Credite de peste 3 milioane de euro de la bănci cu acte false: garantau cu imobile care nu le aparţineau

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus trimiterea în judecată ieri a 12 inculpaţi care păcăleau băncile să le ofere credite foarte mari, garantând cu imobile care nu le aparţineau.

Astfel, inculpaţii au indus în eroare băncile garantând cu imobile, prin folosirea de înscrisuri falsificate şi declaraţii false. De asemenea, ei prezentau o situaţie financiară necorespunzătoare adevărului cu privire la societăţile comerciale în care erau asociaţi, prin falsificarea documentelor financiar-contabile (balanţe, bilanţuri), din care rezulta că au activitate profitabilă.

Lista capetelor de acuzare este una stufoasă. Astfel, ei sunt cercetaţi pentru săvârşirea a 31 de infracţiuni de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, 18 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, 5 infracţiuni de fals material în înscrisuri oficiale,  41 de infracţiuni de uz de fals, o infracţiune de fals în declaraţii, 15 infracţiuni de spălare a banilor, 3 infracţiuni de corupţie (cumpărare de influenţă şi dare de mită) şi două infracţiuni de şantaj.

Acuzaţii au folosit, de asemenea, documente false – contracte comerciale fictive şi facturi fiscale.

Plăteau facturi fictive cu creditul
Din sumele obţinute prin deschiderea liniei de credit erau plătite facturi fiscale fictive către o societate comercială „parteneră”, care era, în realitate, controlată de inculpaţi iar aceste societăţi, la rândul lor, efectuau plăţi, banii ajungând, într-un interval de timp foarte scurt ( 1-2 zile), într-un cont al unuia dintre inculpaţi, deschis la o altă instituţie bancară.

Acte de violenţă
Prejudiciul total cauzat părţilor vătămate se ridică la suma de aproximativ 2.000.000 Euro şi 4.000.000 lei.

Pentru a determina un angajat al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară să le intabuleze dreptul de proprietate şi să îi ajute la radierea unor interdicţii de vânzare privind imobilele de care inculpaţii erau interesaţi, unul dintre aceştia l-a ameninţat cu acte de violenţă şi i-a oferit mai multe sume de bani, conform unui comunicat emis de Parchetul Capitalei, pe adresa redacţiei.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite