Cristi Farcaş te face celebru în trei minute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A câştigat trei concursuri de fotografie în America şi a lucrat în Pro TV ca grafician video. Acum promovează artişti contemporani în 180 de secunde, în primul serial video-multimedia produs de modernism.ro şi TVR.

Născut la Baia Mare, Cristi Farcaş a început să deseneze, să se joace cu imaginile încă din şcoala generală, şi-a cultivat această pasiune în liceu şi a dezvoltat-o la la cele două facultăţi pe care le-a urmat: Foto-Video Procesare computerizată la Cluj-Napoca şi Imagine Film –TV la Bucureşti. 

Nu s-a putut desprinde cu totul de locurile natale. Cea mai vie amintire a lui Cristi Farcaş din copilărie este combinatul de minereu. „Şi acum simt un gust ca de vitamina C în gât. Râul Săsar era roşu, pentru că toate minereurile se spălau acolo“, îşi aminteşte tânărul.

Student fiind la Arte, Cristi a ales să experimenteze, şi a plecat în Statele Unite (Arizona). „Am avut nevoie de patru luni ca să mă acomodez. Şocant a fost când am luat carnetul de conducere: puteai să dai examen şi de patru ori pe zi, iar examinarea dura 10 minute“, vorbeşte Cristi despre perioada americană. Cât a locuit acolo a participat la mai multe Saloane de Fotografie şi a fost câştigător la trei dintre ele.

Revenit la Cluj după trei ani, tânărul grafician este cooptat în echipa Pro TV. „Aici am realizat pachetul grafic pentru emisiunile de ştiri, campanii sau meteo“, spune el.

Din 2007 s-a axat pe grafica video la Forum Invest. Însă cel mai drag proiect al lui Cristi Farcaş este platforma online modernism.ro, un „tabloid de artă & stil“, aşa cum l-au numit cei cinci responsabili de portal: Cosmin Năsui, Ciprian Voicu, Lucian Muntean şi Oana Ioniţă, colegii lui.

„Din 2009, când am început acest proiect, peste 100 de artişti, de la Dan Perjovschi, la Francisc Chiuariu, de la Alexandru Bunescu la Iuliana Vâlsan, de la Dorel Găină la Radu Boroianu, şi-au expus realizările şi visele în «tabloidul» nostru“, explică cel care se ocupă de latura vizuală a proiectului, de editarea imaginilor.

Moment vizual în 80 de episoade

Una dintre cele mai serioase colaborări pe care le-au avut cei cinci tineri entuziaşti a fost cea cu Muzeul de Artă Comparată de la Sângeorz Băi. „Sculptorul Maxim Dumitraş organizează anual un simpozion «land art» la care invită zece artişti să se exprime. Noi am fost alături de ei doi ani la rând“, povesteşte Farcaş.

În plus, primul serial de artă contemporană românească, Puzzle Progress, s-a desfăşurat pe site în câteva episoade work in progress.

„De exemplu, fotograful Lucian Muntean a surprins o imagine la ora 12.00, timp de un an. Alţi artişti au lucrat în echipă cu tot atâtea proiecte interesante“, punctează graficianul.

Din acest an, modernism.ro a ocupat trei minute din grila de programe a TVR. „În fiecare zi, de luni până vineri, de la ora 15.45, un artist îşi prezintă opera într-un interviu realizat de Cristi Farcaş.

„Primul serial video-multimedia produs de noi în colaborare cu TVR prezintă artiști şi creativi români contemporani din zona artelor vizuale ori ale artelor spectacolului. 80 de episoade vor rula zilnic pe TVR Cultural, TVR Internaţional şi TVR HD, pe durata unui an“, explică realizatorul.

Întrebări şi răspunsuri

De unde a venit ideea titlului, „3 minute celebritate“?

Titlul emisiunii „3 minute de celebritate“ este inspirat din celebrul citat al lui Andy Warhol care a zis în 1968 că „în viitor, oricine va fi celebru pentru 15 minute“.

Ce v-aţi propus cu modernism.ro?

Arta este un produs care trebuie vândut şi fiecare trebuie să ştie ce cotă are. Să creăm un brand puternic. Când am creat «tabloidul» am simţit nevoia să ne cunoaştem între noi, artiştii contemporani şi nu numai.

Ce-i place

Motociclismul, parapanta, kartingul. A participat la Prima Evadare (a treia ediţie a evenimentului). „Am terminat de fiecare dată cursa. Anul aceasta am fost numărul 226 din 600 de finalişti“, spune Cristi.

Ce nu-i place

Birocraţia din România. Nu-i place să completeze fişe fiscale, tot felul de acte.

Profil

Născut. 2 octombrie 1978, la Baia Mare
Studii: Universitatea de Arte „Ion Andreescu“, secţia Foto-Videoprocesare computerizare, Cluj, iar la Bucureşti  a absolvit Universitatea Promedia, secţia Imagine Film -TV în 2008.
Familie. Nu are copii, dar are peşti


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite