Bucureşti: Containerele foamei au fost aduse în Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În supermarketuri vor fi instalate, începând cu 27 septembrie, recipiente în care oricine poate dona alimente pentru săraci. Proiectul va fi lansat simultan în 13 oraşe din ţară. În Bucureşti, peste 100.000 de mii de persoane trăiesc din donaţii, iar numărul lor va creşte anul acesta, potrivit estimărilor Crucii Roşii.

Crucea Roşie Română a lansat astăzi, la ora 11.00, proiectul „Banca de Alimente“ sub deviza "Hrăniţi un vis, o lume fără foame!". Acesta înseamnă colectarea, stocarea şi distribuirea de alimente greu perisabile, provenite din donaţii si sponsorizări, către persoanele aflate în nevoie.

„Deocamdată proiectul va cuprinde supermarketurile din 13 oraşe, unde vor fi instalate containere în care se vor colecta conserve, paste făinoase şi alte alimente care rezistă în timp. Atât clienţii pot dona câte ceva din cumpărăturile lor, la ieşirea din magazine, dar şi supermarketurile sau marii distribuitori şi producători de alimenta pot fi donator“, a explicat Nadia Lazăr, reprezentant Crucea Roşie.

Containerele vor fi instalate, pentru început, în Mega Image şi Carrefour

Recipientele vor fi instalate pe 26 septembrie în lanţurile de supermarketuri Mega Image şi Carrefour,  iar, din 27 septembrie, cei care doresc pot lăsa câte ceva din sacoşa de cumpărături în recipientele instalate la ieşirea din magazine.

„Proiectul se va extinde în toate centrele comerciale, dar Crucea Roşie nu dispune încă de atâtea resurse care să facă faţă unei astfel de logistici, transport, oameni pentru distribuţie, achiziţionarea recipientelor“, a mai spus Nadia Lazar. Astfel, reprezentanţii Crucii Roşii îşi propun să implice întreaga societate românească, de la producător şi distribuitor de alimente la fiecare persoană căreia îi pasă de semenii săi.


"Nu avem maşini care să care donaţiile", spun reprezentanţii Crucii Roşii

„Pe fondul crizei economice mondiale şi al creşterii preţurilor la produsele alimentare, «Banca de Alimente» a Crucii Roşii Române reprezintă o soluţie de ajutorare a persoanelor fără venituri sau cu venituri foarte mici“, a spus Margareta Pâslaru, voluntar de onoare al Crucii Roşii.

Ea a adăugat că până acum nu s-a oferit nicio companie să asigure transportul marfurilor d ela donatori la nevoiaşi. "Mai lipsec multe pe partea logisticii pentru ca acest proiect să fie funcţional dasr sperăm ca în două săptămâni să primim veşti bune", a mai spus Margareta Pâslaru.

Poiectul a fost lansat astăzi, simultan, şi în Arad, Brăila, Braşov, Cluj, Constanţa, Buzău,Focşani, Iaşi, Oradea, Piteşti, Sibiu şi Suceava.

Food-Bank, marcă americană

Termenul de Food-Bank (bancă de alimente), este binecunoscut de mulţi ani în America şi în vestul Europei. Acest sistem a fost inventat de americani acum 50 de ani si a fost adus în vestul Europei în urmă cu mai mult de 20 de ani. Mii de familii de americani apelează la hrana zilnică oferită de centrele sociale numite „food-bank“. 

În România, potrivit statisticilor Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, numărul nevoiaşilor din Capitală care îşi primesc hrana zilnică de la cantinele sociale se apropie de 100.000 de persoane.

Românii care au călătorit în străinătate cunosc şi ei foarte bine acest serviciu social. Mai ales presa italiană abundă de articole care descriu cozile uriaşe formate de compatrioţii noştri şomeri la cantinele sociale sau care aşteaptă pungile cu mâncare de la Food-Bank.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite