Cursuri de gătit sănătos pentru elevi şi profesori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Capitalei va cheltui 100.000 de euro pentru a-i învăţa pe copii cu vârste între 5 şi 18 ani să-şi prepare singuri mâncăruri sănătoase.De săptămâna viitoare, elevii dar şi părinţii lor ori profesorii vor merge în bucătăriile unor restaurante din Capitală şi vor lua lecţii de bucătărie.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti (DGAS), instituţie subordonată Primăriei Capitalei, va cheltui 426.000 de lei pentru a le arăta elevilor, profesorilor dar şi personalului din cadrul primăriei cum să gătească preparate care să nu le afecteze starea de sănătate.

„Proiectul are la bază un studiu care arată că 47% dintre copii au cu cel puţin un kilogram peste greutatea normală“, a declarat Cosmina Simean, diectorul DGAS Bucureşti. Ea a mai precizat că tocmai s-a încheiat perioada de depunere a ofertelor pentru implementarea programului, iar de săpămâna viitoare, contractul va fi atribuit şi se va trece la punerea în practică a proiectului.

Ora de dirigenţie înlocuită cu ora de gătit

Cursurile vor dura 18 luni şi au drept scop informarea a aproximativ 100.000 de copii şi părinţi. „Un număr de 147 de şcoli s-au arătat interesate de participarea absolut gratuită la aceste cursuri. Vor fi realizate 30 de cursuri destinate copiilor şi 20 de cursuri destinate profesorilor şi părinţilor“, a mai spus Simean.

Practic, după ore sau în timpul orei de dirigenţie, copiii vor fi luaţi cu maşina şi transportaţi în bucătăria unor restaurante unde un bucătar şi un medic specialist în diabet și boli de nutriție le vor pune la dispoziţie produsele alimentare şi ustensilele pentru a prepara mâncarea. Copii vor fi împărţiţi pe grupe de vârstă, 5-9 ani, 10-13 ani, 14-18 ani, iar cei mici nu vor folosi aragazul. Cei de peste 14 ani vor găti cu ajutorul unui cuptor cu microunde.

Două feluri de mâncare pe curs

Curricula cursului va conţine o parte teoretică şi una practică. Prezentarea părţii teoretice va conţine jocuri interactive, iar la partea practică, fiecare cursant va prepara două feluri de mâncare. Pe lângă partea de alimentaţie sănătoasă, programul are şi un segment care încurajează activitatea sportivă. Un curs destinat adulţilor se va ţine timp de două zile a câte opt ore.

Fiecare participant va primi în timpul cursului câte un şorţ şi o mănuşă de bucătărie.

De două ori mai mulţi obezi în 8 ani

Numărul cazurilor de obezitate la şcolari, mai ales în învăţământul primar, s-a dublat în ultimii opt ani, din cauza stilului de viaţă nesănătos al micuţilor, potrivit unui studiu al Institutului de Sănătate Publică Bucureşti.

Autorii studiului susţin că, între factorii etiologici ai obezităţii se regăseşte stilul de viaţă nesănătos, concretizat printr-un orar al meselor modificat, adică micuţii mănâncă de două ori pe zi sau numai o dată.

Cercetările au arătat că acei copii care suferă de obezitate consideră că această boală este un handicap fizic mai mare decât pierderea unui picior.

„Copiii şi adolescenţii obezi sunt mai predispuşi să aibă rezultate slabe la învăţătură, să aibă perspective mai reduse în găsirea unui loc de muncă, să fie izolaţi social“, mai arată studiului.







București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite