Copiii care nasc copii, fenomen în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O fetiţă din localitatea ilfoveană Clinceni a născut aseară, prin cezariană, la Spitalul Universitar din Bucureşti. Acesta nu este un caz singular, în România nasc anual circa 9.000 de minore, potrivit celei mai recente statistici.

Tânăra în vârstă de doar 12 ani care avea contracţii puternice a fost adusă, aseară, la camera de gardă de mama sa şi a dat naştere, la scurt timp, unei fetiţe.

Medicii au apelat la cezariană din cauza complicaţiilor fizice şi psihice care ar fi putut apărea.

„Când a ajuns la noi era în travaliu. A născut o fetiţă, cu o greutate normală, 2,7 kilograme. Şi mama şi copilul sunt sănătoşi“, a declarat medicul Bogdan Popescu, purtătorul de cuvânt al spitalului. Bebeluşul, o fetiţă, este ţinută sub observaţie de medici, având unele semne de prematuritate.

Reprezentantul spitalului a adăugat că tânăra mămică nu va fi externată imediat, pentru că cineva din familie trebuie să-şi asume tutela bebeluşului, în condiţiile în care mama este minoră.  Potrivit medicilor, acesta este cea mai tânără pacientă de la Spitalul Universitar care devine mamă. „Au născut mai multe minore la Spitalul Universitar. În urmă cu câteva luni, a devenit mamă o tânără în vârstă de 15 ani“, a mai spus Bogdan Popescu.

„Ar putea avea toată gama de bulversări psihice“
Medicii mai spun că fata care a născut este dezvoltată fizic pentru vârsta sa. „Nu au fost complicaţii la naştere şi este puţin probabil să apară pe viitor. Riscurile pot fi ca în cazul oricărei naşteri şi operaţii de cezariană“, a spus medicul Delia Grădinaru, ginecolog la Spitalul Universitar din Capitală.

Cu toate că medicii spun că fetiţa se simte bine fizic după naştere, psihologii consideră că naşterea la vârste atât de fragede o vor afecta  pe mamă mai târziu. „Sarcinile la vâsrte cronologice ale copilăriei ţin de deficitul educaţional. Pot fi declaraţii că se simte bine, dar în contextul în care judecăm corect un copil care a născut un alt copil, acest bine fizic, nu este neapărat un bine psihologic. Pe parcurs, ar putea avea toată gama de bulversări psihice“, a declarat psihoterapeutul Mihaela Săhlean.

„Transfer de identitate“
 Psihologul Aurora Liiceanu a explicat, pentru „Adevărul de Seară“, că naşterea la o vârstă atât de fragedă împiedică relaţia firească dintre o mamă şi copil. „De cele mai multe ori, aceşti copii ajung să fie crescuţi de părinţii mamei. Practic are loc un transfer de identitate, bunicii jucând rolul de părinţi“, a precizat Aurora Liiceanu.

Ea a adăugat că să dai viaţă la doar 12 ani este o formă de imaturitate emoţională şi înseamnă să predai copilul societăţii, pentru că, la acea vârstă nimeni nu-şi poate asuma responsabilitatea de mamă.

Cazurile cu copii care nasc copiii sunt foarte frecvente în România. Unul dintre cele mai recente cazuri mediatizate este al unei fetiţe tot în vârstă de 12 ani care a născut, în noiembrie anul trecut, la maternitatea Spitalului Judeţean din Galaţi. Bunica bebeluşului, în vârstă de doar 23 de ani, a declarat la momentul respectiv că este foarte fericită şi că va avea grijă de nepoţelul său. O altă fetiţă  de 12 ani din Brăila a născut în 2009. Fata a aflat de sarcină când era deja în luna a şasea.



București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite