Descoperirile arheologice schimbă proiectul parcării de la Universitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La prima impresie, se pare că lucrările au scos la iveală Academia Domnească ‹‹Sfântul Sava››, prima instituţie de învăţământ superior din Bucureşti.

Membri ai Institutului de Arheologie din Bucureşti sunt de părere că descoperirile ar putea opri construcţia parcării. De cealaltă parte, specialiştii care conduc lucrările în teren spun că se vor adapta pentru ca vestigiile să nu fie distruse.

Arheologii au descoperit resturi de clădiri şi de canalizare din secolele XVIII - XIX în timpul săpăturilor făcute pentru parcarea subterană de la Piaţa Universităţii, ce urmează să fie construită în zona în care erau amplasate statuile lui Gheorghe Lazăr, Mihai Viteazu, Spiru Haret şi Heliade Rădulescu.

„Deocamdată nu ştim sigur despre ce clădire este vorba pentru că suntem abia la începutul lucrărilor, dar se pare că este vorba de Academia Domnească ‹‹Sfântul Sava›› - prima instituţie de învăţământ superior din Bucureşti“, a explicat omul care supraveghează săpăturile, arheologul Andrei Măgureanu.

Specialiştii de la Institutul de Arheologie din Bucureşti sunt de părere că, dacă se apreciază că vestigiile sunt de importanţă majoră, parcarea nu ar trebui să se mai construiască. „Dacă vor să pună în valoare resturile clădirilor în aşa fel încât şi bucureştenii să le poată vedea este mai complicat, durează mai mult, dar este benefic pentru oraş. Dacă însă se constată că vestigiile nu sunt importante din punct de vedere istoric, arheologii vor recupera informaţia, vor face fotografii, dar vor permite demolarea”, spune cercetătorul Valentin Dumitraşcu, de la Institutul de Arheologie.

Ministerul Culturii decide

Când se vor finaliza săpăturile arheologice, se va întocmi un raport care va fi înaintat Ministerului Culturii. „Se va face o comisie, iar specialiştii ministerului vor decide cum se vor executa lucrările pentru parcare. Cel mai probabil se va găsi o modalitate de a conserva şi acest sit arheologic. Cu siguranţă că se va continua proiectul, dar va fi adaptat pentru ca vestigiile să nu fie distruse“, a adăugat Măgureanu.

Directorul Direcţiei de Investiţii din Primăria Capitalei, Bogdan Hreapcă, declara ieri că nimic nu va împiedica lucrările de la pasajul subteran de la Universitate, susţinând astfel spusele arheologului.

Întârzieri de opt luni

Sorin Oprescu a anunţat iniţial că statuile lui Mihai Viteazul, Spiru Haret, Ion Heliade Rădulescu şi Gheorghe Lazăr vor fi mutate la începutul acestui an, dar acestea au ajuns în Parcul Izvor abia în luna august.

Termenul de finalizare al lucrării era programat peste 16 luni de la mutarea statuilor, dar acesta va fi depăşit pentru că descoperirile resturilor de clădiri de secol XVIII - XIX i-au pus pe arheologi la treabă. „Nu se poate da un termen de finalizare al săpăturilor, dar noi am vrea să terminăm până la sfârşitul anului”, a mai declarat arheologul Andrei Măgureanu.

Primăria Municipiului Bucureşti vrea să construiască în Piaţa Universităţii o parcare subterană de aproximativ 400 de locuri şi a încheiat un contract de concesiune a lucrărilor publice cu consorţiul de firme Inter Parking Hispania SA, Terra Test Cimentaciones SL, Alius Inversiones SL şi Simex SA.

Valoarea lucrărilor se ridică la aproximativ 18 milioane de euro, bani investiţi de firma spaniolă Interparking, care îşi va recupera suma având concesionate toate locurile de parcare pentru o perioadă de 36 de ani.

Un loc de parcare va costa 38 de eurocenţi pe oră (aproximativ 1,5 lei), potrivit viceprimarului Mircea Raicu.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite