Costumaţii de Sărbători pentru patrupede

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Costume de Moş Crăciun, echipamente de fotbal, tricouri cu strasuri şi botoşi impermeabili. Acestea sunt ultimele tendinţe în materie de vestimentaţie canină, iar colecţia toamnă-iarnă

Costume de Moş Crăciun, echipamente de fotbal, tricouri cu strasuri şi botoşi impermeabili. Acestea sunt ultimele tendinţe în materie de vestimentaţie canină, iar colecţia toamnă-iarnă 2006-2007 a ajuns în pet shopurile din Capitală şi cumpărătorii nu au ratat oferta inedită. Mulţi au cumpărat încă de acum o lună haine groase pentru patrupedele lor, dar nu se opresc aici, fiind tentaţi de noile ţinute de pe piaţă. Fiecare vrea ca animalul său de companie să fie ferit de frig şi, în acelaşi timp, să fie în pas cu moda.
Costume de Moş Crăciun
Magazinele care comercializează hrană şi accesorii pentru animale de casă au adus modele de haine care mai de care mai trăsnite. Majoritatea importate din Germania, Italia şi din ţările asiatice, îmbrăcămintea, încălţămintea şi accesoriile destinate patrupedelor sunt la fel de scumpe ca şi hainele stăpânilor lor. Pelerinele sau vestele impermeabile au devenit acum ceva obişnuit în rândul posesorilor de animale, care comandă pentru acestea, mai nou, costume de Moş Crăciun sau de nuntă. "Am avut comandă de costume de mireasă şi de ginere cu papion, respectând toate detaliile unei ceremonii de căsătorie", spune Marian Vlase, manager la Pet Shopul Animax. Motivaţia stăpânilor este că ocaziile speciale, cum sunt Sărbătorile de iarnă, trebuie să fie simţite şi de animalele lor. "Copilului meu o să-i placă. O să fie o mare surpriză pentru el să ştie că poate să se plimbe afară cu Blackie. Până acum, câinele era prea mic ca să-l las pe frig, la plimbare", zice Nicolae, un cumpărător care i-a luat câinelui său o haină groasă. "Clienţii susţin că la o sărbătoare trebuie să participe toţi membrii familiei. Vor ca animalul să fie îmbrăcat într-o ţinută festivă, la fel ca stăpânul lui", adaugă Marian Vlase. Numai că mofturile au şi un preţ. Spre exemplu, un costum de Moş Crăciun pentru un patruped costă în jur de 30 RON, preţul variind după mărimea câinelui. O haină matlasată pentru un câine de talie medie ajunge la 39 RON, ca şi o haină de iarnă cu guler şi picioruşe.
Pelerine de ploaie căptuşite şi botoşi impermeabili
Posesorii de animale de companie au început să cumpere vestimentaţie de iarnă pentru patrupedele lor de când s-a răcit vremea. "Cam de o lună jumătate-două au venit să ia veste şi pelerine de ploaie", zice Marius Ganea, reprezentant Yoyo-Pet. "Cum a dat vremea rece, au venit la magazin şi, la un moment dat, rafturile rămăseseră goale", spune Marian Vlase, care adaugă că fiecare client preferă să-şi ştie "prietenii" sănătoşi. "Mă gândesc că, dacă răcea, trebuia să dau mai mulţi bani la medic, aşa i-am cumpărat o hăinuţă şi, chiar dacă am dat un ban, e o investiţie bună, iar el e sănătos", explică Mariana, în vârstă de 52 de ani, motivul pentru care i-a luat câinelui ei o vestă pentru iarnă. Când vor să cumpere pentru animalele lor de companie o haină, stăpânii pot să vină cu ele la probă, dar pot să vină şi doar cu măsurile lor. "Cei care vin cu animelele pot proba hainele aici, dar este suficient să vină numai cu măsurile", explică Marian Vlase. Dacă hainele matlasate sunt în jur de 39 RON, pentru talie medie, o pelerină nemţească de ploaie costă de la 14,3 RON pentru talii mici şi până la 22,5 pentru talii medii. De asemenea, o pereche de botoşi groşi, impermeabili ajung şi ei la 17 RON. O haină groasă, cu mâneci, pentru un câine de talie medie, costă 39 RON, iar una impermeabilă, căptuşită, 48,9 RON.
Medicii veterinari recomandă îmbrăcămintea de iarnă
şi medicii veterinari susţin că pentru câinii mai sensibili, pe frig sau în caz de temperaturi scăzute, sunt indicate hainele groase. "Dacă respectivul căţel este crescut în apartament şi este o rasă cu părul scurt, gen Chihuahua sau Pechinez, e bine să fie îmbrăcat când este scos afară, iar, în cazul în care el aparţine unei rase mai robuste şi are un păr mai lung, depinde de stăpân dacă mai vrea să-l îmbrace", spune Andreea şleahtenea, medic veterinar. Ea adaugă că, pe ploaie, o pelerină este recomandată, indiferent de rasă. În materie de culori, există ţinute în cazul cărora se păstrează diferenţele în funcţie de sex. "Pentru băieţi avem veste şi hăinuţe de culoare albastră, iar pentru fete, le avem pe cele de culoare roşie", zice Marius Ganea. "şepcuţele, ca şi eşarfele, care merg puse atât pe cap, cât şi la gât sunt iarăşi un accesoriu foarte căutat, dar, în acest caz, culoarea nu mai face diferenţa între fete şi băieţi, pentru că vorbim de diferite modele şi diverse culori, majoritatea fiind din mătase", mai spune el.
Tricouri cu strasuri şi echipamente de fotbal
O noutate pe piaţa din România, în domeniul vestimentaţiei canine o reprezintă tricourile cu însemnele marilor echipe de fotbal din lume. Aurel Buliga a importat o colecţie de 14 modele de tricouri, pulovere şi hanorace pentru câini. "Am adus de la tricouri de sport, pelerine de ploaie, cu glugă şi mâneci, până la modele de seară cu strasuri aplicate manual sau hanorace de vânătoare", zice el.
Mare microbist, Aurel Buliga s-a gândit să aducă pe piaţa din România haine unicat pentru câini, astfel că, la un meci, aceştia să susţină echipa favorită alături de stăpânii lor. şi-a găsit rapid şi susţinători. "Au venit tineri care au luat haine de la mine zicându-mi:
Acum mi-e mai mare dragul să mă duc cu el în parc
, dar au fost şi unii care mi-au spus că sunt nebun", zice amuzat patronul de la PetShops. "Eu vreau să impun această modă la români, ca stăpânul să aibă cu ce îşi îmbrăca partenerul şi când se duce la stadion, şi când se duce la o cină romantică", explică bărbatul. Tricouri cu însemnele echipei naţionale a Angliei sau a Statelor Unite, ori modele de vânătoare sunt doar câteva din colecţia "Mi Perrito".
Deşi le-a adus de câteva zile, Aurel Buliga spune că oamenii le-au luat deja ţinute pentru patrupedele lor, mulţi dintre ei cumpărând tricouri de vânătoare. Preţurile unui tricou variază între 50 şi 70 RON, iar ele se pot achiziţiona fie de la magazinul de pe bulevardul Basarabia, fie de pe internet. Directorul de la PetShops spune că ideea i-a venit plecând de la marea sa admiraţie pentru fotbal.
"Am vrut să aduc ceva unic în România, după ce am văzut o expoziţie în Statele Unite şi am văzut şi câini pe stradă îmbrăcaţi aşa", adaugă Buliga. El s-a gândit că nu ar fi rău să aducă moda şi în România, mai ales că multe dintre persoanele care au câini sunt dispuse să cheltuiască pentru ele.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite