Criza decimează ciubucurile în Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bacşişurile au scăzut, în medie, cu 30%, dar sunt şi mai puţini clienţi, respectiv mai puţine comenzi.

Recesiunea economică afectează şi barmanii, chelnerii, ospătarii, coafezele, adică prestatorii de servicii care sunt obişnuiţi să aibă venituri substanţiale din bacşiş. Andreea este coafeză la unul dintre saloanele de cosmetică din cartierul bucureştean Militari. Ea spune că, încă de la sfârşitul anului trecut, bacşişurile pe care le primeşte s-au diminuat. ,,Dacă înainte câştigam circa 100 de lei pe zi din bacşiş, acum mai primesc drept “atenţie” maximum 70 de lei.  În plus, clienţii vin mai rar decât înainte”, explică tânăra.

Unii nu mai lasă deloc bacşiş

O altă categorie din domeniul serviciilor afectată de criza finaciară este cea de angajat la o spălătorie auto. Este cazul lui Andrei, care lucrează încă de anul trecut la o spălătorie auto din sectorul 4 al Capitalei. Dacă până acum câteva luni era obişnuit să primească bacşişuri de la toţi clienţii, acum el spune că ,,se loveşte” şi de cei care nu lasă deloc bacşiş. ,,Sunt destui de la care nu văd niciun ban în plus”, a spus Andrei. Şi Aurel, consultant de vânzări care lucrează în unul dintre centrele de telefonie mobilă, era obişnuit ca, pe lângă salariu, să câştige câteva zeci de lei din activităţi precum reîncărcarea unei cartele sau reactivarea unei opţiuni, iar în prezent nu mai câştigă ca bacşiş mai mult de 10 lei.

2.000 de lei lunar din ciubucuri

Dacă efectele crizei sunt, într-un fel, previzibile în cartierele mărginaşe ale Bucureştiului, surpriza vine din zonele de lux. Unul dintre barmanii din selectul club Bamboo a declarat, pentru ,,Adevărul de Seară”, că în loc de 600 de lei pe noapte, aşa cum obişnuia să câştige până în luna decembrie a anului trecut, câştigă acum doar 400 de lei pe noapte, atunci când sunt petreceri, se “plânge” acesta. Astfel, angajatul Bamboo câştigă lunar în jur de 2.000 de lei. ,,Sunt mai puţini clienţi decât înainte. De la o masă mi se oferă aproximativ 100 de lei. Înainte se depăşea lejer această sumă. În general, primesc 10% din contravaloarea consumaţiei. Nu e tocmai bine că primim şpagă mai puţină, fiindcă noi nu avem salariu fix”, spune barmanul.

Psihologul Elena Leonte a precizat pentru Adevărul de Seară că valoarea bacşişului este proporţională cu stima de sine a clientului. “În vremuri de criză, stima de sine scade, se pare, foarte mult”. Din acest motiv, potrivit psihologului, pe client îl interesează în această perioadă doar să obţină bunul sau serviciul comandat, repede şi bine, cum a fost obişnuit, dar fără obişnuitele atenţii. El nu-şi mai permite să lase acelaşi bacşiş, a explicat Leonte.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite