Condiţii mizere în spitalele ploieştene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lipsa fondurile sau dezinteresul pentru atragerea lor face ca multe secţii ale spitalelor ploieştene să rămână şi anul acesta nereabilitate.

Cea mai gravă situaţie se regăseşte la secţiile de Psihiatrie, Oftalmologie, Interne II, Gastroenterologie şi Dermatovenerice din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti. Aceste secţii, amplasate într-o clădire veche de peste 100 de ani de pe Strada Buna Vestire, numărul 4, nu au mai fost reabilitate de mai bine de 40 de ani. Aici pacienţii sunt nevoiţi să suporte condiţii greu de imaginat, de la geamuri sparte în saloane şi grupuri sanitare insalubre, până la mobilier uzat şi lenjerie putredă. Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti nu a putut fi contactat pentru a comenta situaţia, iar purtătorul de cuvânt ne-a îndrumat să trimitem un fax.

Nici staţia din Ploieşti a Serviciului de Ambulanţă Prahova nu se află într-o situaţie foarte bună. Până acum, aici nu au fost efectuate niciodată lucrări de reabilitare.

La capitolul renovări, policlinicile ploieştene stau la fel de prost. La Policlinica Praga clădirea este degradată, iar dotările şi curăţenia lasă de dorit. La Policlinica Cina situaţia este mult mai gravă. Subsolul clădirii este inundat la fiecare ploaie, iar structura de rezistenţă prezintă fisuri, existând oricând pericole ca din pereţi să cadă bucăţi de tencuială chiar peste pacienţi.

La un pas de reabilitare

Secţia de Oncologie din cadrul Spitalului Municipal „Schuller” Ploieşti este folosită de mai bine de 30 de ani şi se află într-o stare avansată de degradare. În urmă cu trei ani, Banca Mondială a respins un proiect de reabilitare al acestui spital, din cauza întârzierilor procesului de desemnare a câştigătorului lucrării. La sfârşitul anului trecut, un nou proiect de renovare a fost propus, investiţia de aproape nouă milioane de lei, o sumă record pentru un spital ploieştean, fiind asigurată aproape în întregime de Banca Mondială. „În cazul în care şi de data aceasta proiectul ar fi refuzat nu vom mai putea cere bani de la Banca Mondială niciodată”, explică viceprimarul Ploieştiului, medicul Carmen Dumitru. Autorităţile mai au la dispoziţie 30 de zile pentru finalizarea licitaţiei acestui proiect şi desemnarea firmei executante.

Unele spitale pot

Dovada faptului că secţiile spitalelor pot fi reabilitate, chiar dacă acest lucru presupune o investiţie foarte mare, o reprezintă cele câteva spitale ploieştene care au reuşit să atragă fondurile necesare. Secţiile de Adulţi şi Copii din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase Movila au fost complet reabilitate, din 2006 până în prezent, cu o investiţie de peste un 1,3 milioane de lei. Banii provin de la Ministerul Sănătăţii şi diferiţi sponsori din Ploieşti.

Şi la Maternitate s-au făcut schimbări. „Am investit în ultimii doi ani aproximativ două milioane şi jumătate de lei şi am reuşit să refacem complet corpurile A şi C”, explică managerul Călin Boeru. Fondurile investite la Maternitate sunt de la Ministerul Sănătăţii şi Consiliul Judeţean Prahova. Totuşi, un salon de tranzit postnatal, unde sunt cazate pentru perioade scurte de timp mame care au născut prin cezariană, nu are căldură, iar pacientele şi asistentele apelează la reşouri şi calorifere electrice.

La Spitalul de Pediatrie Ploieşti sunt realizate în periodic lucrări de reabilitare pe diferite etaje, cu fonduri care depăşesc anual un milion de lei, potrivit reprezentanţilor instituţiei.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite