aceasta el va avea grijă de serviciile de deszăpezire şi salubrizare a sectoarelor bucureştene. N-o să apuce însă să o facă.

Cu toate că au trecut aproape opt luni de când Sorin Oprescu anunţa că în iarna aceasta Primăria Generală va gestiona în întregime deszăpezirea Capitalei, în pragul iernii promisiunea edilului-şef se află la stadiul de licitaţie pentru consultanţă.

Astfel, la 1 noiembrie, va avea loc o licitaţie prin care se va alege un consultant care să întocmească documentaţia necesară licitaţiei pentru alegerea firmelor de salubrizare. Până la finalizarea întregului proces, când noile firme responsabile de salubrizarea Capitalei ar trece la treabă, vor trece luni bune, iar primăriile de sector trebuie să se descurce iarna asta cum pot.

Doar consultanţa durează trei luni
 „Consultantul care va câştiga licitaţia va trebui să ne prezinte trei propuneri de împărţire a Bucureştiului. Apoi, are la dispoziţie 90 de zile să elaboreze întreaga documentaţie, care apoi va fi prezentată Consiliului General al Capitalei “, a explicat, pentru „Adevărul“, şeful Serviciului de Salubrizare din Primăria Capitalei, Magdalena Iuga. Adică proiectul ar putea fi gata prin februarie.

Tot ea explică de ce a fost nevoie de atâtea luni pentru a da startul planului de slubrizare a Capitalei. „De la anunţul făcut în februarie de Sorin Oprescu, abia în iunie au fost aprobate normele de salubrizare, iar între timp am mai fost ţinuţi şi de ofertele potenţialilor ofertanţi, astfel încât la mijlocul lui iulie am avut normele complete. Acestea sunt etapele legale“, explică Iuga.
Contracte expirate de ani buni
În vreme ce Primăria Generală elaborează strategii şi organizează licitaţii pentru firme de consultanţă, la nivel de sectoare majoritatea contractelor de salubrizare sunt expirate.

„De la 1 noiembrie rămân cu gunoiul în stradă! Nu mai zic de Doamne-fereşte o zăpadă. Îmi expiră contractul cu REBU, dar şi cel cu ADP-ul. Aştept să văd ce firmă îmi vine după licitaţie, dar asta va dura cel puţin şase luni. În timp ce ei se ceartă în consiliu, eu rămân cu gunoiul în stradă“, a declarat primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.

Aceeaşi situaţie în sectoarele 2, 3 şi 6. La Primăria Sectorului 1 are încheiat un contract separat cu firma de salubrizare, iar la Sectorul 5 nu există de ani buni niciun astfel de contract.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite