Bucureşti: Cum se croieşte un costum la comandă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Designerul Alexandru Ciucu a dezvăluit aseară, la Casa Capşa, cum prinde viaţă o ţesătură în mâinile maeştrilor croitori şi cum devine costum personalizat. (GALERIE FOTO)

Creatorul a organizat o serată în care a povestit jurnaliştilor cum se continuă o tradiţie de familie, veche de 70 de ani.

Pe muzica menestreilor de altădată, într-un decor care era exclusiv destinat bărbaţilor în perioada interbelică, Aexandru Ciucu a creionat silueta unui sacou.

„Voi începe prin a vă arăta cum se făceau pe vremuri costumele, cum se tăia odinioară un piept de haină”, a vorbit el audienţei, în timp ce trasa cu creta marginile costumului. „Întotdeuna vom folosi două rânduri de material pentru a fi siguri de  tăietură şi suntem atenţi la cute”, a mai spus el.

După ce a dat tonul, echipa sa a continuat să coasă, să calce şi în două ore sacoul şi pantalonul au fost gata.

Mai citiţi şi:
Alexandru Ciucu îmbracă familia regală


100 de ore pentru un costum


Alexandru Ciucu a demonstrat celor prezenţi cum se personalizează un costum, fiindu-i aplicată semnătura clientului pe interior. „Un costum marca Alexandru Ciucu va purta eticheta ţesută cu numele celui care a făcut comanda”, a spus designerul. „Cusăturile de mână, manopera necesită foarte mult timp şi talent pentru ca sacoul să iasă perfect. Timpul pentru realizarea uei vestimentaţii bărbăteşti este de aproximativ 100 de ore, iar costurile încep de la 1.000 de euro”, a adăugat Ciucu.

Îl ajută o echipă de maeştri croitori, cu experienţă în domeniu de peste 30 de ani, care spun că acestă meserie se învaţă greu şi trebuie să-ţi placă, fiind foarte migăloasă.

„Lucrez din 1986 în domeniu. Am început la Apaca, după ce am terminat Şcoala Profesională. Pe vremea aceea nu erau metodele de acum. Atunci se lucra mai mult mecanizat”, spune Vasile Stoian, în timp ce mânuia două ace.

„Acum se lucrează mai mult manual. Ţesăturile pe care le folosim sunt italieneşti şi foarte pretenţioase, stofe mătăsoase şi trebuie multă îndemânare”, povesteşte Ioana Preda, care lucrează de 30 de ani în croitorie.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite