Cutremur în Bulgaria, resimţit şi în Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu câteva minute a avut loc un cutremur în Bulgaria cu o magnitudine de 5,8 grade, potrivit site-ului USGS.

UPDATE ora 6:56 : O serie de peste 20 de mişcări telurice au urmat după cutremurul de pământ cu o magnitudine de 5,8 grade pe scara Richter produs în jurul orei 3.00 în Bulgaria. Cea mai puternică replică a avut loc la ora 5.15 şi potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului de la Sofia, a fost de 4,4 grade.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului bulgar de interne, nicio persoană nu a fost rănită. Medicii de la spitalul de urgenţă Pirogov din Sofia raportează, totuşi, 19 persoane cu răni uşoare.

Primarul general al Sofiei, Iordanka Fandâkova, a declarat că nu sunt raportate daune materiale semnificative, totuşi sunt multe daune materiale minore. Fandâkova i-a îndemnat pe locuitorii oraşului să se liniştească.

Nikolai Miloşev, directorul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, a făcut acelaşi apel. El i-a asigurat pe bulgari că nu se aşteaptă un cutremur mai puternic în următoarele ore sau zile.

În oraşul Pernik au fost semnalate de asemenea daune materiale minore: coşuri de fum căzute şi pereţi crăpaţi, precum şi probleme cu electricitatea. Mulţi dintre locuitorii oraşelor Pernik şi Sofia au petrecut noaptea în aer liber, temându-se să se întoarcă în locuinţele lor, informează Agerpres.

Potrivit serviciului de pompieri, cutremurul a fost resimţit în întreaga Bulgarie, precum şi în unele zone ale ţărilor vecine: Macedonia, Grecia, Serbia şi România. Daunele materiale sunt concentrate însă doar în regiunile Pernik şi Sofia.

Seismul s-a produs la ora 3.01 și a durat 15 secunde.

Cutremurul cu magnitudinea de 5,8 s-a produs la o adâncime de 9,1 kilometri iar epicentrul a fost situat la 24 kilometri vest de Sofia, conform site-ului USGS. Seismul a fost resimţit şi la Bucureşti.

Serviciile de Protecţie Civilă au raportat că nu s-au înregistrat victime, conform agenţiei de presă Novinite.
Cutremurul a avut o magnitudine de 5,9- 6,0 grade pe scara Richter, conform declaraţiilor comisarului Nikolay Nikolov, şeful Brigăzii de pompieri şi al Directoratului de Protecţie Civilă, citate de Focus şi preluate de Novinite.

Cutremurul a fost urmat la scurt timp de două replici de magnitudine similară.

Seismul a fost de asemenea resimţit puternic şi de statele vecine, Serbia şi Macedonia.

Nikolov a corectat datele cu privire la epicentrul cutremurului, care era iniţal situat între capitala Sofia şi oraşul Pernik, cele mai recente date indicând că epicentru a fost la vest de Pernik, în apropiere de satul Rudartsi.

Protecţia Civilă şi pompierii de pe întreg teritoriul Bulgariei au fost contactaţi cu privire la pagube minore la pereţii, tavanele şi ferestrele caselor.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite