Bucureşti: Construcţii aprobate la grămadă, de teamă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierii municipali se întrunesc miercuri pentru a vota, sub ameninţările mafiei imobiliare, 54 de lucrări care de a doua zi ar fi ilegale.

Cu o zi înainte de intrarea în vigoare a ordonanţei guvernamentale care nu mai permite dezvoltarea haotică a Bucureştiului, consilierii municipali se întrunesc pentru a vota abateri de la planul urbanistic general. 

În întregul mandat al primarului Sorin Opescu, adică din iulie, anul trecut şi până acum au fost aprobate 182 de planuri urbanistice zonale (PUZ) care nu sunt altceva decât abateri de la planul urganistic general (PUG).

Numărul este cu 60 mai mare faţă planurile aprobate în 2007. Şedinţa de miercuri a Consiliului General al Municipiului Bucureşti este una record, ordinea de zi a acesteia conţinând nu mai puţin de 54 de PUZ-uri. Motivul aglomerării în constituie intrarea în vigoare, a doua zi, a ordonanţei guvernamentale emisă în august anul trecut, care stopează sluţirea oraşului.

Potrivit noilor modificări la Legea privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, derogările de la PUG prin PUZ vor fi limitate la un maximum de 20%. În şedinţa extraordinară a Consiliului au fost incluse toate PUZ-urile care aveau documentaţia făcută în ultimul an, chiar dacă unele încalcă legea sau depăşesc cu mult regimul de înălţime admis în zona în care urmează să fie construite.

Construcţii fără aviz întră în legalitate

Cel mai important dintre PUZ-uri este cel al lui Costică Constanda care intenţionează să construiască în Satul Francez un imobil înalt de 28 de metri. La şedinţa precedentă, consilierii PSD şi PNL au părăsit sala în momentul votului, suspendând astfel întrunirea şi lăsând în aer şi celelalte 28 de PUZ-uri care urmau să fie supuse votării.

 Printre PUZ-uri controversate se numără cele din strada Temişana nr. 14 şi 36-38 care presupun o utilizare a terenului de trei ori mai mare decât permite legea, fiind vorba de o clădire de cinci etaje într-o zonă de case.

Un alt caz este cel din Primăverii nr. 55, unde un investitor a ridicat, fără să aibă aviz, un imobil înalt de 30 de metri, în condiţiile în care limita permisă în zonă este de 13 metri.


„Acum se încearcă intrarea în legalitate a unei construcţii ilegale care există deja“, ne-a explicat Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul. La fel se întâmplă şi în Strada 11 iunie, nr 51, unde s-a construit ilegal şi fără avizul de la comisia de circulaţie.

Alte două PUZ-uri vizează construirea de locuinţe, birouri şi servicii pe Şoseaua Gheorghe Ionescu Siseşti nr. 40-42, respectiv 67-69, adică în Pădurea Băneasa, proiecte care nu au aprobarea Ministerului Mediului, aşa cum prevede legea.

Edili cu frica-n sân
Atmosfera în Primărie nu este deloc una degajată. Consilierii spun că mafia imobiliară îi ameninţă pe ei şi pe familiile lor prin mesaje sau telefoane.

„Autorităţile care trebuie să se ocupe de asta au fost deja alertate, dar într-adevăr primim telefoane şi am ajuns să ne ferim de colegii de la celelalte partide şi până şi de ai noşti“, povesteşte unul dintre edili. Din aceeaşi cauză, cele mai multe dintre proiecte au primit avize favorabile de la comisiile de specialitate.

„E mai bine să decidă Consiliul dacă să fie aprobate sau nu. Pentru că dacă noi nu le dăm avizul, investitorii imobiliari ne pot da pe noi în judecată“, povesteşte şeful unei comisii.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite