Bucureşti: Cristiana Radu desenează pentru copilul din noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creionează personaje pe hârtie de la trei ani şi îi place să spună poveşti ilustrate despre copilul din fiecare. A tipărit o „Poveste de tinereţe” autobiografică şi face parte din Clubul Ilustratorilor din România.

Cristiana Radu este o tânără care şi-a conturat profesia în anii de masterat, după cum mărturiseşte. „Adevărata facultate pentru mine a fost masteratul. Aici m-am format”.

Pentru că în copilăria marcată de perioada comunistă a crescut mai mult cu „cheia de gât”, cărţile ilustrate şi desenul au luat locul jucăriilor, reprezentând hrana zilnică. Mai târziu, Cristiana a transformat poveştile în instrument de lucru.

„Desenele care au însoţit copilăria mi-au rămas lipite de memoria vizuală şi au devenit icon-uri, surse subconştiente de inspiraţie”, afirmă artista.

Ilustraţia ca mijloc de educare

Cristiana iubeşte copiii şi ar vrea să existe mai multe cărţi pentru ei care să le dezvolte imaginaţia creativă. Îi place să lucreze pentru prichindei, mai ales că de la ei porneşte totul, pentru că ei reprezintă zona fără prejudecăţi. „Până acum nu a existat o legătură între scriitură şi ilustraţie. Acest lucru a devenit o problemă, pentru că cei mici cresc fără repere, cu o expunere limitată la câţiva stimuli vizuali”, spune ea.

Poezia desenului

Pentru că cei mai mulţi editori preferă să insereze în paginile cărţilor desene clasice, Clubul Ilustratorilor a luat naştere în 2006 pentru a permite tinerilor să se exprime. „Artista Stela Lie a adunat în jurul ei până acum 36 de membri, clubul mărindu-se continuu. Ne-au contactat artişti de la Cluj pentru a se alătura”, spune Cristiana.

După ce au organizat expoziţii la Institutul Cultural Român, în India, Elveţia, la Veneţia, Madrid, Paris, anul acesta clubul participă la Bookfest cu o premieră. „Bookătăria de texte şi imagini” cuprinde o suită de texte ce aparţin unor scriitori consacraţi ca Mircea Cărtărescu, Simona Popescu, Cosmin Manolache, Ada Milea, Grete Tartler sau T.O. Bobe, iar ilustaţiile aparţin membrilor Clubului.

Cristiana a desenat pentru povestea lui T.O. Bobe, pe care a ilustrat-o solar. La poeziile cu un umor suprarealist ale Gretei Tartler desenele au survolat zona copilăriei cu ilustraţii pentru copilul din omul adult.

Artista şi-a dezvoltat mai multe pasiuni ce derivă toate din preocuparea principală - lucrul cu imaginea. A realizat storyboard-uri (cadre desenate, n.r) pentru reclame cunoscute, confecţionează şi păpuşi din tot felul de materiale, cărora le adaugă spiţe de umbrele pentru braţe şi picioare flexibile, dar şi broşe, mărgele şi coliere. 

Întrebări şi răspunsuri

Care sunt cei mai importanţi ilustratori pentru tine?
C.R.: Fiecare ţară are propria cultură, dar cele mai inovatoare formule pentru ilustraţii aparţin Franţei. Îmi plac Rebecca Dautremer, Eric Puybaret, Muriel Kerba, dar şi un ilustrator precum John Howe, elveţianul care a făcut desenele pentru celebrul film „Stăpânul inelelor”.

Ai lucrat în publicitate. Ca artist, acest domeniu limitează exprimarea?
C.R.: Da. Publicitatea înghite la noi, constant, cele mai proaspete talente. Îţi aduce bani rapid, în schimb nu-ţi rămâne timp pentru nimic altceva.

Ce-i place

Îi place să călătorească şi să facă tot felul de lucruri handmade (făcute manual, n.r). Cristiana adoră să citească şi i-ar plăcea să picteze camere de copii. O altă pasiune a ei sunt obiectele de ceramică. Cele mai frumoase ilustraţii i se par cele din „Povestea fără sfârşit” a germanului Michael Ende.

Ce nu-i place

Prejudecăţile oamenilor de care se loveşte mereu. Şi nesimţirea edililor Capitalei. „Au tăiat (aşa-zis-ul „toaletat”) anul trecut copacii de pe strada mea în chiar mijlocul verii”, spune tristă Cristiana.

Profil
Născută - 23 iulie, la Galaţi
Studii - Universitatea de Arte Bucureşti, Master Interdisciplinar Arte Vizuale
Profesie - jurnalist cultural

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite