De la tanchişti, piloţi şi marinari, la SPP-iştii care îi protejează pe deminitari. Vezi ce trupe participă astăzi la parada de 1 Decembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 1.500 de militari şi alţi aproape 400 de jandarmi şi poliţişti trec, astăzi, pe sub Arcul de Triumf, prezentând şi tehnica de luptă din dotarea Ministerului Apărării şi a Ministerului de Interne.

Comandantul paradei este generalul de brigadă Nicolae Ciucă, comandantul Brigăzii 282 Mecanizată „Unirea Principatelor”, unul din cei mai tineri generali ai Armatei României.

Activitatea generalului de brigadă Nicolae Ciucă este strâns legată de pregătirea şi participarea structurilor din Armata României la misiuni de pace, de luptă şi de stabilizare în afara teritoriului naţional.  El a fost prezent în toate misiunile în care Armata Română a participat cu trupe, respectiv în teatrele de operaţii din Angola, Kosovo, Bosnia-Herţegovina, Afganistan şi Irak.

Arad: Ziua Naţională la înălţime. Bloc vopsit în trei culori de 1 Decembrie.

Arad: Cum putem resuscita 1 Decembrie pentru a-l sărbători în stil românesc

Neamţ: Ioan Ifrim, pietreanul de-o vârstă cu Unirea (FOTO)

În uniforme din Primul Război Mondial

Asociaţia Tradiţii Militare, al cărei Preşedinte de Onoare este academicianul Dinu C.Giurescu, este un grup de reconstituire, membru al Uniunii Europene a Asociaţiilor Istorico-Militare.

Detaşamentul, format din 18 persoane, poartă uniforme ale armatei române din timpul Primului Război Mondial, cu decoraţii originale şi cu întregul echipament de campanie. El este condus de inginerul Mircea Stoica, care poartă uniforma de locotenent de vânători de munte şi sabia de paradă model 1895.
   
Viitorii ingineri deschid parada

Detaşamentul Academiei Tehnice Militare este format din studenţi, băieţi şi fete, viitori ofiţeri ingineri, specialişti în întreţinerea, exploatarea şi asigurarea logisticii pentru diferite categorii de armament, muniţie, aparatură şi tehnică de luptă, pregătiţi în 17 specializări universitare, dintre care 15 unicat în România, şi este condus de către sublocotenentul Eduard Manea, ofiţer în arma Auto, promoţie 2008.    

În cadrul instituţiei militare de învăţământ superior acreditată, se pregătesc, pe lângă ofiţerii ingineri formaţi prin studii universitare de licenţă, şi cadrele militare tehnice de elită, necesare armatei şi celorlalte structuri din sistemul de ordine publică şi siguranţă naţională, prin programe de studii universitare de masterat şi doctorat în domeniul fundamental „ştiinţe inginereşti”.

Iaşi: Coroane, discursuri şi autobuze deviate de Ziua Naţională a României. Aflaţi care este programul manifestărilor
   
Tinerii ofiţeri de la Sibiu

Detaşamentul este format din studenţi, băieţi şi fete, şi este comandat de maiorul Horaţiu Adrian Neagoe, absolvent al Institutului Militar de Infanterie şi Chimie „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, în anul 1997, şi al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din Sibiu.

Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu a preluat şi a continuat tradiţiile primei şcoli româneşti de ofiţeri înfiinţate în iunie 1847 şi este instituţia care formează ofiţeri pentru toate armele şi specialităţile Forţelor Terestre.

Viitorii piloţi şi artilerişti

Detaşamentul de defilare al Academiei Forţelor Aeriene „Henri Coandă”, aflat sub comanda maiorului Cristian Ene, este format din 50 de studenţi.

Instituţia are o tradiţie de peste nouă decenii de învăţământ militar şi de cincisprezece ani de învăţământ universitar. Ea continuă tradiţiile de învăţământ ale şcolilor şi institutelor militare de ofiţeri de aviaţie, rachete, artilerie antiaeriană şi radiolocaţie, care au funcţionat sub diferite denumiri şi în diverse locuri între anul 1912, când s-a înfiinţat prima şcoală militară de aviaţie la Bucureşti, şi anul 1995, când a luat naştere noua instituţie de învăţământ.

Misiunea Academiei Forţelor Aeriene este de a forma ofiţeri  în specialităţile aviaţie (piloţi, controlori de trafic aerian, meteorologi), artilerie şi rachete sol-aer şi radiolocaţie, în funcţie de solicitările Forţelor Aeriene Române.

Studenţii de pe Nava Albatros

Cu o tradiţie de peste 138 de ani, Academia Navală „Mircea cel Bătrân” este o instituţie de învăţământ superior tehnic de specialitate care pregăteşte ofiţeri/ingineri pentru Forţele Navale, Poliţia de frontieră şi Marina Comercială.

Academia dispune de o bază materială funcţională comparabilă cu cele ale instituţiilor similare de prestigiu din Marea Britanie, Franţa, Italia, SUA, Rusia, Spania, Germania. Începând din anul 2007, Academia Navală a devenit universitate participantă la programul ERASMUS. Ea are ca obiectiv de bază formarea de ofiţeri ingineri maritimi şi fluviali, apţi să execute în siguranţă cartul şi să asigure întreţinerea tehnicii de la bordul navelor maritime şi fluviale de transport, precum şi de ingineri-economişti pentru societăţile portuare, în concordanţă cu cerinţele economiei concurenţiale. Studenţii Facultăţii de Marină Civilă desfăşoară activităţi practice la bordul Navei-şcoală şi de transport „Albatros” a Academiei Navale.

Liceenii Colegiului militar de la Breaza

Detaşamentul format din elevii Colegiului Militar Liceal „Dimitrie Cantemir” este comandat de maiorul Marius Ciuhurianu, absolvent al Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu în anul 2006, arma infanterie, specialitatea vânători de munte.

Colegiul Militar Liceal ,,Dimitrie Cantemir" din Breaza este astăzi o instituţie militară de învăţământ de elită, ce asigură însuşirea temeinică a cunoştinţelor ştiinţifice, de cultură generală şi militare necesare pentru ca elevii să-şi poată continua studiile în celelalte forme ale învăţământului militar.

Din partea forţelor terestre, participă  BATALIONUL 495 PARAŞUTIŞTI „CĂPITAN ŞTEFAN ŞOVERTH”, BATALIONUL 21 VÂNĂTORI DE MUNTE, BATALIONUL 60 PARAŞUTIŞTI „BĂNEASA-OTOPENI”, iar din partea forţelor aeriene - BRIGADA 1 RACHETE SOL-AER „GENERAL NICOLAE DĂSCĂLESCU”.

Forţele navale sunt reprezentate de     BATALIONUL 307 INFANTERIE MARINĂ, ŞCOALA DE APLICAŢIE A FORŢELOR NAVALE „VICEAMIRAL CONSTANTIN BĂLESCU”

Poliţiştii pe motociclete, în fruntea coloanei MAI

Coloana Poliţiei Române care defilează prin Piaţa Arcului de Triumf  este formată din poliţişti ai Brigăzii de Poliţie Rutieră şi ai Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale.

Profesionişti, stăpânind sute de cai putere, poliţiştii motociclişti sunt primii care intervin pentru îndrumarea, supravegherea şi controlul respectării normelor de circulaţie, în scopul protejării siguranţei participanţilor la trafic.

Aceştia sunt urmaţi de 3 autoturisme BMW - 1200 - RT care sunt folosite la însoţirea coloanelor oficiale. Totodată coloana se compune şi dintr-o autospecială marca Duster şi trei MCV marca Logan, dotate cu binecunoscutele aparate de măsurare a vitezei, denumite şi radarele invizibile.

Serviciul de Poliţie pentru Intervenţie Rapidă reprezintă forţa de intervenţie poliţienească de primă urgenţă; este o structură flexibilă cu competenţe complexe, care acţionează, ca forţă complementară, în sprijinul celorlalte subunităţi ale poliţiei, în vederea îndeplinirii unor misiuni cu grad ridicat de risc.

Urmează autospecialele de intervenţie Mercedes Vito şi Sprinter, dotate cu echipament de protecţie balistică şi echipamente speciale de executare a misiunilor specifice şi de trei autolaboratoare criminalistice.
   
Blocul de defilare al Ministerului Internelor şi Reformei Administrative este condus de maiorul Viorel Mocanu, iar Detaşamentul de gardă şi ceremonii militare, constituit din subofiţeri de elită, prezintă onorul într-o ţinută care aminteşte glorioasa tradiţie a acestei arme.

Urmează Detaşamentul de acţiuni speciale din cadrul Brigăzii Speciale Intervenţie Vlad Ţepeş a Jandarmeriei. Luptătorii acestei unităţi de elită sunt responsabili de restabilirea ordinii publice când aceasta este grav tulburată, dar şi de intervenţia antiteroristă pe întreg teritoriul ţării.

Cavalerii, preferaţii celor mici

Defilarea Detaşamentului de cavalerie al Jandarmeriei devine o constantă a manifestărilor prilejuite de Ziua Naţională. Calul a fost o prezenţă constantă în structurile militare, iar bidiviii de astăzi sunt parteneri de efect şi eficienţă ai jandarmilor atât în timpul competiţiilor sportive, cât şi în misiunile de ordine publică, fiind priviţi, de fiecare dată, cu respect şi curiozitate.

Împreună, jandarmi şi cai, execută misiuni de intervenţie pentru restabilirea ordinii publice cu ocazia competiţiilor sportive şi pentru menţinerea ordinii publice cu prilejul manifestărilor ce implică aglomerări mari de persoane.

Pompierii şi salvatorii SMURD

Ca semn al cinstirii curajului şi gloriei armei pompierilor, al dragostei şi recunoştinţei pentru eroii cotidieni ai luptei cu flăcările şi alte pericole, astăzi, de Ziua Naţională, defilează urmaşi ai celor care, prin curajul şi spiritul lor de sacrificiu au deschis drumul de glorii al armatei române în epoca modernă şi contemporană.

Va defila detaşamentul condus de căpitanul Florin Tiberiu CHIREA din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „DEALU SPIRII” al Municipiului Bucureşti constituit din echipaje de servanţi pompieri, echipaje S.M.U.R.D., echipaje de salvatori de la înălţime, echipaje de intervenţie pirotehnică şi  echipaje de intervenţie la urgenţe chimice, radiologice sau nucleare.

Urmează coloana Poliţiei de Frontieră Română, care face parte din Ministerul Administraţiei şi Internelor şi este instituţia specializată a statului care exercită atribuţiile ce îi revin cu privire la supravegherea şi controlul trecerii frontierei de stat, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi a faptelor specifice criminalităţii transfrontaliere săvârşite în zona de competenţă, respectarea regimului juridic al frontierei de stat, paşapoartelor şi străinilor, asigurarea intereselor statului român pe Dunărea interioară, inclusiv braţul Măcin şi canalul Sulina situate în afara zonei de frontieră, în zona contiguă şi în zona economică exclusivă, respectarea ordinii şi liniştii publice în zona de competenţă, în condiţiile legii.
   
Ofiţerii SRI

Serviciul Român de Informaţii este autoritatea naţională în prevenirea şi combaterea terorismului, coordonator tehnic al Sistemului Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului.

Brigada Antiteroristă este unitatea specializată a Serviciului Român de Informaţii, componentă a Direcţiei Generale pentru Prevenirea şi Combaterea Terorismului. Detaşamentul care defilează astăzi este format din 59 de ofiţeri şi subofiţeri, urmat de autospeciale de intervenţie pentru executarea misiunilor de luptă.”

Protectorii demnitarilor

Serviciului de Protecţie şi Pază este structura specializată în protecţia demnitarilor, este membru al Asociaţiei Internaţionale de Protecţie a Demnitarilor şi al Reţelei Europene pentru Protecţia Personalităţilor Publice.

Coloanele care defilează prin faţa dumneavoastră constituie două dintre dispozitive specifice pentru protecţia demnitarilor, una pentru oraş, cealaltă pentru zonele greu accesibile sau pentru deplasarea în condiţii de vreme nefavorabilă. De asemenea, la defilare participă cinci motociclişti care asigură escorta coloanelor oficiale. Membrii tuturor echipelor sunt antrenaţi în condiţii speciale, în conformitate cu standardele internaţionale pentru asigurarea protecţiei demnitarilor.

Formaţia etalon a muzicilor militare

Formaţie etalon a muzicilor militare din România, condusă de colonelul Valentin Neacşu, Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale a contribuit, pe plan naţional şi internaţional, la intensificarea relaţiilor culturale dintre armatele şi statele lumii şi la recunoaşterea valorilor muzicale naţionale.

La Parada militară de astăzi i s-a alăturat Muzica Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”, a doua formaţie muzicală a Capitalei.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite