De ce nu merg gravidele la doctor? Vezi aici prețurile de „ infarct“ atât la privat cât și la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pacientele plătesc în jur de 2.500 de euro pentru o operație de cezariană în spitalele private și peste 1.000 de euro la cele de stat, dar până să ajungă aici, alți bani sunt dați pentru investigațiile și analizele lunare.

  „71% dintre gravide sunt luate în evidenţă în primul trimestru de sarcină, alte 21% dintre mame ajung la medicul de familie abia în trimestrul II sau chiar la naştere, 2%“.Acestea sunt rezultatele celui mai recent studiu realizat la sfârșitul lunii trecute de Organizația World Vision România.

Multe mame recunosc însă sub protecția anonimatului că le este foarte greu să ajungă la un medic din cauza tarifelor de pe timpul sarcinii  care se adaugă prețului piperat pe care părinții trebuie să îl achite la naștere.

Lista investigaţiilor pe care femeile însărcinate ar trebui să le efectueze este foarte lungă. Numai în primul trimestru de sarcină, viitoarele mame trebuie să  facă analize pentru: determinarea grupei de sânge și a RH-ului a sa și a partenerului, a hemoglobinei, examen de urină, determinare și dozare anticorpi (test screening cu prelevare probă de sânge), analiza pentru  rubella, sifilis, HIV, Chlamydia și multe altele la care se adaugă și confirmarea ecografică a diagnosticului de sarcină.

O consultație variază între 70 și 100 de lei, interpretarea analizelor costă în jur de 30 de lei, iar ecografia este peste 200 de lei. Și analizele sunt taxabile, fiind de câteva zeci de lei fiecare. 

În fiecare lună, pentru a se asigura că sarcina este normală, medicii recomandă tot felul de analize importante cum ar fi și screeningul pentru boli congenitale pentru depistarea sindromului Down, urmat de triplu test de morfologie fetală.

Începând cu săptămâna 36, femeia trebuie să vină în vizită la medic săptămânal pentru examen clinic și cardiotocogramă.

„Trebuie sa ai niște bani puși deoparte ca să fii sigură că vei da naștere unui copil sănătos, și că doctorul și asistentele vor avea grijă de tine corespunzător în momentul nașterii propriu zise“, a mărturisit o cititoare.

Tarife la naștere în jur de 2.500 de euro la privat

Puțini părinți au stat să calculeze câți bani au cheltuit pe analize pe parcursul sarcinii și asta pentru că atenția este concentrată și pe suma finală, cea pentru naștere.

La spitalele private din București, prețurile sunt în jurul a 10.000 în care este inclusă cezariana și recoltarea de celule stem.

La un alt spital din Capitală, prețul pentru pachetele de naștere este de 5.500 de lei pentru naștere natural și 7.700 de lei pentru naștere prin cezariană.

Dacă apar complicații, suma poate depăși lejer 10.000 de lei, echivalentul undeva a 2.300-2.500 de euro.

La stat, prețul ajunge la 1.000 de euro

Medicii din spitalele de stat din Capitală au tarife diferite care variază în funcție și de condițiile din unitatea spitalicească. La un spital din Ilfov, nașterea costă în jur de 2.000 de lei, din care 1.200 doar operația de cezariană.

La alte spitale din București, părinții plătesc în jur de 400 de euro la medic, 100 de euro la anestezist, câte 10 lei la asistente, la nevoie și 5 lei intrarea în spital, banii fiind "strecuraţi", eventual într-un plic, cadrelor medicale. 

Prețul pentru o naștere prin cezariană la un spital de stat pot ajunge și până la 4.000 de lei, adică aproape 1.000 de euro, dacă pacienta alege să stea în salon alături de alte mămici. Dacă vrea în rezervă, trebuie să mai scoată din buzunar încă 200 de euro.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite