Cornul şi laptele, porţie pe jumătate la particulare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Doar 45% din instituţiile de învăţământ private vor intra în programul guvernamental. Un proiect de lege prevede ca programul “Cornul şi laptele” să fie extins, dar vor intra în el doar şcolile şi grădiniţele particulare care nu oferă masă.

Comisia pentru învăţământ din Senatul României a propus săptămâna trecută, printr-un amendament  la Ordonanţa de Guvern 95/2008, modificarea regimului de acordare a laptelui şi cornului pentru şcolari şi preşcolari, astfel încât şi elevii de la instituţiile particulare să beneficieze de această facilitate.

Aprobat de senat

Noul proiect de lege doreşte ca sintagma “învăţământ de stat” să fie schimbată cu “învăţământ de stat şi privat”. Legea prevede deja posibilitatea ca, dacă directorii şcolilor particulare depun  cereri, consiliile locale să ofere suport financiar instituţiilor private care nu oferă masă copiilor.

Totuşi, este doar o posibilitate şi nu o obligaţie . “Dacă acest proiect va fi aprobat, consiliile locale se vor implica mai mult în susţinerea învăţământului privat. Copiii ar trebui să fie trataţi fără discriminare”, a explicat vicepreşedintele Comisiei pentru învăţământ din Senat, Ivan Cismaru. Proiectul a fost aprobat deja de Senat şi, dacă va primi şi votul Camerei Deputaţilor şi va fi aprobat de preşedinte, atunci ar urma să fie funcţional la începutul anului viitor.

Iz de discriminare

Aparent, acest proiect de lege este bine-venit, dar aplicarea lui poate duce la apariţia unor noi dispute întrucât sunt excluse din program şcolile particulare care oferă deja masă copiilor.

Astfel, din 360 de instituţii particulare de învăţământ din România, dintre care 174 sunt în Bucureşti, doar 117 şcoli nu oferă în acest moment masă. Doar acestea din urmă sunt vizate de amendament. Unii directori de ­şcoli consultaţi de “Adevărul” spun că noul proiect de lege va crea discriminări. “Învăţământul particular din România nu este susţinut ca în alte ţări”, a declarat directoarea Şcolii Europene din Bucureşti, Ileana Bivolaru.

În plus, dacă va fi aprobat, proiectul va fi susţinut cu bani de la bugetul de stat, adică din banii tuturor, taxe plătind şi părinţii copiilor de la şcolile de stat, şi cei de la cele particulare care oferă masă şi cele care nu oferă masă. Ceea ce înseamnă că părinţii copiilor din 243 de şcoli particulare vor plăti o masă de care copiii lor nu beneficiază.

Birocraţia pune piedici

Suma cu care ar fi majorat bugetul programului “Cornul şi laptele” nu este mare întrucât instituţiile particulare de învăţământ au, în medie, cinci clase a câte 20 de elevi. Dacă proiectul va fi aprobat, statul va trebui să aloce, în plus, în jur de 19.000 de lei zilnic.

Mai mulţi directori consultaţi de “Adevărul” sunt reticenţi în ceea ce priveşte aplicarea programul “Cornul şi laptele” de teama birocraţiei.

“Pierzi mult timp pentru a obţine aceste aprobări, iar un corn şi un lapte de 1,6 lei nu merită efortul”, a declarat directoarea grădiniţei germane particulare “Max and Moritz”, Ana-Maria Drughean.

image

Acum văd că vor să ne ajute, dar nu pe toţi

image


Ileana Bivolaru,
director Şcoala Europeană

image

Părinţii nu vor lăsa masa copiilor în grija statului, ci le vor da, în continuare, pacheţel

image


Ana-Maria Drughean,
director Şcoala Germană “Max and Moritz”

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite