Bucureşti: Lucian Cristian Oancea are o colecţie de milioane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul colecţionează cartele de telefon din Japonia, timbre, cărţi, discuri pentru pick-up şi jocuri pentru console, iar valoarea totală de catalog a colecţiei este de peste 1 milion de euro.

Lucian a moştenit de la bunicul său anticar pasiunea de a colecţiona şi de a avea propriile colecţii. „La vârsta de şase ani, bunica mi-a cumpărat un plic cu timbre şi de atunci a pornit totul, îşi aminteşte Lucian. El a colecţionat timbre de la începutul anilor ’90, dar câţva ani mai târziu le-a vândut.

„Pasiunea s-a reaprins când am intrat într-un anticariat şi am văzut multe cărţi de SF, le-am cumpărat pe toate. Oricum nu regret decizia luată, pentru că am trăit un an şi jumătate din banii de pe colecţia de atunci“, îşi aminteşte Lucian.

Datorită oportunităţilor ivite, Lucian a început să cumpere cartele telefonice japoneze, timbre cu tematică japoneză şi cărţi de science-fiction. Î

n prezent, colecţia lui cuprinde peste 6.000 de cartele telefonice japoneze, aproximativ jumătate de milion de timbre, sute de cărţi SF şi, mai nou, peste 100 de jocuri de consolă. „Cel mai mândru sunt de colecţia de cartele japoneze. Nu am nicio dublură, doar variaţiuni“, spune Lucian.

Timbru de 2.500 de euro

„Valoarea totală a colecţiilor mele ar fi probabil de peste un milion de euro, la preţul de catalog, dar nu toate se tranzacţionează la acest preţ“, spune Lucian. El mărturiseşte că cel mai scump timbru pe care-l are este din Japonia şi valorează mult pentru că are o eroare de tipărire. „Este o eroare de Japonia care valorează peste 2.500 de euro. O scamă a nimerit în tipografie când timbrul era imprimat şi acum aceea eroare i-a crescut cu mult valoarea timbrului“, spune zâmbind Lucian.

În ciuda colecţiilor dedicate Japoniei, Lucian nu a vizitat niciodată această ţară. „Am îndrăgit foarte mult ţara în momentul în care m-am apucat că colecţionez timbre de acolo. Cu toate acestea, nu cred că m-aş duce în Japonia pentru colecţii, ci ca să simt pulsul societăţii la prima mână“, explică colecţionarul.

 Lucian spune că există două categorii de cartele de telefon făcute în ţara Soarelui Răsare. „Sunt emisiunile pe care le face compania naţională de telefonie la nivelul întregii ţări, în zeci de milioane de exemplare. În circuitul colecţionariilor, intră doar 5-10% din tiraj, sub formă uzată sau neuzată, eu colecţionându-le pe cele uzate. Cea de-a doua categorie de cartele de telefon este formată din emisiunile făcute tot de compania naţională de telefonie, dar care sunt pentru promovarea firmelor, pentru reclamă“, ne lămureşte Lucian.

El susţine că nu are vreo preferinţă în ceea ce priveşte cartelele de telefon din Japonia. „Nu colecţionez orice, colecţionez ce-mi place. La timbre şi la cărţi, în schimb, am o listă cu lucruri pe care trebuie să mi le cumpăr neapărat“, mai spune Lucian.

Profil:
Născut: 6 iunie 1978, Iaşi
Studii: Absolvent al Facultăţii de Metalurgie şi Ştiinţa Materialelor de la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi
Familie: Este necăsătorit

Ce-i place:
„Îmi plac literatura SF, politica, filatelia şi arta, în general. De asemenea, îmi place să citesc. Cărţile mele preferate sunt «Luntre sublimă» şi «Stea dubl㻓, spune Lucian.

Ce nu-i place:
”Nu-mi place stresul vieţii actuale. Lumea acordă prea puţin timp ca să mai trăiască şi prea mult timp ca să supraveţuiască“, mai spune colecţionarul.

Întrebări şi răspunsuri:

Te-ai gândit vreodată să-ţi vinzi actuala colecţie?
Există oricând posibilitatea de a-mi vinde colecţia. Dar nu cred că acest lucru va fi în curând. Deşi nu intenţionez să mă despart de ea, sunt conştient totuşi că oricând se poate întâmpla ceva.

Ce planuri viitoare ai pentru colecţiile tale?
Îmi place să cred că le voi dona unei biblioteci. În niciun caz urmaşilor mei. Dacă le va plăcea acest domeniu îi voi ajuta, dar îşi vor face propriile colecţii.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite