Copiii săraci din sectorul 2 merg la after-school

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Micuţii defavorizaţi, „singuri acasă” sau care suferă de un handicap, pot beneficia de programul „şcoală după şcoală” oferit gratuit la Centrul „Sf. Maria” . Pe lângă temele pe care le fac cu ajutorul dascălilor, copiii pot învăţa şi limbi exotice, precum chineza sau araba sau pot face ore de informatică sau tenis de masă.

Cosmin lasă capul în jos, apoi şi-l cuprinde cu ambele mâini şi se uită speriat, aşteptând o întrebare. Are obrajii de un roşu aprins şi cuvintele i se opresc în gât. „N-aş fi crezut că eşti atât de emotiv”, îl dojeneşte cu căldură Luminiţa Ghiba, coordonatoarea Centrului de asistenţă socială „Sf. Maria”.

osmin este crescut de o asistentă maternală de când avea trei ani. Acum are 10, este elev în clasa a IV-a la Şcoala nr. 40 din Capitală. Poveştile prichindeilor care îşi fac temele după-amiază cu „doamnele” de la „Sf. Maria”, gratuit, sunt de neînchipuit până şi pentru un om mare. Fie sunt foarte săraci, au un handicap, provin din familii monoparentale sau sunt crescuţi de rude pentru că au părinţii plecaţi în străinătate.

„La început, când am deschis centrul, doamnele le-au cerut să se prezinte şi să povestească despre ei şi familia lor. Când au început să spună: «mă numesc cutărică şi tata a murit acum un an într-un accident» sau «mama e plecată în Italia şi vine o lună pe an», a trebuit să le spunem că vom continua altădată. Este foarte dificil să le asculţi poveştile”, explică Luminiţa Ghiba.

Limba lui Mulan pentru micuţii cu probleme acasă
Puţin după ora 12.00, copii cu ghiozdane colorate se îndreaptă spre centrul unde pe lângă teme, pot să facă şi cursuri de limbi străine cum ar fi engleza, chineza sau araba, sau tenis de masă şi informatică. După ce iau masa încep cursurile sau îşi fac temele.

Mihaela stă în prima bancă la ora de chineză. „Am vrut să fac chineză pentru că fratele meu mi-a spus că poate o să mă ajute când voi fi mare. E bine să ştii o limbă străină”, spune fetiţa cu dezinvoltură. Are un handicap la ochi, dar asta n-o împiedică să facă ceea ce-i place cel mai mult: să citească. „Mi-a plăcut de Hansel şi Gretel şi de Alba ca Zăpada”, spune fetiţa, elevă în clasa a III-a. Fratele ei, imobilizat într-un scaun cu rotile, vine în fiecare după-amiază să o ia de la Centru. Mama sa are de asemenea un grav handicap vizual, iar tatăl lucrează din greu pentru a-şi ajuta familia. Nu şi-ar fi permis niciodată să meargă la un after-school unde ar fi trebuit să-şi plătească masa zilnică. Pe tablă stau desenate două semne care împreună formează cuvântul Mulan. „Am văzut un desen animat cu Mulan”, povesteşte Mihaela.

Copiii se ataşează foarte uşor de toţi vizitatorii care le trec pragul. Sorina se agaţă de directoarea centrului şi-i şopteşte: „Te iubesc!” Este elevă în clasa a III-a, vine la after-school încă de la înfiinţarea centrului, în urmă cu trei luni. Tatăl ei a murit acum câţiva ani şi de atunci mama sa se chinuie să aducă bani, lucrând la un depozit. Deşi are doar nouă ani, s-a obişnuit să-şi poarte singură de grijă. „Dimineaţa mă trezesc la 7.00, mă îmbrac, mă spăl pe dinţi şi pe faţă, îmi pregătesc sandvişul şi plec la şcoală”, explică fetiţa ritualul ei de dimineaţă. După şcoală merge la after-school, apoi la atletism. În timp ce alţi copii nu se pot dezlipi de calculator, Sorina vrea să se ţină de sport şi poate să aibă succes când va creşte, dar şi pentru a fi suplă. „Când voi fi mare nu vreau să nu fiu prea mare”, explică fetiţa. De altfel, toată strădania fetei, ca şi a celorlalţi copii se explică prin ceea ce Sorina şi-a stabilit ca ţel: „Vreau să ajung cineva în viaţă”.

„Şcoală după şcoală” gratuită sau pe bani
Cei care vor să-şi înscrie copiii la Centrul „Sf. Maria” de pe strada Oituz, nr. 9 ca sa facă temele şi să ia o masă caldă în unitate, trebuie să se încadreze într-un anumit profil. Fie trebuie să arate că părinţii câştigă mai puţin decât salariul minim pe economie, fie suferă de un handicap, provin din familii monoparentale sau au părinţii plecaţi în străinătate. Centrul „Sf. Maria” are o capacitate totală de 200 de locuri, dintre care 60 sunt pentru after-school.

Părinţii care îşi permit pot să-şi înscrie copiii la „şcoală după şcoală” din cadrul unităţilor de învăţământ de stat, unde trebuie să scoată din buzunar până la 20 de lei pe zi, adică în jur de 400 de lei pe lună. În unităţile private de after-school preţurile se încadrează între 700 şi 1.000 de lei pe lună. Lista tuturor şcolilor care au acest program se poate consulta pe site-ul www.gradinitebucuresti.ro, la secţiunea „After School”.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite