Elevi de nota 10, aruncaţi într-o baracă mucegăită din spatele ghetoului din Giuleşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De opt ani de zile, patru fraţi premianţi dorm şi învaţă între patru pereţi de chirpici plini de mucegai, din cartierul bucureştean Giuleşti. Cu toate astea, fiecare dintre ei ştie că va face o carieră când va termina studiile: unul va fi profesor, doi dintre ei ingineri, iar unul fotbalist.

Ca să ajungi în curtea familiei Manea trebuie să depăşeşti munţii de gunoaie şi să treci cu bine de haitele de maidanezi care le împrejmuiesc baraca ascunsă în spatele ghetoului din Giuleşti. Nimeni nu se apropie de „casa“ lor decât ca să le aducă mâncare, din milă. Rareori, reprezentanţii Primăriei Sectorului 6 le bat cărarea pentru a le face promisiuni deşarte: o casă nouă.

Până în 2003 au locuit într-un imobil cu trei camere, de unde au fost evacuaţi în a treia zi de Paşte, când se pregăteau să ciocnească cu toţii ouă roşii. Proprietarul locuinţei i-a aruncat în stradă fără milă, iar de-atunci a început calvarul pentru cei patru fraţi şi mama acestora, care a trebuit să devină capul familiei, deşi suferă de handicap gradul III.

Învaţă cu rândul în cameră

Tatăl lor i-a abandonat, iar ei au fost nevoiţi să-şi continue, în mod normal, viaţa, din mila vecinilor. „Mai vine cineva din Crângaşi şi ne aduce mâncare, sau o doamnă de la noi de pe stradă care ne ştie de mai multă vreme şi îi apreciază pe copii că sunt cuminţi şi învaţă mult“, mărturiseşte Victoria Manea, mama copiilor.

image

Pe cel mai mare dintre fraţi, Cristi (22 de ani), l-am găsit în faţa casei cu un caiet în mână, mâzgălind nişte scheme tehnice, sperând că-şi va mări nota de la ultimul examen de la 8, la 10.

În ciuda condiţiilor improrii în care trăiesc, Victoriei i se umple inima de bucurie când vorbeşte despre performanţele celor patru băieţi. Cristi, de exemplu, este student în anul al IV-lea la Facultatea de Inginerie Electrică a Universităţii Politehnica, iar din anul I primeşte bursă de merit pentru notele mari obţinute la examene. „De obicei nu facem gălăgie când ştim că unul dintre noi învaţă, ne respectăm intimitatea“, face haz de necaz băiatul.

Alexandru, de 20 de ani, şi al doilea dintre copii, este student tot la Politehnică, însă la secţia de Ştiinţe Aplicate, pentru că-i place informatica. „Am primit de pomană un calculator şi l-am exploatat pe toate părţile pentru că sunt un tip curios. Sigur voi face o carieră în IT cu puţin noroc“, spune optimist tânărul.

S-a îmbolnăvit de astm din cauza igrasiei

„Vedeta“ familiei este Ionuţ, de 17 ani, care face fotbal de performanţă la echipa de juniori a echipei Rapid de 10 ani. „Pun multă pasiune în ceea ce fac, dar mai presus de orice vreau s-o ajut pe mama cu bani, să devenim iar aceiaşi oameni care am fost odată“, spune Ionuţ.

image

La vârsta la care cei mici de vârsta lui îşi trăiesc din plin copilăria, Gabriel, de nouă ani, şi cel mai mic dintre fraţi, se gândeşte la planurile de viitor care-i implică familia. „Citesc mult, toate cărţile pe care mi le aduc colegii mei, pentru că vreau să mă fac profesor şi s-o ajut pe mama cu bani“, mărturiseşte emoţionat puştiul care şi-a făcut mama mândră purtând coroniţa de premiant în toţi cei trei ani de şcoală de până acum.
Recent, Gabriel s-a îmbolnăvit de astm din cauza mucegaiului şi a igrasiei care s-au depus pe pereţii magherniţei.

Cei cinci membri ai familiei trăiesc în fiecare lună din pensia mamei de 350 de lei, alocaţiile a doi dintre copii, a câte 42 de lei, şi bursa de merit de 200 de lei a lui Cristi.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite