Criza imobiliară la maidanezi: primăria Capitalei nu mai are niciun adăpost pentru câinii comunitari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Capitalei nu mai are în prezent niciun adăpost propriu-zis pentru câini fără stăpân, dar face promisiuni că va construi adăposturi-gigant.

În urmă cu patru ani primarul Capitalei, Sorin Oprescu, anunţa că discută cu autorităţile locale din judeţul Ilfov în vederea construirii unor adăposturi de mari dimensiuni pentru câinii fără stăpân pe nişte terenuri din Periş şi de lângă judeţul Giurgiu.

În 2010 se vorbea de amenajarea unui adăpost pentru 20.000 de câini fără stăpân în localitatea Fundulea din judeţul Călăraşi. Anul trecut, Oprescu a declarat din nou că va construi un adăpost pentru câteva mii de câini împreună cu organizaţiile non-guvernamentale, într-un loc care nu a fost precizat. Niciunul dintre aceste proiecte nu a fost realizat, iar Primăria Capitalei nu mai dispune în prezent de niciun adăpost propriu-zis pentru câinii fără stăpân.

Centru de sterilizări în Pallady

Primăria Capitaleui are, oficial, două adăposturi: unul la Theodor Pallady, iar altul pe raza judeţului Giurgiu, la Mihăileşti. Astfel, în urma unei solicitări adresate Primăriei Capitalei, ni s-a răspuns că adăpostul din strada Theodor Pallady este, de fapt, un centru de sterilizări, unde se face rulaj cu câinii castraţi. Adică după ce sunt sterilizaţi, câinii sunt ţinuţi doar câteva zile în adăpost, după care sunt lăsaţi din nou pe stradă.

Capacitatea centrului este de 180 de locuri, dar în prezent aici sunt doar 100 de câini. Numărul este limitat de normele sanitar veterinare ca urmare a faptului că o parte din centru găzduieşte mai mulţi câini purtători de leptospiroză.

Celălalt adăpost al Primăriei Capitalei, cel de la Mihăileşti, judeţul Giurgiu, are o capacitate de 300 de locuri, dar în prezent acesta nu găzduieşte niciun câine din cauza lucrărilor de extindere. La adăpost sunt în curs de amenajare primele 200 de cuşti, iar primii câini vor fi cazaţi aici după 1 februarie. Capacitatea finală a adăpostului va fi de 1.000 de locuri, lucrările urmând să se încheie la sfârşitul lunii septembrie a acestui an.

Sectoarele stau mai bine

O situaţie mai bună este la primăriile de sector. Astfel, Primăria Sectorului 1 deţine Centrul Teritorial de Adăpostire şi Protecţie Temporară a câinilor fără stăpân din Şoseaua Odăi nr. 3-5, care a fost inaugurat la 15 ianuarie 2009.

Centrul este dotat cu toate facilităţile şi poate adăposti peste 600 de câini care sunt ridicaţi de pe străzi. Adăpostul cuprinde, pe lângă spaţiile individuale pentru câini, un cabinet veterinar modern şi o zonă de birouri.

Şi Primăria Sectorului 2 deţine un adăpost pentru câinii fără stăpân în localitatea Tânganu din comuna ilfoveană Cernica, cu o capacitate de 600 de locuri, şi are în construcţie un alt centru în comuna Butimanu din judeţul Dâmboviţa, care va fi gata în acest an.

Un adăpost pentru câinii fără stăpân va fi construit şi în sectorul 6. La sfârşitul anului trecut, Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a fost de acord cu împuternicirea Consiliului Local al sectorului 6 pentru a hotărî în ceea ce priveşte asocierea cu Asociaţia Ham&Miau în vederea construirii unui adăpost pentru câinii fără stăpân. Acesta ar urma să fie amenajat pe un teren de 4.800 de metri pătraţi care aparţine asociaţiei şi care este situat la marginea Bucureştiului, înspre Chitila.
Potrivit lui Mihai Anghel, purtătorul de cuvânt la Primăriei Scetorului 6, adăpostul va avea o capacitate de aproximativ 600 de locuri şi ar putea fi deschis în luna martie a acestui an. Pentru realizarea adăpostului ar urma să fie folosite fonduri din sponsorizări sau de la asociaţie.

Primăria Sectorului 6 mai intenţionează să deschidă şi alte adăposturi pentru câinii fără stăpân. Totodată, mâine va semna un parteneriat cu Fundaţia Vier Pfoten pentru derularea unei campanii de sterilizare gratuită a câinilor.

Potrivit Marcelei Pîslă, preşedinta Asociaţiei „Cuţu, cuţu“, în jurul Bucureştiului mai există şi adăposturi ale unor organizaţii non-guvernamentale, în localităţile Mogoşoaia, Popeşti Leordeni şi Glina, primele două având o capacitate de câte 300 de locuri, iar cel din urmă, de 1.000 de locuri. De asemenea, mai sunt în curs de amenajare şi alte adăposturi, tot în judeţul Ilfov.

Practic, în toate aceste centre pentru câini fără stăpân pot fi „cazate“ în jur de 4.000 de animale, în condiţiile în care în Capitală sunt, oficial, circa 60.000 de maidanezi.

Locuri pentru alţi 10.000 de maidanezi

După anunţarea deciziei Curţii Constituţionale referitoare la legea care permite eutanasiera câinilor, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, mai întâi, că rămâne la ideea de a construi adăposturi pentru aceştia şi că în curând vor putea fi luaţi de pe stradă între 5.000 şi 10.000 de maidanezi şi duşi în adăposturi unde să fie sterilizaţi şi îngrijiţi.
Ulterior, edilul-şef şi-a mai nuanţat declaraţiile şi a afirmat că această capacitate ar urma să fie atinsă în doi ani de zile, cu sprijinul sectoarelor. Într-un final Oprescu a mai anunţat că este în construcţie un adăpost cu o capacitate de 7.000-8.000 de locuri, care va fi realizat cu sprijinul ONG-urilor. Adăpostul ar urma să fie situat la marginea Bucureştiului, pe un teren de peste 60 de hectare. Oprescu a refuzat să dezvăluie amplasamentul adăpostului pentru ca proiectul să nu mai fie blocat.

Mega-adăpostul de Fundulea, blocat de consilieri

Primăria Capitalei a intenţionat şi anul trecut să deschidă un adăpost cu o capacitate de 20.000 de locuri, pe cele 15 hectare ale fostului Institut de Cercetări Agricole din Fundulea, judeţul Călăraşi, care fuseseră închiriate în luna octombrie 2010 de Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA).

Au tăiat bugetul propriului proiect

Proiectul nu a fost agreat de Consiliul Local al oraşului Fundulea, care a respins în luna martie a anului trecut solicitarea ASPA referitoare la înfiinţareaa unui adăpost pentru câinii fără stăpân prinşi în Bucureşti, dar nici de CGMB, care a tăiat din bugetul Autorităţii fondurile pentru amenajarea centrului.

Potrivit Primăriei Capitalei, reducerile nu au afectat sumele alocate hranei celor 20.000 de câini care ar fi urmat să fie cazaţi la Fundulea şi nici costurile legate de medicamente, pază, utilităţi etc. Aceste sume au rămas în bugetul ASPA şi au fost folosite de Primărie la rectificarea negativă a bugetului de la sfârşitul anului trecut. Consilierii generali au mai respins la sfârşitul anului trecut şi un proiect de hotărâre prin care consiliile locale ale şase sectoare ar fi fost împuternicite pentru a înfiinţa structuri de specialitate care să se ocupe de gestionarea câinilor fără stăpân.

Prefectul Capitalei spune că se poate eutanasia şi acum

Curtea Constituţională a decis, săptămâna trecută, că este neconstituţională Legea referitoare la câinii comunitari care a fost adoptată la sfârşitul lui 2011 de Camera Deputaţilor şi care permite eutanasiera maidanezilor.

Prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei, consideră însă că eutanasierea câinilor poate fi aplicată şi acum deoarece este încă în vigoare legea 227/2002 care reglementează doar problema maidanezilor şi care nu a fost abrogată explicit prin legea Marinescu. Potrivit actului normativ din 2002, Primăria Capitalei trebuie să construiască adăposturi, să strângă câinii de pe străzi şi să-i eutanasieze pe cei bolnavi incurabil sau cronici. Totodată, câinii sănătoşi care nu sunt revendicaţi sau adoptaţi după 14 zile de stat în adăposturi ar trebui eutanasiaţi.

Potrivit lui Robert Lorentz, directorul ASPA, în prezent în Bucureşti sunt 40.000 de câini fără stăpân sterilizaţi, iar numărul celor nesterilizaţi este de 8.000. Sterilizarea acestora s-ar putea încheia în luna mai a acestui an. Potrivit propunerilor asociaţiilor pentru protecţia animalelor, în adăposturi ar urma să fie strânşi câinii foarte agresivi şi şefii de haită.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite