Consolidarea blocurilor, doar cu acordul a două treimi din proprietari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locatarii din imobilele cu risc seismic ridicat nu vor mai trebui să aştepte acordul tuturor celorlalţi pentru a demara formalităţile de consolidare. De asemenea, pentru lucrările de

Locatarii din imobilele cu risc seismic ridicat nu vor mai trebui să aştepte acordul tuturor celorlalţi pentru a demara formalităţile de consolidare. De asemenea, pentru lucrările de reabilitare termică, proprietarii vor plăti numai o treime din costuri.
Primarul general Adriean Videanu a propus ministrului delegat pentru lucrări publice, Laszlo Borbely, modificarea legislaţiei în acest sens. "Ezitarea unei persoane poate pune în pericol siguranţa celorlalţi locatari", a declarat acesta. Întâlnirea de la Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului a avut ca puncte principale de discuţie consolidarea clădirilor cu risc seismic ridicat şi reabilitarea termică a imobilelor din Capitală. Este vorba de peste o sută de clădiri încadrate în clasa întâi de risc seismic. Multe dintre acestea nu pot fi consolidate din cauza refuzului câtorva locatari, deoarece legislaţia prevede ca toţi locatarii să îşi dea acordul.
Plata, în rate şi fără dobândă
Plata consolidării se va putea face în 25 de ani în rate, fără dobândă pentru proprietarii care au venituri mai mari decât venitul mediu pe economie, iar cei care au sub această sumă vor fi scutiţi de plată. Programele de consolidare a clădirilor publice ar trebui finalizate până în 2009. Potrivit autorităţilor, în anul trecut s-au alocat 100 miliarde lei pentru consolidări, şi s-au cheltuit numai 68 miliarde.
Cei care doresc să reabiliteze termic clădirile trebuie să ştie că vor plăti doar o treime din costul lucrărilor. La o sumă de 1800 euro reprezentând cheltuieli pentru un apartament, proprietarul va plăti numai 600 euro, susţine primarul Videanu.
Asociaţia cere primăriei de sector executarea lucrărilor de reabilitare termică, iar toate aceste solicitări vor fi centralizate la Ministerul Transporturilor, instituţie care va face expertizarea, proiectarea şi executarea lucrărilor. Se estimează că peste 9.000 de blocuri din Capitală, cu 17.000 scări, vor trebui anvelopate.
La sfârşitul lunii trecute, Primăria Sectorului 2 anunţa că peste 1.000 de administratori au fost invitaţi la discuţii în legătură cu obţinerea fondurilor necesare pentru reabilitarea termică a clădirilor ridicate în perioada 1950-1985. Reabilitarea termică este necesară deoarece clădirile au probleme structurale majore, sunt necorespunzător izolate şi pun în pericol sănătatea locatarilor. Cheltuielile pentru plata cotelor de întreţinere, din cauza pierderilor de energie, vor fi astfel reduse.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite