Cristian Lumezeanu este inginerul din fruntea studenţilor români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viaţa studenţească i-a trezit dorinţa de a aduce o schimbare pentru tineri, lucrur ce l-a făcut să se implice cât mai mult. Realizările sale erau posibile din poziţia de leader, astfel că a devenit preşedintele Uniunii Studenţilor din România.

Prin anul doi de facultate, în 2006, Cristian a realizat că viaţa de student este plăcută, dar şi grea, iar problemele de care se lovesc tinerii pot fi rezolvate mai uşor dacă există o echipă care să reprezinte interesele tuturor.

„Erau probleme cu cazarea în cămin. Erau mai mulţi studenţi decât numărul de camere aşa că am strâns 400 de semnături cu nemulţumirile noastre şi am fost chjemat la prorector pentru discuţii“, a declarat Cristian Lumezeanu.

Atunci a realizat că la universitatea la care studia nu există o asociaţie care să-i reprezinte pe colegii săi, aşa că a înfiinţat Asociaţia Studenţilor la Construcţii din Bucureşti.

A ajuns preşedinte

Acesta a fost doar începutul unui drum descoperit de Cristian care a simţit nevoia să se implice, dar a avut nevoie şi de cei din jur astfel că şi-a creat o echipă.

În 2009 a fost ales preşedinte executiv al Uniunii Studenţilor din România (USR), iar de luna trecută este preşedinte, mandat primit pentru un an. Organizaţia studenţească pe care o conduce reprezintă centre universitare din 17 oraşe.

Ca să poată fi în continuare în fruntea studenţilor, Cristian a ales să-şi continuie studiile cu un master la ASE. Se simte atras de ceea ce face, de faptul că este pus în situaţia de a lua decizii şi de a convinge, inclusiv pe cei din forurile superioare şi de aceea îşi doreşte să continuie să studieze în comunicare şi management.

„Distracţie gratis, nu degeaba!“

Cristian este pe drumuri mai tot timpul, dar nu se plânge de asta atâta timp cât reuşeşte să mai uşureze viaţa studenţilor care pe lângă multă învăţătură şi stres la examene, au nevoie şi de divertisment.

Nici pe timpul verii nu are timp de odihnă, dar cel puţin are ocazia să îmbine munca şi distracţia.

„De pe 14 iulie şi până la 1 septembrie organizăm la Costineşti- Summer Camp sub sloganul „Distracţie gratis, nu degeaba!“. Cartierul general este lângă Obelisc, iar studenţii au parte de karaoke, concursuri de frumuseţe, competiţii sportive“, a explicat preşedintele USR.

Nici toamna nu se anunţă una liniştită pentru că odată reveniţi la cursuri, studenţii sunt aşteptaţi la „UNIFEST“, în lunile octombrie-noiembrie. Pentru atunci au fost pregătite alte competiţii, dar şi câteva mii de invitaţii gratuite la teatru, la film şi concert Phoenix.

Viaţa de student e grea, dar frumoasă

Dincolo de distracţie însă, USR are şi acţiuni de reprezentare şi negocieri cu ministrul Educaţiei. Anul trecut prin Campania „Comment-Tu faci legea Educaţiei“ au fost organizate dezbateri publice în 40 de oraşe din toată ţara şi chiar peste hotare la New York, Chicago, Bruxelles.

Anul acesta, au fost noi discuţii în universităţi prin campania „Comment-Ia atitudine în Universitatea Ta“.

În fiecare primăvară, în cadrul Congresului Studenţilor din România, la Bucureşti se adună peste 500 de lideri ai studenţilor din toată ţara, pentru a discuta problemele cu care se confruntă tinerii.

Atunci când negocierile eşuează, studenţii nu se sfiesc să iasă în stradă. Cristian recunoaşte că mai sunt multe de făcut pentru ca studenţii să treacă peste greutăţile financiare.

Bursele sunt mult prea mici şi puţini reuşesc să se dedice doar învăţatului aşa că trebuie să îşi ia câte o slujbă ca să o scoată la capăt.

Şi în România, au apărut parteneriate private care oferă stagii de practică studenţilor, însă totul decurge timid în comparaţie cu ce se întâmplă în centrele universitare din străinătate unde tinerii îşi încep cariera încă din facultate.

Întrebări şi răspunsuri:
-Te-ai gândit vreodată să studiezi sau să pleci să lucrezi în străinătate?
-„M-a tentat ideea de a pleca în altă ţară, însă mi-am dat seama că există perspective şi că pot schimba ceva să poată fi mai bine“, a declarat Cristian.

-Dar despre tinerii care aleg o carieră în afara ţării, ce părere ai?
-„Ar fi nedrept să le spunem să rămână în ţară. Eu îi încurajez să stea aici atâta timp cât au şanse să realizeze ceva aici“, a afirmat tânărul.

Ce-i place:
Este pasionat de maşini şi şi-ar dori să ajungă mai des la sala de sport, dar este mai tot timpul pe drumuri.

Ce nu-i place:
Să i se spună că nu poate face ceva pentru că nu crede în imposibil. Este genul care se ambiţionează la o astfel de idee şi oricât de greu ar fi, obţine ceea ce îşi propune.

Profil:

Născut. 18.04.1986, Târgu Cărbuneşti, judeţul Gorj
Experienţă. De cinci ani reprezintă interesele studenţilor
Studii. Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti
Familie. Necăsătorit





București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite