Descoperire arheologică: mai multe schelete au fost găsite în zona Universitate din Capitală - UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muncitorii care sapă la parcarea subterană din zona Universitate au găsit mai multe schelete la doi metri adâncime. Lucrările au fost oprite pentru ca osemintele să fie strânse şi analizate de arheologi.

UPDATE 13.45 „Oriunde sapi, dai de vestigii“

Istoricul Dan Falcan susţine că vestea nu l-a luat prin surprindere. „Din moment ce acolo a funcţionat o mănăstire, era previzibil că erau şi morminte. Tot Centrul Vechi al Bucureştiului are aceeaşi problemă: oriunde sapi dai de vestigii, de ruine de hanuri, de case, de prăvălii“, a explicat Dan Falcan.
Istoricul a spus că osemintele vor fi cel mai probabil duse într-un muzeu, iar parcarea ar putea fi coborâtă cu un nivel mai jos ca vestigiile să poată fi vizitate.

UPDATE 13.20: „Întreaga zonă centrală, de la Intercontinental până la Hanul lui Manuc, aici incluzând toate străzile din centrul istoric, este plină de vestigii. Putem găsi o întreagă istorie a Bucureştiului pentru că aici a fost cetatea domnească, o zonă foarte populată. De mai bine de 400 de ani aici a fost construit pe mai multe straturi. Fără a bloca vreo lucrare de modernizare, cum este parcarea, în cazul de faţă, avem obligaţia să păstrăm aceste ruine", a declarat, petnru „Adevărul de Seară“, fostul ministru al Culturii Adrian Iorgulescu. El a adăugat centrul vechi al Bucureştiului ar trebui să devină o zonă de interes turistic şi pentru aceasta aceste vestigii ar trebui conservate.

„Eu am propus o soluţie de când eram ministru: străzile din centru ar trebui îmbrăcate în plexiglas şi păstrate ruinele, iar trotuarele să fie foarte luminate, cum s-a procedat şi în alte metropole cu istorie. Sunt date că în zona în care au fost descoperite osemintele a fost Mănăstirea Sfântul Sava. Tot aici, a fost şi Şcoala Superioară Sfântul Sava“, a adăugat Iorgulescu.

UPDATE 13.00: „Resturile umane provin din perioada anului 1600 când aici a fost un cimitir al Bisericii Sf Sava care a funcţionat timp de 200 de ani. Au fost găsite 40 de oseminte până în momentul de faţă şi ne aşteptăm să găsim şi alte părţi din biserică. Ele vor fi luate şi conservate“, a declarat arheologul Andrei Măgureanu.

Cavourile cu schelete au fost găsite sub locul unde erau amplasate statuile lui Mihai Viteazul, Spiru Haret, Ion Heliade Rădulescu şi Gheorghe Lazăr. Lucrările au fost sistate.

În aceeaşi zonă, au fost descoperite, în urmă cu o săptămână, structuri de zid şi conducte de apă din secolele XVIII-XIX.

Pentru parcajul de la Universitate a fost încheiat un contract de concesiune a lucrărilor publice cu consorţiul de firme Inter Parking Hispania SA, Terra Test Cimentaciones SL, Alius Inversiones SL şi Simex SA, urmând să fie realizate aproximativ 400 de locuri de parcare

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite