Iau pastile sau îşi provoacă singuri durere: vezi cum încearcă infractorii să fenteze detectorul de minciuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape toţi cei care sunt testaţi cu poligraful de către şeful Compartimentului de detecţie a comportamentului simulat din cadrul Poliţiei Capitalei încearcă să păcălească aparatul.

Potrivit comisarului-şef Csaba Kiss, o parte dintre subiecţi încearcă să fenteze detectorul de minciuni apelând la diverse metode: iau medicamente sau calmante, îşi contractă braţele, fesele, trunchiul sau îşi provoacă, prin diverse metode, durere. Unii îşi introduc chiar obiecte în anus, sperând astfel că vor păcăli aparatul. Fără niciun rezultat, însă. 
Nu pot fi testaţi cu poligraful bolnavii psihic, persoanele cu afecţiuni cardio-respiratorii severe, cele cu afectiuni neurologice grave (hemipareze-paralizii) şi  alcoolicii.

Poligraf folosit şi de FBI

La Poliţia Capitalei, poligraful cu ace şi bandă de hârtie a fost înlocuit din 2004 cu un aparat nou, modern, acelaşi tip folosit de experţii FBI. „La cel cu ace, imprimarea diagramelor se făcea cu cerneală. Era mai migălos. La noul poligraf, principiul de funcţionare a rămas acelaşi, numai că înregistrările senzorilor sunt redate pe ecranul calculatorului“, explică Csaba Kiss.
Poligraful LX 4000 are cinci senzori, care se pun pe degete, braţe, piept şi abdomen (două pentru înregistrarea sistemului respirator, alte două pentru sistemul cardiovascular şi unul dedicat reacţiei electrodermale). Cu ajutorul unor softuri speciale, datele individului şi modifi¬cările psihofiziologice apărute se stochează, se prelucrează şi se interpretează. Poligraful nu înregistrează minciuna, ci modificările fiziologice ale organismului în timpul variatelor stări emoţionale care însoţesc simularea.

Citiţi un reportaj despre detectorul de minciuni din dotarea Poliţiei Capitalei în săptămânalul ADS, care apare joi la chioşcurile de ziare.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite