Descarcerarea, o ocupaţie aproape zilnică pentru SMURD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pompierii prahoveni sunt solicitaţi tot mai des să intervină la accidente pentru a salva oameni dintre fiarele contorsionate În judeţul Prahova, numărul situaţiilor care au necesitat intervenţii de descarcerare a crescut în 2008 cu 77% faţă de anul 2007.

Anul 2008 a fost un an ocupat pentru cadrele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Şerban Cantacuzino” al Judeţului Prahova. „S-au executat 249 de misiuni, faţă de doar 140 în anul precedent. În urma accidentelor au fost asistate 1.777 de persoane, din care 186 de copii”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Prahova, locotenentul Bogdan Iliescu.

La nivelul judeţului nostru, componenta de descarcerare din cadrul Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) este operaţională în zonele Ploieşti (două echipaje), Câmpina, Sinaia, Mizil şi Măneciu, cu echipamente specifice pentru intervenţie distribuite în şase locaţii.

Din 9 decembrie 2008, echipajele medicale au fost dotate cu ambulanţe de tip „B”, destinate intervenţiei de urgenţă şi transportului medical asistat al pacienţilor. Aceste ambulanţe sunt dotate, după caz, cu defibrilator semiautomat sau un defibrilator manual şi medicamentele necesare resuscitării.

Cele mai frecvente accidente de circulaţie care au necesitat misiuni SMURD s-au produs pe DN 1, în localităţile Potigrafu, Bărcăneşti, Ploieşti Km. 6, Movila Vulpii, Floreşti, Băneşti, Nistoreşti, Comarnic, Posada, Sinaia şi Azuga, pe DN 1 A, în localităţile Blejoi, Lipăneşti, Gura Vitioarei, Măneciu şi Cheia şi pe DN 1 B, în localităţile Bucov, Valea Călugărească, Albeşti Paleologu şi Mizil.

Neglijenţa, eterna poveste

Pompierii şi specialiştii în protecţie civilă s-au remarcat şi prin acţiuni de asistenţă de persoane blocate în apartamente, prin misiuni de asanare de muniţie sau prin intervenţii la inundaţii. Totuşi, misiunile de stingere a incendiilor sunt cele mai frecvente, cele mai multe produse ca rezultat al neglijenţei oamenilor.

„Au fost 583 de incendii şi 523 de arderi necontrolate, respectiv incendii de vegetaţie uscată ce s-au manifestat pe o suprafaţă totală de aproximativ 1.441 ha. Amploarea acestor incendii au pus în pericol gospodăriile cetăţenilor, staţii de alimentare cu carburant, obiective de cult religios, conductele de transport produse petroliere, sonde, parcuri de rezervoare, căi rutiere - îndeosebi DN1A şi DN 1B”, explică locotenentul Bogdan Iliescu.

Atenţie la cauze
Cele 583 de incendii s-au produs în special în gospodării şi instituţiile publice. Cauzele principale au fost focul lăsat nesupravegheat, scurtcircuitul electric, efectul termic al coşului de fum necurăţat sau neprotejat faţă de lemnul construcţiei, jar sau scântei picate pe materiale combustibile.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite