Data căsătoriei se stabileşte la primărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg... Aşa suspină tinerii îndrăgostiţi în momentul în care constată că pasul cel mare, pentru oficierea relaţiei prin căsătorie, este,

Socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg... Aşa suspină tinerii îndrăgostiţi în momentul în care constată că pasul cel mare, pentru oficierea relaţiei prin căsătorie, este, de fapt, un itinerar destul de anevoios. Pentru a nu se trezi cu planurile date peste cap, viitorii miri trebuie să treacă pragul primăriei, pentru "rezervare", cu mult timp înaintea cununiei civile.
După cum spune şi legiuitorul, declaraţia de căsătorie se face numai personal de către viitorii soţi, în scris, la primăria de domiciliu sau reşedinţa unuia dintre ei. Aceştia se vor prezenta personal, nefiind admis ca declaraţia de căsătorie să fie depusă numai de către unul dintre soţi. Dacă unul dintre viitorii soţi nu este în Capitală, el va putea face declaraţia de căsătorie în localitatea unde se află, la serviciul de stare civilă, care o va transmite, din oficiu şi fără întârziere, autorităţilor competente pentru încheierea căsătoriei. Actele de căsătorie se depun cu minimum 10 zile, maximum 14 zile înainte de oficierea căsătoriei. Viitorii soţi vor prezenta următoarele acte: actele de identitate, certificatele de naştere în original şi copii xerox, certificatele medicale prenupţiale care sunt valabile 14 zile de la data emiterii şi care trebuie să cuprindă menţiunea "se poate căsători" şi "testat HIV", precum şi alte documente, dacă este cazul, cum ar fi: acte în original şi copii xerox din care să rezulte desfacerea căsătoriei anterioare, certificatul de deces al fostului soţ, certificatul de naştere sau căsătorie cu menţiunea de desfacere a căsătoriei, sentinţa de divorţ. Certificatele medicale prenupţiale pot fi obţinute de la orice medic, din orice localitate, cu condiţia ca acestea să cuprindă menţiunile arătate mai sus şi să fie depuse în termen. Soţii pot să-şi păstreze numele lor dinaintea căsătoriei, să ia numele unuia dintre ei sau numele lor reunite. La depunerea actelor se percepe o taxă extrajudiciară de timbru în valoare de 2 Ron pentru legalizarea certificatelor de naştere şi o taxă de 1 Ron pentru certificarea fiecărei copii depuse la dosar. În cadrul fiecărei primării de sector funcţionează un birou "Relaţii cu publicul", unde se pot depune actele pentru căsătorie şi se achită taxa extrajudiciară de timbru. Programul de lucru cu publicul este stabilit de fiecare primărie de sector în parte. Cei care vor să spună "Da" trebuie să se adreseze, în funcţie de domiciliu, la oficiile de stare civilă din: sector 1 - Bd. Banu Manta 9-11, sector 2 - Str. Olari 19, sector 3 - Str. Parfumului 2-4, sector 4 - Str. Gramont 26, sector 5 - Str. Sapienţei 1 şi sector 6 - Str. Drumul Sării 85.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite