Cristian Manea vrea să aducă baseballul la TV

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Startul carierei lui în baseball coincide cu începuturile acestei discipline în România. Din 1990, de când a învăţat primele reguli şi până în prezent, Cristi a activat ca jucător, arbitru şi antrenor.

A început să joace celebrul sport nord-american la începutul anilor ’90, înainte de a vedea vreo partidă de baseball. „Este adevărat că până atunci jucasem oină, dar nu este acelaşi lucru. Antrenorul nostru ne-a spus prin septembrie ’89 că de la începutul următorului an vom practica alt sport care o să ne placă sigur. Aşa am descoperit baseballul“, îşi aminteşte sportivul.

Antrenorul a avut dreptate. Nu numai că i-a plăcut, dar a devenit un „bolnav de baseball“, după cum descrie chiar el. În prezent este patronul şi antrenorul clubului de softball Angels Bucureşti şi administrează două site-uri prin care promovează sportul local din Teleorman şi din Ilfov, www.teresport.ro şi www.ilfovsport.ro. De asemenea, Cristi moderează o emisiune despre baseball la Radio Sport Total FM.

Primul MVP din România
De-a lungul carierei sale, Cristi a reuşit mai multe performanţe care vor rămâne în istoria baseballului din România. La sfârşitul primului campionat care s-a desfăşurat la noi în ţară, el a fost ales „cel mai tehnic jucător“, echivalentul trofeului MVP din Major Baseball League. „Făceam parte din echipa campioană, Juventus Olteni. La sfârşitul campionatului am avut onoarea de a deveni primul MVP de la noi din ţară“, spune sportivul.

Primul arbitru român la o finală mondială
Vârful său de carieră în domeniul arbitrajului a fost anul 2006, atunci când a devenit primul român, şi deocamdată singurul, care a arbitrat o finală de campionat mondial de baseball de juniori. Nici colegii americani şi nici comisarul tehnic de la turneul final nu prea aveau încredere în el la început, fiind european. Abia după trei meciuri la care a fost desemnat asistent, a primit şansa de a arbitra ca principal şi a reuşit să le demonstreze omologilor săi americani că este cel puţin la acelaşi nivel cu ei.
„După primul meci pe care l-am arbitrat la centru, omul care făcea delegările a venit să-mi strângă mâna şi să-şi ceară scuze că nu a avut încredere în mine. După aceea m-a desemnat ca arbitru asistent în finala de la Taylor, Michigan. Am fost al treilea european din istorie care a arbitrat la World Series“, povesteşte cu emoţie Cristi.

Ce obiective ai pentru echipa ta de softball (baseball fete)?
Anula acesta vrem să participăm la Campionatul European intercluburi, un fel de Champions League la Fotbal, şi să ajungem în finală. Celălalt obiectiv foarte important este să reuşesc să aduc în scurt timp baseballul la TV.

Ai văzut vreun meci din Major League pe viu?

Da. Din fericire am avut această ocazie, dând curs unei invitaţii pe care mi-a făcut-o un prieten de-al meu din SUA. Am văzut meciul dintre echipa mea prefertă, Detroit Tigers, şi Texas Rangers. A fost o experienţă extraordinară pe care am trăit-o alături de aproape 80.000 de spectatori.

CE-I PLACE
„Sunt un mare împătimit al sportului. Urmăresc orice sport şi încerc să promovez, în special, sporturile pe care canalele media de la noi le ignoră. Îmi mai place natura, în special muntele“, spune antrenorul.

CE NU-I PLACE
„Nu-mi place incompetenţa oamenilor care ar trebui să dezvolte sportul la noi în ţară şi nu îmi place nici faptul că toţi banii se duc în fotbal, ignorându-se celelalte discipline sportive, la care chiar avem rezultate“, explică el.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite