Cronica unei sărbători anunţate: ce se întâmplă în capitala fotbalului în ziua finalei spaniole

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul“ face o panoramă a celui mai important eveniment sportiv şi social al ultimelor decenii. Astăzi, la ora 21.45, pe „Arena Naţională" va avea loc finala Ligii Europa. „Adevărul" vă expune pas cu pas modul în care capitala României devine capitala fotbalului.


1  Fierbe aeroportul

Suporterii celor două echipe iberice, Athletic Bilbao şi Atletico Madrid, au început să vină în Bucureşti încă de la finalul săptămânii trecute, dar, potrivit oficialilor de la Aeroportul „Henri Coandă", fluxul cel mai mare se va înregistra abia astăzi. Astfel, conform lui Valentin Iordache, purtătorul de cuvânt al Aeroportului Internaţional „Henri Coandă", până diseară, vor ateriza 47 de aeronave plecate din cele două oraşe spaniole cu destinaţia Bucureşti. Printre ele vor fi şi două avioane gigantice de tip Boeing 747. Autorităţile şi-au luat toate măsurile de siguranţă, astfel încât fluxurile de sosire ale celor două tabere de suporteri să fie diferite, pentru a evita orice conflict.   
    
2  Cum va arăta Bucureştiul astăzi

TRAFIC Intrarea în Capitală dinspre DN1 va fi foarte aglomerată încă de la primele ore, întrucât peste 47 de curse pline cu microbiştii spanioli vor ateriza astăzi. Suporterii vor fi preluaţi de la aeroport şi duşi în zonele special amenajate pentru fani. 

TAXI Pe tot parcursul zilei, liniile firmelor de taximetrie vor fi încinse, aşa că ar fi recomandat ca bucureştenii care au nevoie de transport să rezerve un taxi din timp.

TIMP LIBER Centrul Istoric va fi raiul distracţiei pentru suporterii spanioli, dar şi cel mai aglomerat loc din oraş, toţi microbiştii fiind aşteptaţi de proprietarii teraselor, barurilor şi restaurantelor. Principalele parcuri, ca Herăstrău sau Cişmigiu, vor fi cucerite de iberici, unde le-au fost pregătite surprize şi oferte cât mai atrăgătoare. Vaporaşele din Herăstrău, spre exemplu, vor fi gratuite pentru toţi microbiştii.

SECTORUL 2 Întreaga zonă din apropierea „Arenei Naţionale" va fi împânzită de forţe de ordine, atât din rândul jandarmilor, cât şi din rândul poliţiştilor din cadrul Brigăzii Rutiere, iar traficul din apropiere va fi foarte aglomerat. Autorităţile îi sfătuiesc pe toţi cei care vor veni la meci să folosească, pe cât posibil, transportul în comun.

Click pe infografie pentru a mări



3 Lungul drum spre stadion

CU MAŞINA Străzile adiacente stadionului vor fi puse complet la dispoziţia suporterilor, maşinile riveranilor fiind mutate în alte zone. În acelaşi timp însă, traficul rutier va fi restricţionat pentru suporterii care vor să vină cu maşina la meci. Singurii privilegiaţi care vor putea parca maşina în interiorul complexului sportiv sunt persoanele cu bilete la categoria VIP, dar şi persoanele cu dizabilităţi locomotorii.

TRANSPORT PUBLIC Microbiştii care vor opta pentru transportul în comun au mai multe variante la dispoziţie. Dacă vor veni cu metroul, va trebui să coboare fie la staţia Piaţa Iancului - Fernando Llorente, fie la Piaţa Muncii - Radamel Falcao. Iar de la staţia de metrou până la intrarea în stadion distanţa este relativ asemănătoare, de doi kilometri, adică circa 20-25 de minute de mers pe jos.

image

Cei care vor veni cu tramvaiul 1 vor coborî la staţia Vatra Luminoasă intersecţie cu Mihai Bravu sau la Piaţa Hurmuzachi, de unde distanţa spre stadion este similară. De asemenea, pot lua tramvaiele 14 şi 5 pentru a coborâ la staţia Pierre de Coubertin de pe Şoseaua Pantelimon. Cei care vor veni din zona Titan pot circula cu autobuzul 330, 335 şi 101 până la staţia Chişinău de lângă Piaţa Delfinului. Totodată, suporterii vor putea folosi autobuzele 311, 135 sau 104 care au staţia la intersecţia Bulevardului Mihai Bravu cu strada Maior Coravu şi, respectiv, la intersecţia cu Vatra Luminoasă.  

4  Accesul pe „Arena Naţională"

Accesul în complexul sportiv se va face de pe cele trei artere mari din jurul stadionului. Principala cale de acces către „Arena Naţională" a fost fixată în dreptul Bulevardului Mihai Bravu, prin strada Maior Coravu, iar cele două intrări secundare vor fi prin Bulevardul Basarabia, traversând Complexul Sportiv „Lia Manoliu" şi prin Şoseaua Iancului - Vatra Luminoasă - Pierre de Coubertain.

Lista lucrurilor interzise pe stadion

- Inscripţii, embleme, pancarte, bannere, afişe, steaguri sau alte suporturi care conţin simboluri, sloganuri, imagini ori texte cu conţinut obscen
- Băuturi alcoolice
- Artificii, pocnitori sau alte materiale pirotehnice
- Recipiente pentru lichide, confecţionate din material plastic, sticlă sau similare (sticle, cutii, PET-uri, spray-uri, parfumuri)
- Brichete
- Briceaguri
- Umbrele sau beţe de steag confecţionate din lemn sau metal
- Monede

Trei filtre de securitate

Conform purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti, Georgian Enache, cei care vor vedea de pe stadion ultimul act al competiţiei europene, vor trece prin trei filtre de securitate. „Primul punct de control va fi în dreptul porţilor de acces în complexul sportiv, aici vor fi verificate biletele, pentru a putea fi sortaţi şi direcţionaţi posesorii de tichete. Apoi, firma de pază va efectua un control corporal sumar. Ultimul filtru va fi la intrarea pe arenă, unde biletele vor fi scanate şi suporterii vor fi controlaţi în detaliu pentru a nu introduce obiecte interzise pe stadion.

5 Spectacolul din arenă

Finala Ligii Europa dintre Atletico Madrid şi Athletic Bilbao va fi precedată de un spectacol pe gazonul arenei. Organizatorii ţin secret desfăşurarea festivităţilor, însă câteva amănunte s-au aflat. Prezentatorul spectacolului va fi Silviu Andrei de la Radio Zu, iar 450 de studenţi voluntari vor crea o coregrafie superbă, cu ajutorul a sute de steaguri.

Festivitatea de deschidere şi de premiere va fi organizată de firma londoneză Brand Fuels, care va avea ca partener local compania Events. „Mă bucur că vom fi alături de fanii fotbalului de calitate şi ne aşteptăm la un spectacol desăvârşit. Pregătim o coregrafie impresionantă pentru a încălzi atmosfera înainte de meci, iar fanii vor asista la un spectacol grandios", susţine directorul general al Events, Sorina Burlacu.

„Costumele şi steagurile animatorilor vor fi realizate local, iar coloana sonoră a evenimentului va fi asigurată de UEFA. Echipa de producţie este formată din 25 de persoane", a mai spus Sorina Burlacu.  Marian Burlacu

"Mă bucur că vom fi alături de fanii fotbalului de calitate şi ne aşteptăm la un spectacol desăvârşit.
Sorina Burlacu
directorul general al Events, compania care organizează show-ul

5.000 este numărul forţelor de ordine care vor asigura buna desfăşurare a organizării finalei Ligii Europa.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite