Dana Berghes aduce cultura în stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dana a coordonat mediatizarea primului festival internaţional de cultură urbană din sud-estul Europei - „ Street Heroes“.

La doar 21 de ani, Dana Berghes îşi asumă statutul de liber profesionist într-un domeniu de mare competitivitate. O provocare la care nu a ezitat să răspundă a fost aceea de a pregăti mediatizarea festivalului „Street Heroes“, care s-a desfăşurat între 12 şi 14 august, în Parcul Tineretului. În festival au fost incluse secţiuni de muzică, street dance, skateboarding, bmx, grafitti şi street art.

„Au fost trei zile de foc, pregătite cu două luni înainte“, spune tânăra. Dormind uneori doar trei ore pe zi, Dana a dovedit că este „hiperactivă, până la epuizare“, aşa cum spun despre ea toţi cei care i-au fost în preajmă. În mod special, ea se mândreşte cu expoziţia de fotografii „theurban/picture-picture/theurban“, pe care a realizat-o în cadrul „Street Heroes“ şi care a putut fi previzualizată pe internet, ceea ce a fost o premieră în România în ceea ce priveşte o expoziţie fotografică.

Independentă şi curajoasă

Dana Berghes a început încă din şcoală să-şi manifeste libera iniţiativă, participând la concursuri de creativitate artistică, călătorind, dând meditaţii de germană şi engleză, cultivând prietenii cu oameni, uneori mult mai mari decât ea, dar, întotdeauna „foarte interesanţi“.
„Am avut noroc de prieteni deosebiţi, care m-au marcat spiritual“, spune Dana, care recunoaşte că norocul ei a început încă din familie. „Părinţii mei sunt ingineri şi lucrează în consultanţă. De la tata am moştenit pasiunea pentru muzică şi pentru maşini, iar de la mama, talentul comunicaţional şi firea deschisă. Cred că cifra 13, care marchează ziua în care m-am născut, îmi poartă noroc!“.
Excesiv de independentă, cum se autocaracterizează, Dana Berghes şi-a construit de mică propriul drum. A dat meditaţii, a experimentat voluntariatul şi presa, încă din şcoală şi este foarte activa pe facebook. La 19 ani a început să organizeze evenimente, lucrand cu agentia JijiEvent, iar mai apoi pentru Silvia Serban, alaturi de care a colaborat pentru un concert Analia Selis şi o lansare de bijuterii Wagner, intitulată „Arte frumoase şi poveşti“. În anul 2009 a fost coorganizator la Festivalul de Teatru „B.Fit in the Street“ şi a lucrat in continuare pentru Agenţia „Jiji Event“.

Îşi doreşte să ajungă scenaristă

„Îmi place să fac lucruri care îmi stimulează imaginaţia“, spune tânăra. Ea simte că cel mai mult i-ar plăcea să devină scenaristă şi pentru a-şi verifica aptitudinile a scris un scenariu de scurt-metraj, o comedie-parodie, pe care l-a trimis la concursul european „Nisi Masa“.  „Este  o comedie bazată pe o întâmplare reală, o coincidenţă extraordinară pe care am trăit-o în paralel cu o bună prietenă. Acum, aştept cu nerăbdare rezultatul jurizării care va avea loc în luna septembrie“, spune Dana.

Intrebări şi răspunsuri

Mai ai şi alte întâmplări pe care să le valorifici scenaristic?

Da, mai ales una, care este legată de o vizită neobişnuită pe care am făcut-o la un hotel dezafectat din Brăila, fostul “Pescăruş”, construit la începutul secolului XX, când se numea “Bristol” şi avea caleşti la scară. Am făcut multe fotografii acolo şi mi-am găsit şi o mascotă.

Ce fel de mascotă?

Un ursuleţ de pluş, uitat pe o terasă, frumoasă cândva. L-am botezat Gustav şi l-am personalizat printr-un blog şi cont propriu pe facebook. Este un fel de alter-ego.

Deşi eşti o fire independentă, anumite persoane te-au marcat spiritual. Cum au reuşit?

Am noroc, Dumnezeu îmi scoate în cale oameni cu adevărat remarcabili.

Ce îi place
„Îmi place să călătoresc, îmi plac coincidenţele care mă fac să mă întreb dacă totul este predestinat, îmi plac nuferii şi garoafele albe, cu miros de câmpie. Întotdeauna am preferat să dorm ziua şi să lucrez noaptea“, spune ea.

Ce nu-i place
„Nu-i pot înţelege pe cei care nu ştiu ce vor şi nici nu-şi pun această întrebare. Nu-mi plac oameni mincinoşi şi nici pe aceia care consideră că li se cuvine totul. Nu suport incertitudinea“, spune Dana.

Profil
Născută: 13 ianuarie 1989, la Brăila.
Studii: Până în clasa a Vlll-a a învăţat la Liceul Teoretic”Jean Monet”, iar liceul l-a urmat la Colegiul Naţional „I.L. Caragiale”. În prezent este studentă la Facultate de Litere, a Universităţii Bucureşti, Secţia Comunicare şi  Relaţii Publice.
Profesie: Liber profesionist în Comunicare, Publicitate, PR, Copywriting, Strategie Social Media.



București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite