DELĂSARE Centrul Istoric, în al cincilea an de dezastru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul Istoric al Capitalei este în continuare un „teren minat“, cu gropi, podeţe rupte, cabluri abandonate şi clădiri aproape de prăbuşire. Străzile Lipscani şi Gabroveni sunt în topul celor mai periculoase artere din zona veche a Bucureştiului.

Străzile din Centrul Istoric arată ca după bombardament, un peisaj obişnuit din 2006 încoace. Problemele pe care le întâmpină atât locatarii, cât şi turiştii şi tinerii care îşi petrec serile prin cluburile din zonă nu au fost rezolvate, ba din contră lucrurile s-au înrăutăţit odată cu venirea iernii. Podul de lemn improvizat pe Gabroveni, care facilita accesul pe această stradă, s-a rupt şi nu mai poate fi folosit.

Astfel, cei care se încumetă să intre pe această arteră trebuie să parcurgă un adevărat traseu cu obstacole. „Podul s-a rupt de vreo lună şi nu a venit nimeni să-l repare. Cred că până la urmă o să fim nevoiţi să-l reparăm tot noi, cum am făcut şi până acum“, a spus una dintre vânzătoarele de la magazinul de textile de pe Gabroveni, Aureliana Costache.

Şi administratorii cluburilor din zonă se plâng de faptul că tot mai puţini clienţi le trec pragul. „Clienţii au mai venit cât timp a fost zăpadă, dar când o să fie aici mocirla de pe lume, or să se gândească de două ori înainte să vină“, a spus unul dintre administratorii clubului Fire, Marius David.

De râsu’ francezilor

Turiştii sau străinii care locuiesc în România compară Centrul Istoric din Capitala noastră cu zonele similare din oraşele lor de origine. Serge Alexandre, un tânăr parizian care lucrează de câteva luni în Bucureşti, este de părere că avem o mulţime de clădiri frumoase în Centrul Istoric, dar nu ştim să le punem în valoare. „Nu-mi vine să cred! Este foarte frumoasă toată zona, dar mi se pare incredibil că este lăsată de izbelişte. Aşa arăta Centrul Istoric din Paris prin anul 1900“, a zis francezul. 

Promisiuni la început de an

Reprezentanţii Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB) spun că „problema se va remedia provizoriu în cel mai scurt timp, astfel încat trecătorii să poată circula în siguranţă, până la semnarea contractului cu noul constructor”.

Potrivit aceluiaşi comunicat, „contractele vor fi semnate în perioada următoare, iar strada Gabroveni va fi finalizată în acest an. Reamintim că PMB a reziliat anul trecut contractul de reabilitare a străzilor din Centrul Istoric cu firma Sedesa, lucrările deja realizate fiind puse în conservare până la data atribuirii noilor contracte“.
Potrivit datelor furnizate de PMB, din 2006 până la data rezilierii contractului, pentru lucrările de infrastructură din Centrul Istoric s-au cheltuit 17.462.296 de euro.

Accidentele s-au ţinut lanţ

Unul dintre accidentele celebre din Centrul Istoric s-a petrecut vara trecută. Maia (3 ani), fetiţa solistului trupei „Viţa de Vie“, Adi Despot, s-a electrocutat, din cauză că a atins unul dintre firele de înaltă tensiune căzute la pământ, pe strada Stavropoleos. Micuţa s-a aplecat să ridice balonul care îi scăpase, a alunecat şi s-a electrocutat uşor. Firele au fost ulterior izolate.

Un alt caz mediatizat a fost cel al lui Carmen Pleşoianu, care s-a ales cu coaste rupte, cu un traumatism cranio-cerebral şi cu o rană la picior, după ce a căzut într-o groapă de trei metri, pe strada Zarafi.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite