Decizie: Capitala va rămâne fără şase spitale, trei vor fi reorganizate iar alte trei vor fi desfiinţate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei spitale din Capitală, care aparţin Ministerului Sănătăţii vor fi reorganizate, urmând să devină secţii ale altor spitale. Alte trei instituţii care aparţin Primăriei Capitalei, vor dispărea complet de pe harta instituţiilor medicale.

În luna decembrie 2010, a fost aprobată o Hotărâre de Guvern prin care Institutul Clinic de Boli Digestive şi Transplant Hepatic Fundeni şi Institutul Clinic de Uronefrologie şi Transplant Renal Fundeni s-au desfiinţat şi au fost preluate de către Institutul Clinic Fundeni. S-a reparat astfel situaţia disperată în care se aflau atât cadrele medicale cât şi pacienţii de Fundeni, care trebuiau să treacă prin trei filtre birocratice pentru că erau trei institute într-o clădire, fiecare cu altă conducere.

Institutul Clinic Fundeni a funcţionat cu cele trei institute unite, sub o singură conducere, încă de la început, din anul 1959. În anul 2009, cei de la conducere au separat institutul în trei entităţi, cu personalităţi juridice diferite, cu management diferit şi cu gestiune diferită.
Surse din interiorul institutului spun că decizia ca instituţia să se rupă în trei părţi a fost menită să mulţumească orgoliile unor şefi din conducerea institutului.


ATI şi Radiologia preluate de Insitutul de Transplant Hepatic


Astfel, unul dintre cele trei institute, cel de Transplant Hepatic, condus de prof. Irinel Popescu a căpătat, odată cu separarea si echipamentele performante de la radiologie. De asemenea, acelaşi institut a preluat şi secţia de ATI nr. I, care îi deservea pe bolnavii internaţi în orice secţie din Institutul Fundeni. „Această decizie duce la întreruperea lanţului de asistenţă medicală de înaltă performanţă, cu perturbarea gravă a fluxului firesc în procesul de diagnostic şi tratament al pacienţilor, cu scăderea marcată a calităţii actului medical, creşterea nejustificată a costurilor, blocarea derulării programelor naţionale de sănătate, cât şi afectarea procesului de învăţământ, cercetare, metodologie”, se arată într-un memoriu trimis Parlamentului semnat de prof. dr. Mircea Mihai Diculescu, şeful Clinicii de Gastroenterologie împreună cu colegii lui, anul trecut. 

"În perioada cat au funcţionat separat, în cele 3 institute s-au produs numeroase disfuncţionalităţi din punct de vedere organizatoric. Astfel, a apărut imposibilitatea gestionării în mod eficient a spaţiilor, echipamentelor şi a altor bunuri de folosinţă comună. Mai mult, la nivelul celor trei institute au existat dezechilibre în ceea ce priveşte asigurarea resurselor umane necesare funcţionării tuturor structurilor. De aceea a fost necesară reunirea lor", au confirmat reprezentanţii ministerului. 


Spitalul O.R.L va fi înghiţit de SUUB


Reorganizarea sistemului va continua cu defiinţarea a şase spitale din Bucureşti. Astfel, din cele 23 de spitale din Capitală care aparţin Ministerului Sănătăţii, trei urmează să fie desfiinţate şi reorganizate.Este vorba despre Institutul de  Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţională O.R.L. "Prof. Dr.D.Hociotă ", Institutul Naţional pentru Medicină Complementară şi Alternativă Bucureşti "Prof. Dr. Florin Brătilă" Bucureşti şi Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie Bucureşti. Institutului O.R.L. "Prof. Dr. Dorin Hociotă" Bucureşti va deveni secţie în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti.

"Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti este o unitate sanitară, cu peste 1000 de paturi, dar care pentru specialiatea ORL, are la dispoziţie doar un compartiment cu 10 paturi fără capacitatea de a soluţiona în toate situaţiile cazuista aferentă unui spital de urgenţă. Păstrarea institutului sub formă de centru va permite continuarea activităţilor actuale", se arată într-un comuinicat al Ministerului Sănătăţii.

Angajaţii institutului au protestat faţă de decizia ministerului, dar, în urma discuţiilor pe care aceştia le-au avut cu minstrul Sănătăţii Cseke Attila săptămâna trecută, situaţia nu va fi schimbată, spitalul va fi reorganizat. De asemenea, surse din cadrul ministerului mai spun că de fapt conducerea institutului nu vrea ca acesta să devină secţie a SUUB pentru că se vor desfiinţa cele cinci posturi de directori iar banii vor fi gestionaţi de conducerea SUUB.


Argumentele şi motivele desfiinţării institutelor oferite de reprezentanţii M.S.

Reorganizarea Institutului Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie Bucureşti, prin desfiinţarea Institutului Naţional pentru Medicină Complementară şi Alternativă Bucureşti "Prof. Dr. Florin Brătilă" Bucureşti, este prevăzută de asemenea în planul ministerului.

"Cele două institute de fapt se vor uni şi vor deveni o entitate cu o singură personalitate juridică. Atât în cazul acestor două institute, cât şi în cazul Institutului O.R.L. se vor face multe economii prin reorganizarea lor. Nu numai că vor dispărea multe funcţii de conducere dar va fi o conducere unitară care va lua decizii mai eficiente. Astfel, licitaţiile se vor desfăşura într-un singur lor, contractele cu Casa de Asigurări de Sănătate vor fi mai bune pentru că şi unităţile nou formate vor fi pe o treaptă superioară a calităţii", ne-a spus Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.

Reprezentanţii ministerului mai spun că pacienţii nu vor avea de suferit de pe urma reorganizării, dimpotrivă. "Pacienţii vor avea parte de condiţii mai bune pentru că în institutele vor fi manageriate mai bine. Fizic, aceste instituţii vor rămâne tot acolo şi lucrurile se vor desfăşura ca şi până acum, poate mai bine", ne-a mai spus Oana Grigore.


Din cele 21 de spitale aflate în administraţia Primăriei Municipiului Bucureşti, trei vor fi desfiinţate

Este vorba despre Sitalul de dermatologie "Scarlat Longhin", Spitalul Caritas şi Secţia de Pneumologie şi TBC din cadrul Spitalului Spitalului de Pneumoftiziologie "Sf. Stefan".

"Motivul desfiinţării acestor spitale este acelaşi, clădirile au fost retrocedate. Astfel, în spceila la Spitalul Caritas lucrurile trebuiesc grăbite pentru că proprietarul cere chire foarte mare, în jur de 68.000 de euro lunar", ne-a spus Marius Savu, directorul Administraţiei Spitalelor din cadrul Primăriei Capitalei.

Spitalul Caritas va fi închis definitiv dar reprezentanţii Primăriei spun că nu vor lăsa medicii pe drumuri: "Personalul de aici va acoperi deficitele din alte unităţi. Secţia de ginecologie se va muta la Spitalul Malaxa, chirurgia generală va fi transferată în aripa veche de la Spitalul de nefrologie "Carol Davila", iar medicina internă la Spitalul Victor Babeş. Pot interveni schimbări, dar, deocamdată acesta este planul. Nu va rămâne niciun cadru medical fără lucru", a mai spus Marius Savu.

Şi Spitalul de dermatologie "Scarlat Longhin", care va fi retrocedat va fi desfiinţat iar aparatura, paturile şi medicii vor fi mutaţi la Spitalul Victor Babeş.

De asemena, secţia de TBC şi Pneumologie a Spitalului de Pneumoftiziologie "Sf. Stefan" va dispărea fizic pentru că imobilul în care se află a fost retrocedat, dar, spun reprezentanţii Primăriei, personalul nu-şi va pierde locurile de muncă pentru că va completa schema de la Spitalul "Victor Babeş".

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite