Constantin Bălăceanu Stolnici: "S-a dat mult nas elevilor în numele democraţiei"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un interviu acordat "ADS Bucuresti", academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici vorbeşte despre situaţia învăţământului românesc, despre dezastrul de la Bacalaureat şi Titularizare. El spune că trebuie reinstaurat un sistem sever în şcoli.

Unde se făceau ritualuri de blesteme în Bucureşti. Vezi aici lăcaşul de cult de pe Calea Victoriei

"Elevii de acum sunt nişte dezordonaţi. Pe vreme mea, elevii aveau uniforme şi număr matricol. Era obligatoriu. Aveau o anumită disciplină de comportament. Dacă nu era respectată, riscai exmatricularea. Apoi respectul faţă de profesori era altul, dar şi profesorii erau altfel, cu o cultură generală mai bună, cu un simţ al răspunderii mai mare. Şi nu exista corupţia. La Bacalaureatul de anul acesta s-a văzut că până acum s-au închis ochii şi tineretul a fost lăsat, ca să nu fie stresat, să-şi facă de cap", a spus profesorul.

"Îi văd cum vin la facultate, abia ştiu să formuleze o frază românească corectă. A scăzut prea mult disciplina în şcoală, s-a dat mult nas elevilor în numele democraţiei, profesorilor nu li s-au asigurat condiţii suficiente ca elementele bune să rămână în învăţământ, şţi atunci au rămas elemente mai slabe, care s-au pretat la concesii, printre care şi permiterea unor persoane nepregătite să treacă examenul. Aceasta a fost realitatea, iar acum a fost demascată. La profesori, la Titularizare, s-a văzut acelaşi lucru. Nu se pot duce profesori bine pregătiţi dacă nu le dai condiţii bune. Mi-aduc aminte de un profesor de liceu, când ieşea pe stradă, era un personaj, parcă era ministru", a adăugat Stolnici.

Soluţia

"O reinstaurare a unui regim sever în şcoli, o mai bună supraveghere a procesului de învăţare şi de examinare, disciplinarea, o schimbare radicală în ceea ce priveşte modul cum cadrele didactrice aleg să-şi facă datoria. Din partea lor e nevoie de un efort de pregătire mai mare, de onestitate mai pronunţată, să nu se lase tentaţi, dar trebuie să li se creeze şi condiţii pentru a duce o viaţă conformă cu rangul pe care îl au. Altfel pleacă în străinătate sau se duc pe alt post. Ar trebui să se acorde un mai mare respect instituţiilor de cultură. Când un ministru al învăţământului sacrifică trei academii e un exemplu de cum îi descurajează pe tineri. Ce viitor academic avem noi? Institutele academiei, cele de promovare a ştiinţei, a culturii şi a spiritualităţii trebuie respectate mai mult, pentru ca în ţară să nu râdă oamenii. Asta e o problemă foarte grea pentru viitoarele guvernări", a fost replica academicianului.

Rămâneţi pe bucuresti.adevarul.ro pentru a afla de la Constantin Bălăceanu Stolnici cum se circula în Bucureştiul interbelic şi cum se distrau bucureştenii

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite