Dana Dolghin vrea să reconstruiască trecutul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureşteanca studiază istoria la Amsterdam. Ea vrea să se ajute pe ea, dar şi pe ceilalţi, să-şi cunoască rădăcinile şi trecutul.

Dana Dolghin (25 de ani) a început să se intereseze tot mai mult de studiile istorice, de analizele culturale şi de new media, pe măsură ce a înţeles că metodele tradiţionale de raportare la istorie, pe care le practica în facultate, îşi pierd relevanţa. Decizia de a urma un Research Master in Cultural Analysis, la Universitatea din Amsterdam, a fost în acelaşi timp atât o hotărâre subită cât şi un pas natural în parcursul ei academic.

„Deşi am îmbrăţişat şi eu abordarea clasică a analizei istoriei în facultate, eram convinsă că un demers interdisciplinar este mai potrivit pentru a surprinde relevanţa trecutului în studiul societăţii actuale şi a viitorului ei. Aveam şi un exemplu potrivit pe care îl experimentasem în timpul unui stagiu Erasmus din Portugalia. Metoda de lucru a profesorilor de acolo era concentrată mai ales pe contextualizarea unor subiecte aparent izolate, arheologie sau preistorie, şi plasarea lor într-o tematică actuală. Era o abordare sensibil diferită faţă de cea avută în timpul stagiilor de săpături arheologice din ţară“, a spus Dana.

„Trecutul recent, plin de mistificări“
Tânăra a absolvit Facultatea de Istorie la Bucureşti, având a doua medie din anul său. Încurajată de profesori şi având o bază solidă în istorie şi limbi străine, a dorit să-şi pună în practică cunoştinţele într-un muzeu.
„Imediat mi s-a oferit şansa să lucrez într-un muzeu şi să fiu cea care reconstruieşte un trecut şi îl oferă celorlalţi pentru a fi analizat“, a mai spus Dana.

Treptat, au început să o intereseze din ce în ce mai mult mesajele din spatele micilor fragmente de istorie. „Cel mai bun exemplu în acest sens o reprezintă istoria românească, recentă şi nu numai, deseori percepută ca fiind imobilă şi clasată. Puţini fac efortul de a privi critic informaţiile pe care le primesc din numeroase surse, iar specialiştii nu fac întotdeauna excepţie de la această regulă. Exagerările şi mistificările sunt şi mai vizibile în cazul trecutului mai recent al României, mai ales în ceea ce priveşte perioada comunistă“, a mai spus Dana.

De ce Cultural Analysis la Amsterdam?
Pentru că îţi oferă ocazia să lucrezi cu informaţii diverse din ştiinţele sociale şi umaniste şi te învaţă că nu trebuie să ştii tot, dar poţi să accepţi ceea ce nu vei cunoaşte niciodată.

Născută. 25 aprilie 1985, Bucureşti.
Studii.Facultatea de Istorie din cadrul Universiăţii din Bucureşti
Familie. Are o soră, medic, în vârstă de 33 de ani.

București

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite