Bucureşti: Cristina şi Andrei readuc la viaţă Grădina Capitol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timp de o lună, tinerii îi invită pe bucureşteni într-un spaţiu neconvenţional, special amenajat, ce mai păstrează doar prin decorul natural atmosfera de altădată a „Micului Paris”.

În spatele cinematografului Capitol, pe strada Constantin Mille, la numărul 13, bucureştenii au întâlnire cu muzica, filmele şi expoziţiile.

După 20 de ani, Grădina Capitol, unul dintre cele mai iubite locuri ale Bucureştiului interbelic, s-a redeschis prima dată anul trecut, când Cristina Popa şi Andrei Racoviţan , doi tineri entuziaşti, au reuşit să realizeze o serie de evenimente urbane.

„Fiind student la Arhitectură, am trecut de multe ori pe lângă Grădina, întrebându-mă care este statutul ei actual. Într-o zi am mers un pic mai departe, cerând cheia proprietarului pentru un şir de evenimente din 2008”, povesteşte Andrei.

„Anul trecut, am început „reabilitarea” Grădinii, care a luat forma unei serii de evenimente foarte variate. Aici au avut loc expoziţii de fotografie şi de grafică, filme scurte, Videorgy, Aerobix cu Paul Duncă, My Grandma’s Backyard”, povesteşte Cristina despre cum a început totul.

Spaţiul public aparţine bucureştenilor

Ideea celor doi a apărut ca un exerciţiu democratic, menit să-i implice pe locuitorii Capitalei şi să beneficieze de spaţiul dezafectat de ani buni.

Zilele acestea, cei doi curăţă Grădina Capitol de gunoaie şi decoruri de teatru şi-l amenajează special pentru ca la 24 iulie locul să fie unul primitor.

„Cred că în două zile terminăm ce am început aici. Avem şi ajutoare, aşa că nu va fi greu, în ciuda a ceea ce vedeţi”, asigură Andrei. Iniţiatorii proiectului „Teatrul de vară CAPITOL MMIX / © Save or Cancel” sunt ajutaţi în demersul lor de Ministerul Culturii şi de autorităţile locale.

„Ne ajută foarte mult SC Newelan Trade SRL, cea care ne-a pus la dispoziţie spaţiul, iar Teatrul Mic şi angajaţii acestuia ne-au sprijinit cu tot ce le-a stat în putinţă”, mărturiseşte Andrei.

Ca la teatru

Printre decorurile de la spectacolul „Troia”, singurii spectatori care asistă la schimbări sunt cei 12 iepuraşi, locuitori permanenţi ai Grădinii. Tinerii entuziaşti speră ca Grădina cu aer boem să reintre în circuitul cultural al oraşului.

„Suntem deschişi la orice propunere, proiect sau iniţiativă cultural-artistică, pornind de la premisa că spaţiul public ar trebui să preia şi să poarte caracteristicile comunităţii care îl foloseşte”.

Ei speră ca anul acesta să adune mai mult de 4.000 de vizitatori. Mesajul tinerilor pe http://blog.saveorcancel.tv sună astfel: „Cetăţenii Bucureştiului sau flotanţii lui – cu viză sau fără – vor propune propriile activităţi”.

Astfel, cei care vor veni la Grădină Capitol în această vară vor avea parte de o proiecţie a filmului „Voyage  dans la lune” de Georges Méliès, primul care a rulat aici la deschiderea Grădinii, în 1912, dar şi de poveşti care au marcat locul. 

Întrebări şi răspunsuri
Cât timp va dura evenimentul?

Cristina: Proiectul nostru se derulează între 24 iulie şi 23 august, de luni până sâmbătă, între orele 15.00 şi 23.00, iar intrarea va fi liberă.

Ce vor vedea bucureştenii la Teatrul de Vară?

Andrei: În mod sigur vom găzdui lansarea unui album de fotografie foarte drag nouă, „Cântecul Lebedei Mute” de Helmut Ignat, şi vom avea un colţ dedicat lecturii, unde vizitatorii se vor putea relaxa citind o revistă, un ziar sau o carte. Vizitatorii vor găsi aici un spaţiu amenajat pentru donaţii în jucării şi materiale didactice care vor ajunge la Grădiniţa din Siliştea-Gumeşti.

Ce alte manifestări de acest gen aţi mai organizat?
Cristina: „Reabilitarea Teatrului de vară CAPITOL 2008”. Pe lângă asta, am realizat  compilaţia „Save or Cancel 1st year”, ne ocupăm cu manufacturarea şi producţia în serie de obiecte vestimentare. Ultimul eveniment a fost petrecerea „Save or Cancel 1st year”, care a avut loc la cafeneaua MNAC.

Ce le place
Tinerii colecţionează muzică, timbre, jucării. Cristina a studiat designul vestimentar şi adoră să croiască haine, iar Andrei este pasionat de muzică şi ar vrea să schimbe faţa „arhitecturală” a Bucureştiului.
Ce nu le place
Cei doi sunt deschişi la noi provocări şi nu acceptă intoleranţa şi mai ales cruzimea faţă de animale.

Profil
Andrei - Născut 12 februarie 1985, Bucureşti
Studii - Student al Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”
Cristina - Năcută 9 august 1984, Bucureşti
Studii - Studenta la Facultatea de Limbi Străine, Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir”
Familie - Necăsătorită

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite