Creşă ridicată pe fostul restaurant „Diham“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clădirea degradată a fostului local din sectorul 2 al Capitalei va fi transformată în curând într-o creşă cu 120 de locuri. Municipalitatea vrea să deschidă în toate sectoarele Capitalei 13 creşe noi, iar lucrările la prima instituţie vor începe chiar de luna viitoare.

La nivelul Capitalei, anul trecut, au fost înregistraţi în jur de 100.000 de copii cu vârste până în patru ani şi numai 17 creşe în sistem public şi chiar mai puţine în sistem privat, potrivit statisticilor. „Este clar că vorbim de un deficit de locuri în instituţiile de acest gen. De aceea, ne-am propus înfiinţarea a 780 de locuri pentru această categorie de vârstă, în cadrul a 13 creşe. Mai mult, vom înfiinta şi două unităţi mobile pentru suport în creşterea, îngrijirea şi educarea copiilor mici“, a declarat primarul Capitalei Sorin Oprescu.

Proiect de 5 milioane de euro

Valoarea întregului proiect se ridică la cinci milioane de euro, iar lucrările la prima creşă din acest program vor începe chiar de luna viitoare. Instituţia va fi construită pe Bulevardul Basarabia, pe ruinele fostului restaurant Diham şi va oferi 120 de locuri pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 3 ani. Pentru lucrările la creşa din Bulevardul Basarabia costurile se ridică la circa 350.000 de euro şi amenajările vor dura aproximativ şapte luni. Suprafaţa pe care va fi amplasată creşa are 3.500 de metri pătraţi şi o curte interioară acoperită.
„Prin acest program, pe lângă faptul că aducem un nou concept de creşă, vrem să determinăm mămicile să vină la lucru mai devreme, să nu mai fie nevoite să rămână acasă până ce copiii împlinesc trei ani“, a declarat Cosmina Simiean, directorul general al Direcţiei de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti. Celelalte locaţii nu au fost încă alese, primăria fiind în curs de identificare. Directorul a mai adăugat că prin acest proiect municipalitatea îşi propune  să demonstreze cum o clădire în paragină, pericol pentru cetăţeni, se poate transforma într-o instituţie utilă comunităţii.

Conceptul adus din afară

Pe lângă faptul că aceste instituţii vor cuprinde şi programul creşelor normale în care cei mici vor fi hrăniţi, vor dormi şi se vor juca, cele 13 instituţii noi vor să aducă şi un concept diferit. Copiii vor avea parte de aromoterapie sau terapie prin joc, programele fiind aduse din afară, după model spaniol şi belgian.
De asemenea, se va merge foarte mult pe ideea de produse ecologice, mâncarea naturală, jucăriile din lemn şi chiar finisajele din interiorul clădirii să fie cât mai naturale, pereţii fiind acoperiţi cu vopsea specială.

„Proiectul numit <Antante - mai multe centre de îngrijire pentru copilul tău, mai multe oportunităţi de angajare pentru tine> este finanţat prin fonduri europene, contribuţia primăriei fiind de doar 2%“, a adăugat Cosmina Simiean. De asemenea, municipalitatea va pune la dispoziţie locaţiile celor 13 instituţii, iar utilarea creşelor şi instruirea personalului vor fi finanţate din Fondul Social European.
Aproape 200 de persoane fără loc de muncă vor fi calificate în domeniul educaţiei şi dezvoltării timpurii a copilului în vederea reintegrării acestora pe piaţa muncii, iar părinţii îşi pot aduce copii aici doar cu tichetele pe care, prin lege, le primesc de la angajatori.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite