Bucureşti: Concurenţă mare la titularizare în Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 4.800 de candidaţi au susţinut, azi-dimineaţă, în Bucureşti, probele scrise ale examenului de titularizare. La unele discipline, precum geografia, istoria, biologia şi fizica, concurenţa este chiar şi de 100 de candidaţi pe loc pentru posturile cu normă întreagă.

Zeci de tineri aşteptau dimineaţă, la ora 8.30, în curtea Colegiului Naţional „Gheorghe Lazăr“ din Capitală pentru a intra în examen. Mihai Huancă are 24 de ani şi a absolvit anul trecut Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii din Bucureşti. Timp de un an, tânărul a lucrat în domeniul imobiliar. „Am plecat din acest sector, fiindcă nu prea mai mergeau lucrurile din cauza crizei economice. Am decis să vin în învăţământ, pentru mai multă siguranţă“, a declarat tânărul.

Dacă unii au ales învăţământul doar pe fondul contextului economic actual, alţii îl cosideră variantă de rezervă. „Nu e rentabil să fii profesor, dar pot  face asta în paralel cu un alt job. Spre exemplu, cânt într-o formaţie de muzică medievală şi la operetă“, a spus Sorin Neacşu, în vârstă de 26 de ani.

„Tinerii se întorc în învăţământ“
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), Marian Banu, a declarat, pentru „Adevărul de Seară“, că cea mai mare concurenţă este la istorie, geografie, fizică sau biologie. „Pentru aceste discipline, sunt în medie trei posturi cu normă întreagă şi peste 100 de candidaţi pe un loc“, a explicat Banu.

Astfel, 104 candidaţi vor concura pe un singur post de profesor de chimie şi 203 pentru cinci posturi de profesor de geografie. Situaţii similare sunt şi la istorie şi la fizică. „Concurenţa este explicabilă prin faptul că în multe firme se fac restructurări. Tinerii, cu vârste cuprinse între 23 şi 30 de ani, se întorc în învăţământ”, a adăugat Banu. La examenul din acest an sunt disponibile 1.085 de posturi cu normă întreagă, adică de 18 ore, şi 5.600 de catedre incomplete.

Rezultatele finale, la 21 iulie
Potrivit reprezentanţilor ISMB, cele mai multe posturi sunt de educator, de învăţător şi de profesor de sport. Rezultatele concursului de titularizare din acest an vor fi afişate la sediul inspectoratelor şcolare şi la sediul centrului de examinare, la data de 17 iulie. Pentru a fi declaraţi admişi, candidaţii trebuie să obţină minimum nota 7. Contestaţiile se depun la inspectoratul şcolar, în perioada 17 - 19 iulie. Rezultatele finale vor fi obţinute de candidaţi la data de 21 iulie.

„La discipline precum istorie, geografie, fizică, biologie sunt în medie trei posturi şi peste 100 de candidaţi pe loc“
Marian Banu, purtător de cuvânt ISMB

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite