Cu ce blindate şi ambarcaţiuni se laudă Armata, Poliţia şi SRI-ul la Parada de 1 Decembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza vremii, toate navele Aviaţiei Române au fost reţinute la sol.


HMMWV M. Blocul de paradă cu tehnica de luptă din dotarea Forţelor Terestre este comandat de locotenent-colonelul Ovidiu Uifăleanu. Maşina de luptă de tip uşor, cu grad mare de mobilitate, este echipată cu un motor puternic pe motorină, cu transmisie automată.

URO VAMTAC. Autovehiculul blindat pentru operaţii speciale URO VAMTAC este un mijloc modern de luptă foarte mobil, intrat în înzestrarea Forţelor Terestre în anul 2007.

Face parte din familia de autovehicule militare de clasă medie care, în variantă blindată, poate constitui o opţiune foarte potrivită pentru îndeplinirea misiunilor în teatrele de operaţii. Fiabil, robust, uşor şi rapid, special conceput şi foarte eficient în zone macroclimatice foarte calde, este uşor de folosit în teren accidentat, având o capacitate mare de trecere chiar dacă aderă la teren o singură roată.

URO VAMTAC are o putere de foc sporită: pe el se pot monta mitralieră, instalaţie de lansare de rachete antitanc şi aruncător de grenade antitanc. În acest autovehicul pot fi transportaţi patru militari echipaţi de luptă. Are montat echipament modern de comunicaţii, format din staţii radio Panther.

TRANSPORTORUL DE TRUPE PIRANHA III C. Piranha III C este un autovehicul de luptă blindat pe roţi, care a intrat în dotarea batalioanelor de infanterie din Forţele Terestre. Produs în Elveţia, Piranha III are un design deosebit, o protecţie balistică variabilă crescută, blindaj performant şi este dotat cu kituri de protecţie împotriva minelor şi a armelor chimice, radiologice, bacteriologice şi nucleare.

Transportorul, cu un echipaj format din nouă militari, atinge o viteză maximă de 105 km/h pe şosea cu o greutate de 15 t şi poate traversa cu uşurinţă cursuri de apă prin plutire.

MLI 84 M „JDERUL”. Maşina de luptă a infanteriei 84 M „Jderul” este un autovehicul de luptă blindat, amfibiu, pe şenile, cu un echipaj de doi militari, care poate transporta nouă militari.

MLI asigură transportul protejat al grupei de infanterie şi ducerea lupei de către aceasta, nimiceşte forţa vie a inamicului şi angajează lupta cu autovehiculele blindate. De asemenea, contribuie la combaterea ţintelor aeriene. Se foloseşte şi la executarea de lovituri în dispozitivul inamic. Uneori, execută misiuni specifice vânătorilor de munte.

TAB B 33 „ZIMBRUL”. Transportorul amfibiu blindat B 33 „Zimbrul” este un autovehicul de luptă pe roţi. Are un echipaj de luptă format din 11 militari, cărora le asigură transportul protejat. Caracteristicile tehnico-tactice îl recomandă ca o maşină de luptă fiabilă, fapt dovedit în teatrele de operaţii, unde a fost şi este folosit de batalioanele de infanterie din Forţele Terestre.

Este înzestrat cu o mitralieră cal. 14,5 mm (bătaie maximă 7 000 m)  şi cu o mitralieră cal. 7,62 mm (bătaie maximă 3 800 m). Dispune de asemenea de un sistem de lansare a grenadelor fumigene compus din şase instalaţii ce ajută la mascarea acestuia. Posedă şi un sistem de protecţie împotriva armelor chimice, radiologice, bacteriologice şi nucleare.

TANCUL TR 85 M1 „BIZONUL”. Tancul TR 85 M1 „Bizonul” este un tanc mijlociu, având un echipaj format din patru militari şi o greutate totală de 50 t. Dotat cu un foarte puternic motor pe motorină, tancul românesc dezvoltă o viteză maximă pe şosea de 60 km/h şi de 40 km/h pe teren uscat fără denivelări.

În timpul îndeplinirii misiunilor de luptă, tancul poate trece cursuri de apă cu o lăţime maximă de 700 m şi o adâncime de 5 m. Ca armament, tancul TR 85 M1 „Bizonul” este dotat cu un tun cal. 100 mm, semiautomat mecanic, cu ţeavă ghintuită, ale cărui proiectile pot fi perforante, cumulative sau explozive. Bătaia maximă este de peste 16 km.

SISTEMUL DE ARTILERIE LAROM. Sistemul de artilerie LAROM este interoperabil şi are performanţe la nivelul sistemelor similare aflate în dotarea armatelor celorlalte ţări membre ale NATO. Are mobilitate ridicată şi capacitate rapidă de deschidere a focului.

COMPLEXUL ANTIAERIAN TRACTAT  „OERLIKON”. Complexul antiaerian tractat 2 x 35 mm „OERLIKON” este un sistem de artilerie antiaeriană care poate combate elicoptere de atac ce zboară la înălţimi mici şi foarte mici, rachete aer-sol şi avioane cu sau fără pilot, precum şi ţinte terestre uşor blindate.

COMPLEXUL ANTIAERIAN AUTOPROPULSAT „GHEPARD”. GHEPARD este un sistem de artilerie antiaeriană blindat, autonom, autopropulsat, cu mobilitate ridicată. Poate executa misiuni de luptă în orice condiţii meteorologice, ziua şi noaptea şi în condiţii de bruiaj radioelectronic.

AUTOSTAŢIILE RADIO HARRIS/ CHEVROLET. Autostaţiile radio Harris/Chevrolet sunt autostaţii radio cu salt de frecvenţă, ce asigură comunicaţii radio la nivel tactic, cu performanţe superioare în transmiterea secretizată de voce şi date, lucru în reţele, cu dimensiuni şi mase reduse şi cu autonomie crescută. Comunicaţiile se pot realiza cu staţiile radio în configuraţii portabile, mobile sau fixe.

SISTEMUL DE RACHETE SOL-AER CU BAZA LA SOL HAWK. Detaşamentul de tehnică HAWK este format din trei puncte de conducere a focului de nivel pluton dispuse pe autospeciale, având ataşat câte un lansator cu câte trei rachete. Comandantul detaşamentului este căpitanul Irinel IVORCIUC din Brigada 1 Rachete Sol-Aer „Nicolae Dăscălescu”.

INSTALAŢIA MOBILĂ DE LANSARE (IML). Detaşamentul este condus de lt. cdor. Florentin NANU.     Cele două IML fac parte din Secţia rachete navale a Divizionului 150 Rachete Navale.

Divizionul 150 Rachete Navale, cu cele trei nave purtătoare de rachete, continuă tradiţia rachetiştilor navali şi este practic una dintre unităţile de elită ale Flotei, care are ca misiuni principale protecţia liniilor maritime de comunicaţii şi a obiectivelor din zona economică exclusivă, operaţii de căutare şi salvare, protecţia zonei economice exclusive, antrenamentul structurilor de comandă, control şi execuţie, participarea la exerciţii ale NATO/PfP, participarea la operaţii de menţinere a păcii şi de ajutor umanitar.
   
AMBARCAŢIUNILE RHIB. Cele două ambarcaţiuni RHIB au echipaje formate din militari ai Secţiei scafandri de luptă şi nave speciale.

Ele sunt folosite pentru desfăşurarea unor misiuni specifice scafandrilor EOD (minori, deminori) şi Forţelor pentru Operaţii Speciale, cum ar fi: căutare, descoperire, distrugere, transport la obiectiv a personalului EOD, controlul acvatoriilor, danelor şi cheurilor, controlul operei vii la nave, misiuni de „First Protection”, infiltrare şi extracţie în/din obiectiv.

Tehnica din dotarea trupelor de jandarmi. Autovehiculele speciale din dotarea Jandarmeriei Române contribuie substanţial la îndeplinirea cu succes a misiunilor încredinţate : autospecialele asigură deplasarea cu operativitate a efectivelor pentru îndeplinirea misiunilor de intervenţie pentru restabilirea ordinii publice, a celor cu specific antiterorist, servind la transportul şi protecţia luptătorilor şi deblocarea unor căi de comunicaţii.

Parada tehnicii auto este deschisă de motocicletele Honda, urmate de autoturismele Dacia Logan, de autoturismele de teren Subaru Forrester şi de autospecialele Volkwagen. Acestea din urmă sunt ideale pentru îndeplinirea misiunilor de intervenţie antiteroristă, având deschidere pe ambele părţi şi astfel permiţând luptătorilor să aibă o mobilitate foarte bună indiferent de situaţie. Barca pneumatică este folosită pe timpul îndeplinirii misiunilor de către scafandrii şi luptătorii din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie Vlad Ţepeş.       

Autovehiculele URO VAM TL-PEACE KEEPER sunt destinate misiunilor internaţionale de menţinere a păcii pentru transportul în condiţii optime al luptătorilor jandarmi împreună cu armamentul şi mijloacele specifice de intervenţie.

Autospeciala cu apă ACDP 7000 este destinată misiunilor de restabilire a ordinii publice, folosind jeturi de apă pentru dispersarea turbulenţilor;

Autospecialele Serviciului Român de Informaţii sunt destinate transportului echipajelor de intervenţie, materialelor şi antrenamentului.    Sunt special pregătite pentru a răspunde exigenţelor misiunilor complexe de intervenţie contrateroriste, domeniu în care Brigada Antitero este autoritate naţională.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite