Curier pe bicicletă în cel mai aglomerat oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureşteanul Alexandru Dinu lucrează de şase ani în domeniul curieratului, dar nu pe maşină sau pe scuter ca majoritatea, ci pe bicicletă.

Parcurge, în medie, 60 de kilometri pe zi cu rucsacul în spate, ignorând dificultăţile de care are parte pe străzi, precum câinii comunitari sau şoferii neatenţi.

Moda bicicletei a revenit, nu doar în rândul pasionaţilor care se plimbă prin parc sau a sportivilor care participă la maratoane. Vehicului cu două roţi este din ce în ce mai folosit şi pe plan profesional. Unele firme le pun la dispoziţie angajaţilor biciclete în loc de maşini, altele fac curierat cu ajutorul bicicliştilor, iar site-urile cu joburi sunt pline de oferte de curier pe două roţi.

Alexandru Dinu, un bucureştean în vârstă de 44 de ani, este de şase ani curier pe bicicletă. În fiecare dimineaţă urcă pe vehicului cu două roţi, vine la sediul firmei din centrul Capitalei şi, imediat ce-şi umple rucsacul cu plicuri şi colete, porneşte pe traseu. Livrează mai mult prin oraş, în zonele în care circulaţia auto este mai intensă. Se strecoară printre maşini şi lasă în urmă traficul infernal pe care şoferii trebuie să îl suporte zilnic.

„Am livrat şi cărămizi“

Cea mai mare parte din timp o petrece pe două roţi. „Am avut parte şi de accidente, dar şi de momente haioase. Am fost lovit de o maşină în urmă cu câţiva ani. M-a aruncat la vreo zece metri, m-am ales cu vânătăi, dar nu am păţit nimic grav”, povesteşte el.
Când vine vorba despre întâmplări hazlii, Alexandru povesteşte de ceea ce conţin coletele pe care le transportă. „Odată am livrat o sanie, unora le-am dus o pâlnie, dar cel mai haios a fost faptul că am dus cuiva şi cărămizi trimise de o firmă“, spune curierul. Altădată, a livrat nişte reviste, dar câinele proprietarului a venit fioros şi în câteva minute le-a făcut bucăţele.

Face chiar şi 90 de km pe zi

„Acest loc de muncă era exact ce îmi doream. Împart pasiunea cu munca“, spune Alexandru. Curierul este pasionat de mersul pe bicicletă de la 14 ani, dar activităţie constau până acum şase ani, doar în ieşiri la munte sau prin preajma Bucureştiului. Îi place munca de teren şi s-a implicat şi în viaţa firmei, pornind de fiecare dată pe traseu cu pasiune. Chiar dacă vine toamna, iar vremea va fi din ce în ce mai rece, Alexandru nu se sperie. „Şi iarna sunt tot pe bicicletă. Cel mai greu mi-a fost iarna trecută. Au fost vreo trei zile în care am lăsat bicicleta şi am luat-o pe jos“, mai spune el. A fi curier pe bicicletă nu este o muncă uşoară. „Cel mai greu este să nu uzi corespondenţa. Chiar trebuie să fii responsabil“, spune el.

De lucrează în acest domeniu, a constatat că, an de an, oamenii fac din ce în ce mai puţine cadouri. „Până prin 2008 duceam foarte multe cadouri, la sărbători şi chiar la zile de naştere. Acum foarte puţini mai trimit“, mai spune Alexandru.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite