Criza financiară a înjumătăţit chiriile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi proprietarii cer mult mai puţin decât anul trecut, în această perioadă oferta depăşeşte cu mult cererile de închirieri de apartamente, iar, mai nou, garsonierele şi apartamentele au şanse să fie închiriate doar dacă sunt mobilate şi utilate.

O garsonieră în Zona Zero a Ploieştiului, într-un imobil situat lângă Palatul Administrativ, poate fi închiriată cu 200 de euro. Este mobilată şi utilată modern, are telefon, cablu şi televizor şi vedere spre parc. În aceeaşi perioadă a anului trecut, ea putea fi închiriată chiar şi cu 400 de euro.

“În  acest an am observat că oferta pentru acest segment a depăşit cu mult cererile. În prima jumătate a lui 2008 era invers”, spune directorul unei agenţii imobiliare, Laurenţiu Drăgulin.

“Proprietarii nu mai pot închiria la preţurile pe care le cereau înainte pentru că nu mai au clienţi. Chiar şi aşa, cu mari reduceri, nu mai sunt clienţi. Sunt mulţi şomeri, nu mai sunt bani”, zice Drăgulin.

Cel mai ieftin este în Vest
Şi locuinţele din centrul municipiului sunt cu mult mai ieftine. De exemplu, un apartament cu două camere, într-un bloc nou pe strada Gheorghe Doja, cu bucătărie şi baie, cu suprafaţă utilă de peste 65 de metri pătraţi, poate fi închiriat cu 350 de euro. În martie, anul trecut, se cereau pe el 500 de euro. Nu-i lipseşte nimic. Mobila este una de lux, dispune de aparatură electrocasnică nouă, finisajele sunt perfecte.

Cele mai ieftine garsoniere şi apartamente pentru închiriat se află în cartierul Vest. Aici pot fi găsite garsoniere chiar şi cu 100 de euro. Sunt confort II, prin urmare nu sunt foarte spaţioase. Apartamentele, în schimb, dacă sunt izolate termic, au geamuri termopan, parchet, gresie, faianţă, mobilă,  aragaz, frigider, se închiriază la 200 de euro.

Garsoniere ieftine pot fi găsite şi în cartierul Mihai Bravu, într-un imobil care a fost cândva cămin de nefamilişti. Preţul de închiriere este de 150 de euro, însă toate sunt utilate modern.

Fără avans şi fără garanţie
Chiar dacă s-au adaptat vremurilor de criză şi au redus considerabil tariful la chirii, proprietarii aşteaptă luni bune ca să aibă clienţi. Ba mai mult, unii dintre ei sunt dispuşi să negocieze preţul stabilit iniţial.

Soţii Cornelia şi Marius Toma au un apartament achiziţionat prin credit bancar în cartierul Malu Roşu. Au zugrăvit pereţii, au schimbat instalaţiile sanitare şi au adus mobilă nouă. De două luni, au luat decizia să se mute la părinţi şi să închirieze locuinţa pentru a-şi permite să plătească ratele lunare la bancă.

De când au anunţul dat la agenţiile imobiliare şi în ziar, însă, au primit doar zece telefoane şi patru vizite. “Oamenii întreabă cât costă. Când am spus că este 220 de euro, ne-au oferit  150-170 de euro. Nu-l putem da aşa ieftin, am investit mult în el”, explică Cornelia Toma. Mai mult, familia Toma a renunţat la avansul pe trei luni, cerut la început, şi la jumătate din garanţia de 200 de euro. “Am redus chiria şi la 200 de euro. Am spus clienţilor că trebuie să plătească de pe o lună pe alta şi să ne dea la început 100 de euro garanţie. Deocamdată suntem în aşteptare”, spune Marius Toma.

Clienţi din alte judeţe
Cei mai fideli clienţi, spun agenţii imobiliari, sunt angajaţii marilor firme care au puncte de lucru în Ploieşti. “Am avut trei ingineri care lucrează la o societate petrolieră care au închiriat trei garsoniere pentru opt luni. Clienţii sunt timişoreni şi au spus că la noi chiriile sunt mici”, spune reprezentantul unei agenţii imobiliare, Nicoleta Voicu. “Astfel de angajaţi dispun de un buget asigurat de firmă pentru cazare, prin urmare nu mai stau să se tocmească mult cu proprietarul. Bat palma şi gata”, a completat Voicu.

Topul chiriilor

Zona centrală – garsonieră, 200 - 300 de euro
                             apartament două camere, 300 - 350 de euro
                             apartament trei camere, 250 - 350 de euro

Cartier Sud – garsonieră 100 - 200 de euro
                         apartament două camere, 200 - 220 de euro
                         apartament trei camere, 250 euro

Cartier Nord – garsonieră 150 - 200 de euro
                          apartament două camere, 200 - 230 de euro
                          apartament trei camere, 250 de euro

Cartier Vest – garsonieră, 100 - 150 de euro
                         apartament două camere, 150 - 200 de euro
                         apartament trei camere, 220 de euro

Cartier 9 mai – garsonieră, 150- 170 de euro
                           apartament două camere, 150 - 200 de euro
                           apartament trei camere, 250 - 300 de euro

Cartier Malu Roşu – garsonieră, 150-170 de euro
                                     apartament două camere, 200 de euro
                                    apartament trei camere, 220 - 250 de euro

Citiţi mai multe mâine, în "Adevărul"

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite