Cum să-ţi faci casă ieftină, ca la americani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu trebuie să fii miliardar ca să-ţi construieşti o vilă. Cu circa 14.000 de dolari, o firmă bucureşteană îţi face, la cheie, după proiecte americane, o casă ecologică, din lemn, cu 29 de metri pătraţi locuibili, living-bucătărie, dormitor şi baie. Cea mai scumpă casă costă în jur de 160.000 de dolari, fără teren.

Ce faci când n-ai 100.000 de dolari să-ţi cumperi un apartament cu două camere într-un bloc nou? Sau când îţi doreşti o casă dar preţurile depăşesc cu mult bugetul unei familii cu venituri medii, care nu şi-ar putea, de altfel, permite să întreţină o vilă în Capitală? Există soluţii ieftine, după un model importat de la nord-americani: casele din lemn.


CLICK PE IMAGINI PENTRU GALERIA FOTO

Cel mai vechi material de construcţie cunoscut este lemnul, întotdeauna la îndemână, ecologic şi uşor de prelucrat cu mijloace relativ simple. În timp, tehnologia construcţiei din lemn a evoluat, depăşind temerile legate de rezistanţa structurii, slăbiciunea faţă de foc, intemperii sau termite şi alţi dăunători. În plus, contează foarte mult şi timpul relativ scurt în care o astfel de construcţie este realizată.

Cum să-ţi faci casă ieftină, ca la americani

Vilă „la cheie" în 2-3 luni
Exemplul cel mai elocvent al acestei evoluţii în găsim în Canada şi SUA, unde 90% din casele individuale şi multifamiliale (duplex, triplex, apartamente) cu până la trei etaje, sunt construite din lemn care, în combinaţie cu alte materiale, asigură un grad de eficienţă economică (costul redus al construcţiei şi al exploatării) şi un confort de neegalat.
„Caracteristica cea mai importantă a acestor case este rapiditatea de execuţie, o casă de 200-300 metri pătraţi putând fi dată «la cheie» în 10-12 săptămâni, faţă de casele tradiţionale de zidarie, care au o perioadă de execuţie de peste 10 ori mai mare", a declarat Ştefan Lipovicianu, managerul general al caseieftine.ro.

Încălzire mai ieftină de 8 ori
În plus, structura din lemn este elastică, mult mai rezistentă în caz de cutremur, spre exemplu. În afara faptului că sunt „prietenoase" cu mediul înconjurător, lemnul fiind material eminamente biodegradabil, sunt şi călduroase, reducând cheltuielile de exploatare (încălzire sau răcire) cu circa 70%.
„Toate proiectele noastre sunt dotate, standard, cu încăzire prin pardoseală. Asta, împreună cu tot sistemul, reduce facturile la încălzire de circa 8 ori", spune Ştefan Lipovicianu.

Practic, o casă din lemn se poate ţine neîncălzită de la câteva ore la câteva zile după care, la nevoie, se poate reîncălzi în câteva minute.
Acest tip de costrucţii se pretează foarte bine, spre exemplu, pentru terenurile date de primăriile de sector cuplurilor tinere, datorit costurilor mici de construcţie, exploatare şi întreţinere.

Casă mai ieftină ca un apartament
Piaţa imobiliară bucureşteană, şi nu numai, se pretează foarte bine acestei tehnologii din două motive principale: spaţiul construibil scump şi relativ limitat, şi costurile foarte mari pentru metru pătrat construit în stil zidărie. Spre exemplu, o vilă la Vatra Luminoasă, de 100 de metri pătraţi locuibili, cu 3 camere, ridicată pe un teren de 120 de metri pătraţi, e scoasă la vânzare la circa 300.000 de dolari (205.000 de euro). Mult, dacă stai să te gândeşti că o casă similară, din lemn, îţi scoate din buzunar doar aproximativ 50.000 de dolari, potrivit site-ului caseieftine.ro, după planurile Drummond Construction Systems Ltd. Ce-i drept, acest din urmă preţ nu include terenul, care în Bucureşti costă.

În Centru - terenul se vinde, în medie, cu 2.000-2.500 de dolari (1.500-2.500 de euro) pentru metrul pătrat, iar la periferie, în medie, cu 280- 572 de dolari metrul pătrat (200-400 euro mp), deşi sunt şi zone cu sub 140 de dolari (100 de euro metrul pătrat).

Asta ar adăuga consturilor de construcţie încă minimum 3.000 de euro pentru o casă ridicată pe un teren de 30 de metri pătraţi.
Per total, însă, preţul unei case din lemn de 100 de metri pătraţi locuibili (doar parter), pe un teren de 120 de metri pătraţi, ar ajunge la circa 70.000 de euro, cam cât un apartament cu 3 camere într-un bloc de cartier fără pretenţii.

Ce poţi să-ţi construieşti cu 15.000 de dolari
Cu minimum 14-15.000 de dolari primeşti „la cheie" o casă ideală, spre exemplu, pentru tinerii care au primit teren de la primării. Cel mai ieftin proiect al reprezentanţei bucureştene a companiei nord-americane costă în jur de 14.000 de dolari (proiectul şi construcţia „la cheie").
Este vorba de o casă cu 29 de metri pătraţi locuibili, un singur nivel, lungime de 6 metri şi lăţime de 4,8 metri, care are un living-bucătărie, un dormitor şi o baie complet dotată. Terenul de 30 de metri pătraţi ar costa de la 8.400 de dolari. Adică, ai avea o casă cu 2 camere uşor de întreţinut, cu doar circa 22.400 de dolari, adică 67.200 de lei.

„Am construit, deja, în Bucureşti, peste 100 de case din lemn, de diferite dimensiuni", a mai spus Ştefan Lipovicianu.
Cea mai scumpă casă din lemn costă, la aceeaşi firmă, un pic peste 160.000 de dolari, fără teren. În preţul acesta sunt incluse proiectul şi construcţia propriu-zisă pe care o primeşti la cheie. Şi nu e mult dacă stai să te gândeşti că această vilă are 329 de metri pătraţi locuibili, distribuiţi pe 2 etaje, (parterul de circa 175 de metri pătraţi - ceea ce înseamnă, practic, amprenta construcţiei, iar etajul 1 de 154 de metri pătraţi) cu 4 dormitoare, 3 băi complete şi o baie de serviciu, plus garaj pentru două maşini. Pentru că amprenta construcţiei este de circa 175 de metri pătraţi, terenul ar trebui să aibă cel puţin 200 de metri pătraţi. Asta adaugă costului în jur de 56.000 de dolari, calculat la preţul 280 de dolari mp.

În total, 216.000 de dolari. Cu 84.000 de dolair mai ieftină decât cea de la Vatra Luminoasă descrisă mai sus. În afară de preţurile caselor, care sunt exprimate direct în dolari, pentru conversia din euro în dolar şi din dolari în lei am aproximat, în funcţie de cursul valutar al BNR valabil astăzi (1 euro - 4,31 lei, 1 dolar - 3,04, iar un euro egal 1,41 dolari).

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite