Dâmboviţa Center afectează Municipalul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câte cinci-şase detonări zilnice pe şantierul de la Casa Radio îngrozesc bolnavii din spital. De mai bine de trei săptămâni, şantierul de la Casa Radio a devenit o sursă de stres insuportabil pentru angajaţii şi bolnavii de la Spitalul Municipal.

Transformarea Casei Radio într-un imens centru comercial - Dâmboviţa Center - dă mari bătăi de cap vecinilor din zonă.

Spre exemplu, managerul Spitalului Municipal, Gheorghe Iană, se declară neputincios faţă de disconfortul pe care lucrările de pe şantierul de la Casa Radio îl provoacă bolnavilor şi angajaţilor din instituţia pe care o conduce.

„Cam de trei săptămâni, nu este zi în care să nu ne zgâlţâie vreo cinci-şase detonări de la demolarea Casei Radio. Şi am renunţat să mă mai plâng pentru că, oricum, la Primăria Capitalei nimeni nu ne ia în seamă”, spune directorul Iană.

„Un proiect dezastruos“

Printr-o scrisoare deschisă, adresată de un grup de 13 asociaţii şi fundaţii celor mai importante instituţii publice, se cere reanalizarea proiectului Dâmboviţa Center, considerat de semnatari „un proiect dezastruos” din mai multe puncte de vedere.

Proiectul este contestat pentru că are un impactul negativ asupra peisajului urban, al traficului stradal şi al rezistenţei solului, care conţine o importantă pânză freatică, dar şi asupra mediului, în condiţiile în care vor fi tăiaţi 800 de copaci.

Autorii scrisorii cer, totodată, să se facă public cunoscute concluziile studiilor aferente Dâmboviţa Center.

Proiectul Dâmboviţa Center prevede construirea unui mall, a unui hotel de cinci stele, a trei zgârie-nori de aproximativ 40 de etaje, a unei roţi imense, cu diametrul de ­94 m,­­ după modelul celebrei London Eye, şi a unei fântâni cu jocuri de lumini după modelul celei de la Barcelona.

Studiile de impact, în întârziere

Nici consilierii municipali nu au văzut încă studiile de impact pe care le solicită reprezentanţii societăţii civile, în scrisoarea deschisă, deşi lucrările pe şantier au început încă din vara trecută.

După cum a declarat Horaţiu Tică, şeful Comisiei de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului a Consiliului General al Primăriei Capitalei, la comisie nu a ajuns niciun astfel de studiu.

În opinia sa, termenul final, de 28 februarie 2009, la care proiectul Dâmboviţa Center va trebui validat, hotărât prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului din 28.08 2007, privind modificarea Legii urbanismului, va fi, „mai mult ca sigur, depăşit“.

La rândul său, nici şeful Comisiei de Transport şi Infrastructură Rutieră a Consiliului General al Primăriei, Ionuţ Popa, nu a primit vreun studiu de impact spre a fi supus aprobării comisiei sale.

Costuri inestimabile pentru trafic

 „Nu trebuie să fii un bun specialist ca să-ţi dai seama că traficul va fi foarte mult îngreunat de afluxul de vehicule generat de prezenţa unor obiective edilitare de aşa mare anvergură“, a spus Ionuţ Popa.

El a menţionat că Spitalul Universitar va deveni extrem de greu accesibil pentru ambulanţe.

În plus, Ionuţ Popa susţine că remedii precum sensuri giratorii pe intersecţiile adiacente zonei, lărgirea străzilor cu încă o bandă de circulaţie, prin exproprieri de terenuri, sau construirea de pasaje subterane vor ridica problema unor foarte mari costuri.

Aceasta, în plus faţă de cele 500 milioane de euro la care este estimat mega - proiectul Dâmboviţa Center, prevăzut a se încheia în 2011.

image
image

Când lucrările vor fi gata, ne vor muri pacienţii în ambulanţe, până să ajungă la noi

image


Gheorghe Iană
managerul
Spitalului Municipal

Exasperarea bolnavilor

Bolnavii internaţi în Spitalul Municipal se plâng că zgâlţâielile detonărilor sunt extrem de neplăcute şi stresante, şi că sporesc neplăcerea prafului şi a zgomotului produs de şantier. Oamenii sunt exasperaţi şi se gândesc dezamăgiţi la risipa care s-a făcut cu această „ruină comunistă“.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite