Criza creşte numărul donatorilor de sânge

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii vin la Centrul de Transfuzie Sanguină Ploieşti atât pentru bonurile de masă primite, cât şi din dorinţa de a-şi ajuta semenii.

Zilnic, la Centrul de Transfuzie Sanguină Ploieşti vin în jur de 80-90 de persoane. Numărul acestora a crescut cu 25% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit directorului centrului, dr. Georgeta Hanganu.

„Dacă anul trecut, în lunile ianuarie şi februarie, am avut câte 1.200 de donatori, anul acesta am avut 1.500 de donatori în fiecare dintre primele luni ale anului, ceea ce înseamnă o creştere cu 25%. De fapt, creşterea este mai mare deoarece în 2008 am avut şi colecte mobile”, spune Georgeta Hanganu.

Directorul instituţiei a precizat că numărul donatorilor a crescut şi datorită crizei economice. Cei care care donează sânge au anumite beneficii. „Adevarul este undeva la mijloc. Sunt şi persoane care vin pentru tichetele de masă pe care le acordăm, dar unii dintre aceştia nu corespund din punct de vedere fizic, sunt nemâncaţi, slăbiţi. Sunt şi oameni care vin din spirit civic, pentru a-i ajuta pe ceilalţi”, a mai precizat dr. Georgeta Hanganu.

Cei care donează sânge beneficiază de o zi liberă la muncă, transport decontat dacă sunt din afara oraşului, de o reducere de 50% dintr-un abonament RATP lunar şi şapte tichete de masă, de câte 8,3 lei.

Vor să-şi ajute semenii

Printre categoriile de persoane care vin să doneze sânge se regăsesc şi mulţi tineri sau grupuri de persoane care au o rudă internată în spital. „Sunt donator vechi, de 20-30 de ani. Fac asta pentru binele altora, dar şi pentru mine că e sănătos pentru organism. Este adevărat că nu sunt de neglijat nici tichetele de masă care se acordă”, ne-a spus Liviu Roşca.
Ieri, la centrul de transfuzie era prezent şi un grup de zece elevi de la Grupul Şcolar de Industrie Uşoară. „Am venit aici pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie. Am vorbit la dirigenţie despre numărul accidentelor care s-au înmulţit în ultima perioadă şi despre faptul că spitalele au probleme în a asigura necesarul de sânge. Aşa ne-am hotărât să venim la centru”, ne-a spus Ioana Bohor, elevă în clasa a XII-a.

Se recomandă o cafea de dimineaţă

Persoanele care vin să doneze sânge trebuie să fie sănătoase din punct de vedere fizic şi psihic şi să nu vină nemâncaţi. „Cei care vor să doneze sânge trebuie să ia micul dejun şi este de preferat să consume multe glucide, cum ar fi o felie de pâine cu dulceaţă, compot, un ceai cu mai mult zahăr. Să bea şi o cafea pentru că mulţi au tensiunea mică . Nu trebuie nici să fumeze sau să vină după schimbul trei când sunt foarte obosiţi”, a mai declarat directorul centrului.

De asemenea, donatorii nu trebuie să consume alcool în ultimele două zile şi să nu ia niciun fel de medicamentaţie, nici măcar o aspirină.

Unde se poate dona

Centrul de Transfuzie Ploieşti este situat pe Şoseaua Vestului, Nr. 24 A, iar programul este între orele 8.00-12.00.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite