Dana Georgescu face hârtie cu suflet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra a preferat să renunţe la locul de muncă din cadrul unei multinaţionale pentru a se dedica construirii unei mori unde produce hârtie ca acum 100 de ani.

Moara de hârtie, adică fabrica de hârtie, este locul în care Dana şi-a investit toate visele şi speranţele. "Este vorba despre un atelier-muzeu, o manufactură în care se face hârtie manual, ca în trecut. Altfel spus, este un vis frumos, un loc magic, un spaţiu în care realizăm obiecte handmade & heartmade cu tehnologie din trecut, cel mai vechi echipament datează de la 1890. Dotările din moară provin, în special, din vechile tipografii care s-au închis. Beneficiem şi de tehnologia modernă care contribuie ca timpii de aşteptare să nu dureze chiar ca acum 100 de ani ", ne-a spus Dana.

Ideea construirii unei mori de hârtie i-a venit în urmă cu doi ani şi, împreună cu soţul ei, a început să lucreze la acest proiect de anul trecut. "Ideea Morii de hârtie s-a declanşat în ianuarie 2009, în urma unor cursuri de legătorie de carte şi hârtie manuală care ne-au făcut, pe mine şi pe soţul meu, să descoperim lucruri interesante despre noi: că nu ne place doar să citim cărţi, ci iubim ideea de carte, cu tot ceea ce presupune ea: hârtie, tipăritură, cusătură. Ne-au plăcut într-atât de mult cursurile, încât treptat am început să facem cercetări în domenii date uitării precum: hârtia manuală, legătoria de carte, tiparul manual, iar în momentul de faţă avem o mini-bibliotecă cu exemplare deosebit de interesante despre aceste îndeletniciri", a povestit Dana.

 La început a privit totul ca pe un simplu hobby, dar după o perioadă şi-a dat seama că este mai mult decât atât. "Când vezi că treptat începi să deţii echipamente de muzeu, din secolul XIX, iar în concediu în străinătate mergi să vizitezi mori de hârtie, eşti convins că devine mult mai mult decât un hobby", a adăugat tânăra.


"Hârtia este foarte generoasă"

Când a văzut că proiectul Moara de hârtie nu poate exista decât seara, după serviciu, şi în weekend, Dana a luat decizia să se dedice în totalitate Morii de hârtie.

A reuşit, împreună cu soţul ei, în timpul scurt de când au pus bazele acestui atelier, să creeze albume, agende şi cărţi-jurnal, toate lucrate manual, în atelier.

Pasiunea pentru frumos a însoţit-o pe Dana toată viaţa, de aici şi decizia sa de a se dedica în întregime artei. "De unde şi cum a început totul, nu ştiu, dar de mică am avut o preferinţă pentru hârtie. Păstram cu sfinţenie sau adunam cu perseverenţă bucăţelele de hârtie mari şi mici care nu aveau întrebuinţare la alţii. La mine toate îşi găseau loc. Iar cărţile sunt de fapt hârtie cu suflet şi reprezintă pentru mine un refugiu din care îmi iau energie zilnic", ne-a mai spus Dana.

Ea mai spune că "hârtia este foarte generoasă dacă ai deschiderea, răbdarea, priceperea să o transformi din ceva frumos în ceva extraordinar, fie că este vorba de o felicitare, un album de fotografii sau o carte. Este hârtie cu suflet".

Dincolo de manufacturarea hârtiei, la Moara de hârtie se face şi tipărire cu litere mobile şi cu clişee, aşa cum făcea, acum mai mult de jumătate de mileniu, Gutenberg. "Nu veţi găsi la noi imprimare multicoloră pe hârtie lucioasă ci o hârtie în care literele şi-au lăsat, la propriu, forma", a explicat tânăra.
Experienţa profesională, aceea de specialist în Resurse Umane, a determinat-o pe Dana să preia aproape toate atribuţiile pe zona de relaţii cu clienţii şi resurse umane din proiectul Moara de hârtie. "Cred că orice experienţă de viaţă şi profesională te pregăteşte pentru pasul următor, iar pentru mine, Moara de hârtie este cel mai important şi frumos pas de până acum, în viaţă şi carieră", a adăugat Dana.


Întrebări şi răspunsuri


1.Pentru unii ar fi un gest de nebunie să renunţe la un loc de muncă pentru o pasiune. Pentru tine ce a reprezentat această decizie?
A fost o decizie firească, poate combinată cu un strop de nebunie, inerentă când hotărăşti să faci schimbări importante în viaţa ta. Înainte eram un om normal care muncea cel puţin 5 zile pe săptămână în birou şi care dorea să facă şi altceva. Aşa am descoperit manufacturarea hârtiei. Sunt convinsă că vom avea succes cu moara şi că iubitorii de frumos, nostalgicii şi cei care vor să călătorească în timp ne vor da de lucru.
2. De ce se numeşte Moară de hârtie şi nu fabrică?
 Pentru că aşa se numeau pe vremuri locurile în care se fabrica hârtia manuală pe teritoriul României. Este un atelier-muzeu ce urmăreşte să recreeze atmosfera manufacturilor de carte de altădată. Moara de hârtie îşi propune să fie un loc magic în care cei interesaţi să se poată detaşa de monotonie şi cotidian şi unde să poată crea lucruri speciale din, pe şi cu hârtie.

Ce-i place

 Îmi plac multe, dar cel mai mult să aduc bucurie în jur, atunci sunt cea mai fericită. Îmi mai place să citesc, să scriu, să mă joc cu fetiţa mea, să colecţionez cărţi poştale din diferite colţuri ale lumii, să gătesc, să fac fotografii, să călătoresc.
Ce nu-i place
Grosolănia, răutatea, aroganţa, egoismul, suferinţa celorlalţi.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite