Bucureşti: Costică Constanda, spaima consilierilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri le-a trimis consilierilor o notificare prin care le aduce la cunoştinţă faptul că vor fi daţi în judecată dacă nu îi aprobă construcţiile din Satul Francez.. Ca să îşi scape pielea, consilierii vor să voteze uninominal proiectul care îi permite lui Constanda construirea unor imobile înalte de şapte etaje.

La şedinţa care va avea loc vineri, punctul 13 al ordinii de zi va fi supus votului  individual al consilierilor municipali şi nu în grup, aşa cum se întâmplă de obicei. La acest punct, li se cere consilierilor aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) Şoseaua Nordului nr 114-140, adică permiterea ca în zonă să se construiască un ansamblu de locuinţe, hotel sau birouri în care clădirile vor avea o înălţime maximă de 28 de metri.

În şedinţa trecută, unii consilieri au protestat, acuzând primăria de înfrăţire cu „mafia imobiliară”, pentru ca în final, proiectul să fie retras de pe ordinea de zi pe motiv că lipseau anumite documente de la dosar. Ulterior, omul de afaceri Costică Constanda, coproprietarul terenului, le-a trimis consilierilor o notificare prin care le aducea aminte de înţelegerea făcută în urmă cu un an, prin care aceştia se obligau să aprobe planurile urbanistice, iar Constanta să-i ierte de plata unor despăgubiri de aproximativ 18 milioane de euro. „Ni se atrăgea atenţia în notificare că, dacă nu votăm, vom fi daţi în judecată”, a declarat Horaţiu Ţica, şeful Comisiei de Urbanism din cadrul Consiliului General.

Cum a băgat Constanta frica în Primărie

Omul de afaceri a cumpărat înainte de anul 2000, de la familia Lincaru, dreptul litigios asupra a 3,3 ha de teren din Satul Francez. În anul 2003, Primarul Capitalei de la acea vreme, Traian Băsescu i-a oferit lui Constanta, la schimb pentru Satul Francez, aceeaşi suprafaţă în Parcul Bordei.

Pentru că a vrut să construiască în zonă clădiri de locuinţe, iar municipalitatea s-a opus fiindcă era spaţiu verde, Constanda s-a adresat instanţei. După cinci ani de proces, instanţa i-a dat câştig de cauză, obligând Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) să-i plătească despăgubiri de 18 milioane de euro. Ca să nu plătească banii şi să păstreze totuşi Parcul Bordei, CGMB i-a dat omului de afaceri 2,8 ha în Satul Francez şi 5.000 de mp în Parcul Bordei.

De asemenea, s-a obligat să-i aprobe omului de afaceri planurile urbanistice, respectând caracteristicile zonei. PUZ-ul supus vineri dezbaterii respectă caracteristicile, ceea ce obligă consilierii la un vot pozitiv.

Istoria Satului Francez

Satul Frnacez a fost construit în anii 90, în urma unei asocieri dintre Primăria Capitalei, condusă la acea vreme de Crin Halaicu şi compania franceză Bouygues, care a ridicat World Trade Center (WTC). După ce WTC nu a mai putut plăti taxele, satul a fost preluat de Primărie. Iniţial destinat expatriaţilor care veneau în România, clienţii vilelor din Sat sunt în majoritate oameni de afaceri sau directori de bănci.  

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite