Bucureşti: „Dacă profesorii vin la Bac, vedem mâine“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorii sunt supăraţi că Ministerul Educaţiei le-a redus la jumătate banii primiţi la bacalaureat. Desfăşurarea examenul de maturitate este incertă. Prima probă orală, cea la limba şi literatura română, va avea loc mâine.

Reprezentanţii a două sindicate din educaţie, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) şi Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN), susţin că desfăşurarea în bune condiţii a examenului, care începe mâine cu proba orală la limba şi literatura română, rămâne la latitudunea profesorilor.
 „Dacă profesorii vin la Bac, vedem mâine. Este regretabil ceea ce se întâmplă, dar nu putem fi bătaia de joc a Guvernanţilor. Viitorul educaţiei este sumbru“, a declarat, azi-dimineaţă, pentru „Adevărul de Seară“, secretarul-general al FEN, Constantin Ciosu.

Ministrul e liniştit
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar, Mihaela Gună, a declarat că nu le putem reproşa ceva profesorilor dacă nu se vor prezenta la bacalaureat. Ministrul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, Ecaterina Andronescu, spune însă că sunt suficiente cadre didactice, întrucât pentru examenul din acest an s-au înscris 1.800 de profesori supraveghetori, necesarul fiind de aproximativ 1.300.

Acestea nu sunt singurele probleme ale examenului de bacalaureat din acest an. După ce subiectele au fost publicate pe internet, elevii au identificat numeroase greşeli atât gramaticale, cât şi de conţinut. La geografie, spre exemplu, specialiştii din ministerul Educaţiei au încurcat poziţia a patra la nivel mondial a Regatului Unit al Marii Britanii cu poziţia a patra în Europa, în privinţa produsului intern brut.

220.000 de elevi vor susţine bacalaureatul
Pentru sesiunea iunie-iulie 2009 a bacalaureatului s-au înscris peste 220.000 de elevi, repartizaţi în 622 de centre de examen. Examinarea la probele orale va fi realizată de doi profesori de specialitate, în prezenţa a minimum trei candidaţi. Probele orale sunt eliminatorii. Candidaţii au dreptul şi la extragerea unui al doilea bilet, însă nota le va fi scăzută cu un punct. Elevii care vor obţine sub nota cinci sau care nu se vor prezenta nu mai participă la următoarele probe. La probele orale nu sunt admise contestaţiile. Probele orale vor continua în zilele de 23 şi 24 iunie cu examenul la limba şi literatura maternă. Proba orală la limba şi literatura modernă se va desfăşura în 24 şi 25 iunie. Prima probă scrisă, cea la limba şi literatura română, se va desfăşura în 26 iunie.

Cât primeşte un profesor
Un preşedinte de comisie la Bac primea, anul trecut, 1.150 de lei, iar, pentru anul acesta, i se vor oferi 800 de lei. Cea mai mare reducere se aplică profesorilor supraveghetori, care vor primi numai 25 de lei/examen, faţă de 64 de lei/examen, cât au primit anul trecut.  De asemenea, evaluatorii de la probele orale vor primi 2 lei/elev, faţă de 4,7 lei/elev, cât au primit anul precedent.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite