Bucureşti: Duncan Zuur „s-a dat“ cu placa pe Dâmboviţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Olandezul vice-campion mondial a făcut wakeboarding în centrul Capitalei pentru a le arăta bucureştenilor cum să scape de traficul aglomerat.

Tânărul practică wakeboarding de aproape 12 ani. În tot acest timp, el a călătorit în aproape toată lumea pentru a practica sportul în locuri cât mai inedite. În urmă cu câteva zile, Duncan a venit pentru a treia oară în România, de data aceasta la Bucureşti, pentru a da o lecţie de trafic locuitorilor Capitalei.

„Am auzit că este un oraş foarte aglomerat, că se circulă greu şi am vrut să arăt un alt mijloc de a circula, unul mult mai rapid. Cu placa pe Dâmboviţa“, spune Duncan.

El a început să practice snowboarding la vârsta de 10 ani. La scurt timp după aceea a făcut schi nautic, care seamănă într-o oarecare măsură cu wakeboarding-ul. „Eram destul de bun şi am participat la trei competiţii: slalom, concurs de trick-uri şi jumping. Am făcut asta pentru o perioadă, am participat la multe concursuri, după care, cu 12 ani în urmă, wakeboarding-ul a aparut ca un sport nou în Europa şi am fost «prins» din primul moment“, spune Duncan.
Încă de atunci, tânărul şi-a aruncat tot echipamentul de schi nautic, cumpărându-şi unul de wakeboarding. Duncan se consideră norocos că s-a născut în Olanda, una dintre ţările promotoare ale acestui sport.

Zece titluri de campion
Cea mai tare experienţă a avut-o la Mamaia, anul trecut, când a fost tras pe Siutghiol de un elicopter. Din cauza sincronizarii proaste cu pilotul, la un moment dat a ajuns la 15 metri în aer, deasupra apei. „Totul a fost bine până la urmă, am revenit cu bine pe apă“, adaugă Duncan.

Cu o lună în urmă, a ieşit vicecampion mondial la wakebording, în Koreea de Sud. Pe lângă acestea, sportivul a obţinut încă nouă titluri de campion. „În 2003, am câştigat titlul de campion naţional în Olanda, campion mondial în Australia, apoi am mai luat diferite locuri la alte competiţii, precum Jocurile Olimpice din Japonia sau Campionatele Europene din Portugalia“, povesteşte Duncan.

Şi-a deschis şcoală de wakeboarding
Duncan a participat de-a lungul timpului la multe competiţii, dar, în ultimul timp, s-a axat pe acrobaţii. „În urmă cu aproximativ trei ani am avut probleme cu federaţia sportivă de care aparţineam. Nu eram de acord cu politica lor, iar ei nu au fost de acord cu a mea.

După o vreme nu a mai fost aşa de motivant pentru mine să concurez“, spune Duncan. De atunci, el şi-a dorit doar să promoveze acest sport şi să-i facă pe cei mici să aleagă acest sport. Astfel, în urmă cu şase ani, în timpul unui program special, numit Rookie Program, a mers prin toată ţara pentru a căuta noi talente. „Toţi copiii pe care i-am selectat şi pe care i-am antrenat sunt foarte buni acum şi practică wakeboarding prin toată lumea“, mai spune sportivul.


Ce este wakeboardingul?
D.Z.: Începuturile wakeboardingului se află în SUA, mai exact în Orlando. A început ca o combinaţie de surfing şi schi nautic, care ulterior s-a transformat în wakeboarding. Denumirea vine de la „wake“, numele valului pe care îl creează barca.
Ţi-a luat mult timp până ai învăţat acest sport?
D.Z.: Mă pricepeam destul de bine să fac trick-uri de schi nautic, aşa că am reuşit destul de repede să mă „împrietenesc“ cu wakeboardul. În plus, este şi un sport comercial, care are potenţial şi în România. Am avut mulţi spectatori atunci când am făcut demonstraţii aici.   

Născut: 13 iunie 1974, Loosdrecht, Olanda

Experienţă: Sporturi nautice

Ocupaţie: Wakeboarding

Familie: Este căsătorit şi are o fetiţă


Ce-i place
„Îmi plac viaţa, planeta pe care locuiesc şi, de asemenea, îmi place foarte mult să-mi petrec timpul cu prietenii, făcând bineînţeles wakeboarding. Am câţiva prieteni şi în România şi de câte ori sunt invitat aici vin cu drag“, spune Duncan.

Ce nu-i place
„Nu pot spune că există lucruri care să nu-mi placă, mai degrabă care să mă deranjeze, însă pentru mine sunt nesimnificative comparativ cu toate celelalte lucruri care îmi plac şi pe care întotdeauna le scot în faţă“, mai spune sportivul.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite